Toczenie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Toczenie
Witam wszystkich. Probowalem znalesc cos na te temat ale jakos nie widze. Jestem zupelnie zielony jezeli chodzi o toczenie ale kupilem sobie tokareczke proma sm 300e. Jakos udaje mi sie toczyc ale mam problem z powieszchnia . Mianowicie nie jest ona gladka ale bardzo chropowata. Cos jakby mase plyciutkich gwintow nalozonych na siebie. Czy po toczeniu wstepnym jakos to sie szlifuje czy ja tocze nie tak jak trzeba? Wiem Ze dla niektorych moze to smieszne co pisze ale dla takich zielonych listkow jak ja to powazny problem.
Pozdrawiam

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Musisz popracować nad parametrami: prędkość obrotowa i posuw, ale także ustawienie noża względem osi, sposób jego zaostrzenia. Chyba, że używasz noży składanych to ostrzenie odpada, ale w grę wchodzi za to odpowiedni dobór płytek. Pomóc tu może zwiększenie prędkości obrotowej i posuwu. Obowiązkowo trzeba sprawdzić, czy nóż nie jest za wysoko względem osi toczenia i czy nie ociera powierzchnia przyłożenia o detal. Trudno tu pisać cała teorię obróbki skrawaniem. Opisz dokładniej swój problem. Jaki materiał obrabiasz, średnicę, jaki stosujesz nóż i jak zaostrzony, jakie masz obroty i posuw.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 9
zgadzam się z przedmówcą dopiero po dostarczeniu tych wiadomości można coś powiedzieć, co jest konkretnie winne.BYDGOST pisze:..... Jaki materiał obrabiasz, średnicę, jaki stosujesz nóż i jak zaostrzony, jakie masz obroty i posuw.
co do powierzchni to powinieneś uzyskać gładką powierzchnie bez szlifowania.
Pozdrawiam
Mechan
Mechan
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Dzieki za podpowiedzi. Jezeli chodzi o obroty to probuje na wszystkich . I wolno i szybko . Posow noza daje na najmniejszy. Nawet recznie probuje bardzo powoli przesuwac i nic. NIerownosci cigle sa w popszek materialu tak jakby mase nalozonych na siebie drobniutkich plytkich gwintow a obrabiam chwilowo stal nierdzewna. Myslalem ze moze to sa bicia ale wteczas materaial powinien byc caly chropowaty chyba. Noze mam nowe wiec nie powinnny byc tempe . Korcze przydal by mi sie jakis tokarz zeby mi podstawy toczenia pokazal. Samemu to potrwa pewnie lata Mialem sobie jeszcze kupis frezareczke ale najpierw naucze sie toczyc
. Myslalem ze to prostrza sprawa. Moze jest jakis tokarz z podkarpacia co by mnie cos podszkolil
flaszeczke obalimy i bedzie sie toczyla az milo
. Albo moze znacie jakas stronke ktora pokazuje podstawy toczenia filmiki albo cos . Na internecie jest sporo ale przewaznie o cnc ale nie o zwyklych tokarkach.
[ Dodano: 2008-12-14, 12:52 ]
noze to stal szybko tnaca (tak to chyba sie nazywa) . Material stal nierdzewna ok 0,5cm. Obroty rozne bardzo wolno szybko . Probuje rozne obroty ale ciagle ten sam problem. Noz raczej ustawiony na osi za pomoca listkow z mikromierza jako podkladki.

[ Dodano: 2008-12-14, 12:52 ]
noze to stal szybko tnaca (tak to chyba sie nazywa) . Material stal nierdzewna ok 0,5cm. Obroty rozne bardzo wolno szybko . Probuje rozne obroty ale ciagle ten sam problem. Noz raczej ustawiony na osi za pomoca listkow z mikromierza jako podkladki.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
hmm to co koledzy napisali jest prawda. czasem cos tocze i musze koledze powiedziec iz niekture metale ,stopy stali zle sie tocza. poprostu powierzchnia jest brzydka. wazna sprawa to emulsja do toczenia
,np. na sucho bedzie zle a z emulsja dobrze.wez maly penzelek i nawilzaj podczas toczenia np. jakims zadkim olejem. emulsja do obrubki to specjalny olej zmieszany z woda.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
jezuniu 5mm i 1mm na obrot?? ta tokarka niewarzy kilka tonrynio_di pisze:Może dokonaj takiej próby: Toczenie zgrubne o parametrach warstwa skrawana 5mm a posuw 0,4-1.5 mm/obr. to w wykończającej ,głębokość skrawania 0,5-1,5mmposuw zaś 0,1-04 mm/obr.Do toczenia wykańczającego stosuj nóż zgodny z określeniem lub jak napisał kol. Leoo nożyk z promykiem.

-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 9
zgadzam się z kwarcem ta maszynka po prostu tego nie uciągnie, powiem więcej trzeba mieć bardzo silną stabilną maszynę żeby maltretować ją takimi parametrami. wracając do sedna obróbka nierdzewki to niezbyt przyjemne zajęcie ponieważ właściwości materiału oraz jego zachowanie podczas obróbki niezbyt sprzyjają naszemu zadowoleniu. piszesz że masz nowe noże, pytanie czy są to noże z płytką lutowaną które pomimo że są nowe trzeba koniecznie naostrzyć czy też z płytką wymienną której nie ostrzymy ale sztuka w tej wersji polega na dobraniu odpowiedniego gatunku, łamacza płytki. i w jednym i w drugim przypadku bardzo ważne jest dobranie odpowiednich parametrów, aby to zrobić trzeba mieć informację o średnicy i gatunku obrabianego materiału. podaj średnicę detalu, obroty na jakich toczyłeś (liczbowo) gdyż obroty duże lub małe nic mi nie mówią, to samo jeśli chodzi o posuw, jak możesz zrób zdjęcie narzędzia którym obrabiasz lub podeślij oznaczenie noża: producent, symbol noża, płytki. napisz jaki masz zakres obrotów oraz posuwów na maszynie. po obróbce nierdzewki powinieneś mieć ładną gładką powierzchnię.kwarc pisze:jezuniu 5mm i 1mm na obrot?? ta tokarka niewarzy kilka tonrynio_di pisze:Może dokonaj takiej próby: Toczenie zgrubne o parametrach warstwa skrawana 5mm a posuw 0,4-1.5 mm/obr. to w wykończającej ,głębokość skrawania 0,5-1,5mmposuw zaś 0,1-04 mm/obr.Do toczenia wykańczającego stosuj nóż zgodny z określeniem lub jak napisał kol. Leoo nożyk z promykiem.to tokarka stolowa
Pozdrawiam
Mechan
Mechan