Toczenie stożków
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Toczenie stożków
Mam problem. W zasadzie to mój kolega. On potrafi wszystko ładnie wytoczyć jak ma napisane co i jak. Ale ma narysowany stożek wygladający mniej wiecej jak trapez i ma podane jego dwa boki. Jakiego wzoru użyć? i skąd ma wiedzieć pod jakim kątem je narysować?
pod spotem mam dziwny wzór którego nie potrafie rozszyfrować:
d=D-kl. 60 - 1/5 * 80= 44
d to średnica a skąd się bierze reszta tych danych? proszę o szybką odpowiedź to ważne. Z góry dziękuję
[ Dodano: 2011-02-21, 20:31 ]
zapomniałam dodać że jeszcze dobrze byłoby w jakiś sposób wiedzieć ile mają drugie dwa boki. Błagam o pomoc!
pod spotem mam dziwny wzór którego nie potrafie rozszyfrować:
d=D-kl. 60 - 1/5 * 80= 44
d to średnica a skąd się bierze reszta tych danych? proszę o szybką odpowiedź to ważne. Z góry dziękuję
[ Dodano: 2011-02-21, 20:31 ]
zapomniałam dodać że jeszcze dobrze byłoby w jakiś sposób wiedzieć ile mają drugie dwa boki. Błagam o pomoc!
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Albo skorzystać z kalkulatora z funkcjami trygonometrycznymi ( można nabyć taki dosłownie za pare zł. ) i wykorzystać funkcje odwrotną czyli arc tg czy tam tan -1 (potęgi) bo różnie to oznaczane jest w tych kalkulatorach.Darius pisze:Oczywiście trzeba sięgnąć do tablicy matematycznej i sprawdzić tgL ile to stopni.
Tą metodą obliczałem sobie kiedyś na szybko kąt skręcenia sanek przy toczeniu stożka jak nie miałem kątomierza.
W tym przypadku:
dla arc tgα 0,05 α= 2,8624 ° ≈ 2°51'44"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1