Ostatnio zdecydowałem się, że w końcu sprawie sobie małą stołową tokarkę. W końcu nie będę musiał toczyć za pomocą wkrętarki i kombinerek a przy okazji czegoś nowego się nauczę.
Na Allegro znalazłem bardzo ciekawą ofertę "tokarek" firmy BASS.
Byłem zdecydowany ją kupić i nawet poczyniłem przygotowania do zrobienia jej miejsca w pokoju.
Coś mnie jednak tknęło i zajrzałem dzisiaj na to forum, z czego bardzo się cieszę

Skoro BASS odpadł (z powodów wymienionych w innym temacie) kieruję do Was zapytanie o "jakość" tokarki LD 250 firmy Tech-Mig.
Jestem zdeterminowany kupić "tokareczkę" ale fundusze są b. skąpe

Dane techniczne:
Kod: Zaznacz cały
maks. średnica toczenia nad łożem 180 mm
maks. długość toczenia 300 mm
stożek wrzeciona Morsea nr 3
stożek tulei konika Morsea nr 2
otwór środkowy wrzeciona 20 mm
zakres obrotów wrzeciona 100 – 2500 obr./min.
skok gwintu metrycznego 0,4 – 2 mm
skok gwintu calowego 12-52 TPI
suw suportu wzdłużnego 55 mm
suw suportu poprzecznego 65 mm
moc silnika 400 W
napięcie 230 V / 50 Hz
wymiary tokarki 690 / 310 / 340 mm
waga netto 35 kg
Kod: Zaznacz cały
* toczenie stożków (toczenie wzdłużne)
* toczenie poprzeczne
* nacinanie gwintów w określonym zakresie.
* Wiercenie i gwintowanie.
LD 250
Przyznam szczerze, że nie znam się na tego typu tokarkach ale mam nadzieję, że to się zmieni. Pamiętam jak jeszcze niedawno mój dziadek opowiadał mi o pracy na tokarce w narzędziowni. Starałem sobie to wyobrazić ale ciężko mi było. W jego słowach zawsze dało się odczuć prawdziwe przywiązanie do maszyny i tego co robił. Chciałbym mieć chociaż namiastkę tego co On... . Niestety ale uczyć już będę się samotnie...

Przepraszam, rozgadałem się... .
Na zakończenie prosiłbym o wszelakie przydatne informacje. Ewentualnie napiszcie o co jeszcze miałbym się spytać sprzedawcę. Zaznaczę, że tokarka miałaby być wykorzystywana hobbystycznie (np. do podtaczania wierteł, przetaczania komutatorów, toczenia Al, mosiądzu, miedzi, miękkiej stali, drewna i tworzyw sztucznych).
Pozdrawiam.