Tokarka do użytku domowego za MAX 4000 pln.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Tokarka do użytku domowego za MAX 4000 pln.
Witam kolegów. Od ponad pół roku chodzi mi po głowie kupno tokarki na potrzeby własne. I tu pojawia się problem bo na zakup mam do przeznaczenia MAX 4000 zł i ani grosza więcej. Od razu mówię że więcej nie będzie na nią kasy choć wiem że w tej kwocie nic cudnego nie kupię, ale jak już to zrobię to maszyna zostanie na wieki wieków u mnie. Toczyć będę głównie stali konstrukcyjnej. Przydała by się możliwość toczenia elementów o średnicy około 200mm. Długość minimum 500mm tylko ma się rozumieć nie przy takiej średnicy no i nacinanie gwintów. Waga nie stanowi większego problemu jak i wymiary maszyny. Początkowo chodziła mi po głowie Chinka coś alla BERNARDO HOBBY 500, ale chyba sobie odpuszczę. Za lekka, za słaba, ino i jak szybko się to rozleci? TSB 16 i 20 też myśle że zbyt małe to urządzenia. Co mi koledzy radzicie?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
TUE-35 ma w kłach 600,jest też TUE-40 ma w kłach 1000.
Ważna jest moc silnika,żeby miał 1,5 kW(wystarczy),bo są te tokarki z silnikami 7 kW i bedziesz robił dla Niemca,bo jego w tym kraju prąd jest.
Jak będziesz oglądał te tokarki to niech Ci ustawi na minimalne obroty wrzeciono,jeżeli bedzie cicho to można oglądać dalej,jeżeli nie to podziękuj i uciekaj.
Można trafić TUE-35 w idealnym stanie,wtedy bedziesz miał radość z roboty i tanio,bo mało prądu idzie.Waży ta tokarka 1000 kg. we dwóch na rurach zapchasz gdzie chcesz,jest dokładna i sztywna-na takiej TUE-35 to już dużo można zrobić.
[ Dodano: 2011-08-23, 00:48 ]
ta niemka z góry jest bardzo ładna,odwrotnie niż Niemki,ale ona chodzi po całym warsztacie....
Ważna jest moc silnika,żeby miał 1,5 kW(wystarczy),bo są te tokarki z silnikami 7 kW i bedziesz robił dla Niemca,bo jego w tym kraju prąd jest.
Jak będziesz oglądał te tokarki to niech Ci ustawi na minimalne obroty wrzeciono,jeżeli bedzie cicho to można oglądać dalej,jeżeli nie to podziękuj i uciekaj.
Można trafić TUE-35 w idealnym stanie,wtedy bedziesz miał radość z roboty i tanio,bo mało prądu idzie.Waży ta tokarka 1000 kg. we dwóch na rurach zapchasz gdzie chcesz,jest dokładna i sztywna-na takiej TUE-35 to już dużo można zrobić.
[ Dodano: 2011-08-23, 00:48 ]
ta niemka z góry jest bardzo ładna,odwrotnie niż Niemki,ale ona chodzi po całym warsztacie....