A więc mam problem z przetoczeniem wału długość 2500mm średnica 70mm a mianowicie i do sedna. Rysunek pomocniczy(paint) w załączniku jak wygląda i do niego będę się odnosił.
Zaznaczę, że jestem w miarę początkującym tokarzem i wybaczcie jeśli głupotę a dla was to jest proste

Materiał wału to stal C45.
A mianowicie wałek na najdłuższym wymiarze ma bicie 1.5-2mm i muszę jakoś przetoczyć całą powierzchnię.
Wygięcie powstało na skutek działania temperatury z maszyny i nie mogę poradzić sobie z wyprowadzeniem tej płaszczyzny gdyż podczas toczenia nie mam za bardzo jak ustawić do tak krzywej średnicy podtrzymki, przetoczenie pod podtrzymkę strasznie szarpie wałem.
Toczenie nożem z małym promieniem skutkuje drganiami już po 70mm toczenia.
Parametry jakie dałem to ok 150-200 obrotów i posuw jakoś dychę na obrót.
A najgorsze w sumie, że chyba wychodzą naprężenia stali po przegrzaniu bo złapałem wał w połowie w szczękach i oczywiście podparty kłem toczyłem ale zaczyna wyginać się po toczeniu mimo mocnego chłodzenia na takim kawałku powstał banan 5 dych.
W sumie taki wymiar to nie problem bo nie ma jakoś dużej tolerancji ale mimo wszystko wygina go w każdą inną stronę po przejeździe.
Na początki wał chwycony za mniejszą średnicę a na końcu podparty koniem po zmianie złapany w połowie i podparty kłem.
Nóż jakim toczyłem to Sandvik Coromant CKJNR 16 3D.
Tokarka jest dość duża bo trens sui 80.
Szukam informacji odnośnie toczenia takich gabarytów bo tokarka ma dużo większe możliwości ale wiedzy brak niestety a nie bardzo mam kogo poradzić sie.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i miłego toczenia wióra życzę