toczenie wałka w plastiku
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
toczenie wałka w plastiku
Witam. Mam pytanie, mam do wytoczenia wałek z plastiku o średnicy 21mm i nie mogę uzyskać zadowalającej powierzchni, moja tokarka ma zaledwie 2000 obrotów i wiem ze to jest mało na obróbkę plastiku. Czy ktoś może mi doradzić na jakich parametrach powinienem ten wałek toczyć?
lukas
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Zaostrz po prostu odpowiednio nóż i nie musisz używać żadnych papierków. Gdybyś miał do wykonania kilkadziesiąt sztuk to byś całe wieki pocierał tymi papierkami. Już kilka razy powtarzałem i powtórzę jeszcze raz: nóż musi być ostry, z dużym ujemnym katem natarcia i z promieniem. Obroty nie muszą być duże. Ja stosowałem 430 obr./min a posuw większy niż do stali ( teraz nie pamiętam). Muszę wstawić zdjęcie noża, który stosowałem. Powierzchnia wychodziła idealna.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Muszę przyzna ć racje kolegom nóż z SW a obroty to zależnie od tego jakie to tworzywo,poliamidy nie lubią dużych obrotów max-500,polietylen i pochodne to max-1000,najlepiej się obrabia POM(poliacetal)super powierzchnia niezależnie od obrotów i posuwu ale też i cena jest konkretna.Problemy są zawsze z obróbką poliuretanu.
Ale pierwszy raz się spotkałem z czymś takim żeby tworzywo polerować papierem ściernym .
Ale pierwszy raz się spotkałem z czymś takim żeby tworzywo polerować papierem ściernym .
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2