Tokarka CU-401 Sofia
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Tokarka CU-401 Sofia
Witam wszystkich,
stoję właśnie przed wyborem i zakupem tokarki. Na allegro znalazłem tokarkę Cu-401 Sofia
http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-c ... 25126.html
Byłem osobiście wykonaliśmy próby, jak pracuje czy są luzy itd.
Tokarka będzie używana sporadycznie (może 40h pracy w miesiącu, elementy ze stali nierdzewnej). Czy jest to dobry wybór? Nic na temat tej tokarki nie mogę znaleźć w internecie. Może ktoś taką ma i może się podzielić opinią
Pozdrawiam
Olenek
stoję właśnie przed wyborem i zakupem tokarki. Na allegro znalazłem tokarkę Cu-401 Sofia
http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-c ... 25126.html
Byłem osobiście wykonaliśmy próby, jak pracuje czy są luzy itd.
Tokarka będzie używana sporadycznie (może 40h pracy w miesiącu, elementy ze stali nierdzewnej). Czy jest to dobry wybór? Nic na temat tej tokarki nie mogę znaleźć w internecie. Może ktoś taką ma i może się podzielić opinią
Pozdrawiam
Olenek
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
No ja też takiej nie spotkałem ja mam prawie taką samą CU 502 ma większą średnicę toczenia nad suportem 300 mm i nad łożem 500 ale mniejszy prześwit wrzeciona 72 mm (tu chyba jest pomyłka) .Maszyny bardzo sztywne ja na swojej przecinałem nierdzewkę fi 250 i klocki o wadze do 300 kG.Trzeba sprawdzić jak przełącza się obroty spotkałem maszyny w których trzeba było do zmiany wyłączać silnik.Ja ogólnie bym polecał choć jak zwykle nawet maszyna najlepszej marki może być w fatalnym stanie .
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Witam Wszystkich,
cały czas stoje przed kupnem tokarki. Teraz już jestem na etapie kupienia jakiejś polskiej tokarki TUD TUJ TUG i ewentualnie przeprowadzić remont. Zawęziłem poszukiwania do czegoś takiego:
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... +tur+cu%29
Może doradzicie mi, nad którym z tych ogłoszeń się zastanowić.
Pozdrawiam
Olenek
P.S. Jeśli macie jakieś inne typy to chętnie wezme to pod uwagę. Zależy mi na tym aby długość toczenia byla od 1000 - 1500 i przelot wrzeciona w miare duży.
cały czas stoje przed kupnem tokarki. Teraz już jestem na etapie kupienia jakiejś polskiej tokarki TUD TUJ TUG i ewentualnie przeprowadzić remont. Zawęziłem poszukiwania do czegoś takiego:
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... +tur+cu%29
Może doradzicie mi, nad którym z tych ogłoszeń się zastanowić.
Pozdrawiam
Olenek
P.S. Jeśli macie jakieś inne typy to chętnie wezme to pod uwagę. Zależy mi na tym aby długość toczenia byla od 1000 - 1500 i przelot wrzeciona w miare duży.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, 21:56 przez Olenek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Jestem nie za bardzo obeznany ale za podobne pieniądze kupisz nowszą bułgarkę typu cu i mały ewentualnie remont i maszyna będzie ok, mam jeszcze pewne problemy z moją o których piszę
na forum ale np. warsztat niedaleko ma podobną do mojej z tym że mniejszą średnicę na suportem ale toczą na niej już chyba 12 rok i jak naprawy to raczej drobne, zamotane ma trochę zmiany obrotów ale jest sztywna i może dużo, z tego co widzę twój wybór ma manualny jostick od przesuwów co jest fajne w tych bułgarkach nowszych ale nie chcę zamotać w wyborze, ogólnie ja polecam te maszynki
[ Dodano: 2012-11-25, 21:58 ]
Przepraszam, nie spojrzałem na daty że bułgarka chyba odpada, jak masz pytania to mogę opisać co przeszedłem od daty zakupu
swoją kupiłem za 9000zł 83r i trochę żałuję bo mogłem potargować bardziej, cenił sprzedawca 14000zł ale moje narzekania dały radę, żebym lepiej się znał to pewnie jeszcze bym szukał albo kupił ją za 5000zł hehe

[ Dodano: 2012-11-25, 21:58 ]
Przepraszam, nie spojrzałem na daty że bułgarka chyba odpada, jak masz pytania to mogę opisać co przeszedłem od daty zakupu

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Tokarka SNB 400 - średnica toczenia 400mm, była produkowana w Rumunii pod koniec lat 70 w 2 wersjach:
na sprzęgłach elektromechanicznych i mechanicznych.
Wyróżnia się skomplikowaną budową i elektryką.
Maszyna ze względu na łatwość i wygodę obsługi była najczęściej wykorzystywana na produkcji.
Zalety:
1. Prawdziwa tokarka uniwersalna z bogatym wyposażeniem
2. Nadaje się do produkcji seryjnej
3. Posiada urządzenie do automatycznego wyłączania posuwu - nie zderzak
4. Lewe obroty szybsze od prawych
5. Duża ilość prędkości obrotowych wrzeciona i rozbudowana skrzynka posuwów
6. Możliwość zamocowania noża po drugiej stronie
Wady:
1. Droga w naprawie a nawet bardzo droga
2. Niezbyt wygodne przełączanie z posuwu roboczego na gwintowanie
3. Zmiana prędkości obrotowych wrzeciona bez synchronizacji.
Pozostałe wady wynikają ze zużycia, awarii itp
Często spotyka się niedziałające posuwy przyspieszone, przyczyną jest padnięte sprzęgło elektromechaniczne od wałka pociągowego.
na sprzęgłach elektromechanicznych i mechanicznych.
Wyróżnia się skomplikowaną budową i elektryką.
Maszyna ze względu na łatwość i wygodę obsługi była najczęściej wykorzystywana na produkcji.
Zalety:
1. Prawdziwa tokarka uniwersalna z bogatym wyposażeniem
2. Nadaje się do produkcji seryjnej
3. Posiada urządzenie do automatycznego wyłączania posuwu - nie zderzak
4. Lewe obroty szybsze od prawych
5. Duża ilość prędkości obrotowych wrzeciona i rozbudowana skrzynka posuwów
6. Możliwość zamocowania noża po drugiej stronie
Wady:
1. Droga w naprawie a nawet bardzo droga
2. Niezbyt wygodne przełączanie z posuwu roboczego na gwintowanie
3. Zmiana prędkości obrotowych wrzeciona bez synchronizacji.
Pozostałe wady wynikają ze zużycia, awarii itp
Często spotyka się niedziałające posuwy przyspieszone, przyczyną jest padnięte sprzęgło elektromechaniczne od wałka pociągowego.