Tokarka konwencjonalna
Zakup tokarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Tokarka konwencjonalna
Witam,
poszukuję do małej firmy projektowo - konstrukcyjnej tokarki konwencjonalnej - tokarka musi być nowa.
Toczenie niezbyt często - kilka razy w tygodniu to max. Przynajmniej na razie.
Podstawowe wymagania odnośni tokarki:
Długość toczenia - 1000 mm
Średnica toczenia max. - 350 mm
Przelot wrzeciona - 50 mm
Posuw poprzeczny i podłużny.
Możliwość nacinania gwintów.
Moc: 3-4 kW
Zdaję sobie sprawę że jest teraz dużo chińskich tokarek w atrakcyjnych cenach - pytanie czy jest to warte zakupu.
Np. Tokarka MASTER 180 BERNARDO
Są też z innych firm (Cormark, Optimum, ...) - ewentualnie jakiej firmy szukać by nie wtopić kasy.
Ewentualnie można też pokusić się o tokarkę słowacką TRENS SN32 - ale to już pewnie większy budżet.
poszukuję do małej firmy projektowo - konstrukcyjnej tokarki konwencjonalnej - tokarka musi być nowa.
Toczenie niezbyt często - kilka razy w tygodniu to max. Przynajmniej na razie.
Podstawowe wymagania odnośni tokarki:
Długość toczenia - 1000 mm
Średnica toczenia max. - 350 mm
Przelot wrzeciona - 50 mm
Posuw poprzeczny i podłużny.
Możliwość nacinania gwintów.
Moc: 3-4 kW
Zdaję sobie sprawę że jest teraz dużo chińskich tokarek w atrakcyjnych cenach - pytanie czy jest to warte zakupu.
Np. Tokarka MASTER 180 BERNARDO
Są też z innych firm (Cormark, Optimum, ...) - ewentualnie jakiej firmy szukać by nie wtopić kasy.
Ewentualnie można też pokusić się o tokarkę słowacką TRENS SN32 - ale to już pewnie większy budżet.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka konwencjonalna
Miałem "przyjemnośc" jakiś czas temu pomagać znajomemu przy doprowadzaniu do jako takiego ładu tokarkę o podobnych parametrach od MTP.
z głównych problemów:
-luz na łożyskach wrzeciona i brak możliwości dalszego jego kasowania (zbyt krótki gwint nakrętki kasujacej)
-konik 1 mm za wysoko w stosunku do osi wrzeciona
-przeskakujący i oszukujący zegar do gwintów
-potężny luz na sankach narzędziowych bez mozliwości jego skasowania (no chyba żeby zrobic nowy klin)
ogólnie za taką kase uważam że nie warto
z głównych problemów:
-luz na łożyskach wrzeciona i brak możliwości dalszego jego kasowania (zbyt krótki gwint nakrętki kasujacej)
-konik 1 mm za wysoko w stosunku do osi wrzeciona
-przeskakujący i oszukujący zegar do gwintów
-potężny luz na sankach narzędziowych bez mozliwości jego skasowania (no chyba żeby zrobic nowy klin)
ogólnie za taką kase uważam że nie warto
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Tak z ciekawości, czemu koniecznie nowa maszyna? Ostatnio byłem u znajomego bardzo dobrego tokarza, ma od jakiegoś czasu Makteka CD 410-1000 a 2 miesiące temu kupił TUD 50x1500. Zapytany po co kupił drugi sprzęt o podobnych wymiarach odpowiedział że w końcu ma tokarkę na którym może pracować i zarabiać, nie chciałem bardzo drążyć tematu ale widać było że pierwszy zakup nie był udany.
Ghost lathe L. Zieleniewski & Fitzner Gamper Mod. DTN
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Kupisz używaną renomowaną tokarkę i trzeba będzie ją wyremontować do pracy.
Kupisz nową chińską i trzeba będzie ją wyremontować do pracy.
Bardziej opłacalny jest zakup starej maszyny i jej remont.
Kupisz nową chińską i trzeba będzie ją wyremontować do pracy.
Bardziej opłacalny jest zakup starej maszyny i jej remont.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja mam tokarkę CZ1440 i żadnych remontów po zakupie nie musiałem robić, jedyną poważniejszą naprawą było skrobanie ślizgów suportu i konika. Po tym zabiegu tokarka jest bardzo dokładna a powierzchnia po toczniu jest lustrzana. Tocząc wałek długości 500mm różnica średnic wynosi mniej niż 0,02mm.
P.S. Jeśli chodzi o chińszczyznę to najlepsze opinie zbiera Optimum, ale cena jest też odpowiednio wyższa.
P.S. Jeśli chodzi o chińszczyznę to najlepsze opinie zbiera Optimum, ale cena jest też odpowiednio wyższa.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Tokarka musi być nowa bo będzie zakup częściowo z dotacji. Do tego będzie jeszcze druga obrabiarka, prawdopodobnie frezarka.
Widzę jednak że trochę kiepsko z tą chińszczyzną. Niby nowa maszyna a tu na start tyle poprawek. No ale jaka cena taka maszyna.
Co do maszyn Optimum to też słyszałem że są to jedne z lepszych chińczyków.
A jak z serwisem maszyn Optimum - ma ktoś jakieś dobre lub złe doświadczenia?
Widzę jednak że trochę kiepsko z tą chińszczyzną. Niby nowa maszyna a tu na start tyle poprawek. No ale jaka cena taka maszyna.
Co do maszyn Optimum to też słyszałem że są to jedne z lepszych chińczyków.
A jak z serwisem maszyn Optimum - ma ktoś jakieś dobre lub złe doświadczenia?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam posiadam 2 chińskie tokarki 1 własnie optimum i drugą większą coś takiego za 15 tysi tak jak kolega wyżej powiedział Optimum dużo lepiej wykonane chodzi juz 7 lat w zasadzie bez awari fakt że niepracuje na 2 zmiany ale daje rade
natomiast tawieksza to dramat i tragedia
Cormak jeszcze jakoś lepiej wygląda na tle reszty podobno też lepiej są wykonane ale cena też wyższa

Cormak jeszcze jakoś lepiej wygląda na tle reszty podobno też lepiej są wykonane ale cena też wyższa

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Moja tokarka ma chyba 6 lat kupiłem jako leżak magazynowy, ja jestem zadowolony, może teraz robią gorsze. Adam Fx kupił teraz świeży wypust, może on się wypowie na temat jakości nowego nabytku.
https://metaltechnics.pl/sklep/tokarki/ ... x-1000-mm/
https://metaltechnics.pl/sklep/tokarki/ ... x-1000-mm/