Witam,
Panowie mam wykonać kilkadziesiąt szt. tulejek z chromoniku 28x21x15 toczone z pręta fi30
Przyznam że wcześniej nie obrabiałem nierdzewki dzis spróbowałem na cnc na sucho i widze że powierzchnia zewnętrzna nawet jakoś idzie nożem z płytką natomiast roztaczanie to jest masakra strasznie ciężko, grzeje, piszczy itp
Będe próbował na konwencjonalnej tylko panowie jakie parametry żeby powierzchnia otrzymana była ładna na gotowo?
Po zewnątrz miałem ok 1000 obr i nieduży posuw i nawet szło ale niewiem jak wewnątrz?
Rozumiem że najlepszym rozwiązaniem bedzie trzonek z płytką lutowaną z dodatnim kątem natarcia?
Toczenie tulejki w nierdzewce
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam,
Dzisiaj obrabiałem na tokarce stal 0H22N24M4TCu (paskudztwo do obrabiania) ale trzymając się ogólnych zasad wychodziło bardzo ładnie przy obrotach 224 obr/min, posuwie 0,08 mm/obr i chłodzeniu borolejem. Wykonywałem tulejki fi24x11 z gwintem wewnętrznym M18x1,5. Gwintowanie to już inna bajka. Nóż ostry jak brzytwa ze stali szybkotnącej, ja używałem ze stali SK5.
Generalna zasada przy tego typu stalach - nie spieszyć się.
Pozdrawiam wszystkich.
Dzisiaj obrabiałem na tokarce stal 0H22N24M4TCu (paskudztwo do obrabiania) ale trzymając się ogólnych zasad wychodziło bardzo ładnie przy obrotach 224 obr/min, posuwie 0,08 mm/obr i chłodzeniu borolejem. Wykonywałem tulejki fi24x11 z gwintem wewnętrznym M18x1,5. Gwintowanie to już inna bajka. Nóż ostry jak brzytwa ze stali szybkotnącej, ja używałem ze stali SK5.
Generalna zasada przy tego typu stalach - nie spieszyć się.
Pozdrawiam wszystkich.