Przygotowuję projekt procesu technologicznego wałka. Obecnie jestem na etapie obróbki kształtującej. Nie wiem jak wytoczyć rowek pod pierścień segera. Podałam przykład w załączniku. Chodzi o to, że rowek pod ten pierścień będzie równiez podlegał obróbce wykańczającej i nie wiem jak dobrać naddatki.
Nie mogę przecież napisać po prostu w operacjach: toczyć podcięcie fi [średnica]. Musze uwzględnić oba pasowania.
Prosze o pomoc, jak to wykonać.
Toczenie rowka pod pierścień segera. Proces technologiczny.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Toczenie rowka pod pierścień segera. Proces technologicz
Rowki segera nie wytacza się tylko nacina.mercy pisze:... Nie wiem jak wytoczyć rowek pod pierścień segera. (....) Chodzi o to, że rowek pod ten pierścień będzie równiez podlegał obróbce wykańczającej i nie wiem jak dobrać naddatki.
Takiej operacji nie dzielisz na zgrubną i wykańczającą.
... a czego nie?Nie mogę przecież napisać po prostu w operacjach: toczyć podcięcie fi [średnica]. ....
przypadek skrajny
Wyobraź sobie rowek o szerokości 0.6 mm i masz go wykonać w dwóch operacjach ..... jak i czym chcesz to wykonać?
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Studenci , uczniowie Technikum , itd. - proszę Was piszcie na jakiego typu obrabiarki wykonujecie te procesy technologiczne.
Czytam uważnie Wasze ,,wypociny'' i spotykam się z takimi sformułowaniami;
,,Toczenie zgrubne i wykańczające powierzchni czołowych. ''
,,Obróbka otworu.''
,,Toczenie kształtujące powierzchni zewnętrznych.''
,,Przy obróbce kształtującej.''
itd.
Nie ma czegoś takiego .... przynajmniej na obrabiarkach CNC.
Moim zdaniem takie sformułowania będą bardziej fachowe.... i na ewentualne pytania będzie łatwiej odpowiedzieć.
Cykl usuwania materiału ze średnicy zewnętrznej/średnicy wewnętrznej
Cykl usuwania materiału z powierzchni czołowej
Cykl rowkowania czołowego powierzchni końcowej
Cykl rowkowania w średnicy zewnętrznej/średnicy wewnętrznej
Cykl gwintowania, przejście wielokrotne
Cykl standardowy nawiercania
Cykl standardowy nawiercania wstępnego
Cykl standardowy nawiercania precyzyjnego
Cykl standardowy gwintowania
Cykl standardowy wytaczania
Cykl gwintowania
Cykl kończący
itd.
Mariusz.
Czytam uważnie Wasze ,,wypociny'' i spotykam się z takimi sformułowaniami;
,,Toczenie zgrubne i wykańczające powierzchni czołowych. ''
,,Obróbka otworu.''
,,Toczenie kształtujące powierzchni zewnętrznych.''
,,Przy obróbce kształtującej.''
itd.
Nie ma czegoś takiego .... przynajmniej na obrabiarkach CNC.
Moim zdaniem takie sformułowania będą bardziej fachowe.... i na ewentualne pytania będzie łatwiej odpowiedzieć.
Cykl usuwania materiału ze średnicy zewnętrznej/średnicy wewnętrznej
Cykl usuwania materiału z powierzchni czołowej
Cykl rowkowania czołowego powierzchni końcowej
Cykl rowkowania w średnicy zewnętrznej/średnicy wewnętrznej
Cykl gwintowania, przejście wielokrotne
Cykl standardowy nawiercania
Cykl standardowy nawiercania wstępnego
Cykl standardowy nawiercania precyzyjnego
Cykl standardowy gwintowania
Cykl standardowy wytaczania
Cykl gwintowania
Cykl kończący
itd.
Napisz cykl rowkowania , a będzie dobrze.mercy pisze:Rozumiem. Nie znalazłam żadnego podobnego przykładu w książkach do mojego. Więc zwracam się z pytaniem: jak zapisać tę operację? I na jakim etapie obróbki się to wykonuje? Przy obróbce kształtującej, tak?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Niestety, z tymi projektami właśnie tak jest. Korzystamy z takich źródeł, jakie nam podano i polecają wykładowcy - w moim wypadku jest to M. Feld "Podstawy projektowania procesów technologicznych typowych części maszyn". Używa się własnie takich określeń, jak:
toczyć czoło, zachowując wymiar X
toczyć zgrubnie fi X na długości X, itp.
Rozumiem, że w praktyce wygląda to inaczej, ale nie od dziś wiadomo, że ukończenie studiów nie sprawi, że przyjdziemy do pracy i wszystko wiemy.
W którym momencie procesu najlepiej byłoby wykonac to rowkowanie? Po toczeniu kształtującym powierzchni? Czy przy wykonywaniu podcięć?
U mnie wygląda to tak: toczę zgrubnie materiał. Następnie toczę podcięcia, toczę powierzchnie kształtująco, załamuję krawędzie, zaokrąglam co trzeba.
Po tym wykonuję wpusty, szlifuję, ale to jeszcze nie było moim zadaniem.
Do tego pytanie: jeżeli wykonuję rowek, to jaki parametr w tym wypadku podać? Chodzi mi o to, czy wystarczy zaznaczyć na rysunku wymagane wymiary, czy zapisać je w operacji? W moim przypadku wymiary wynoszą fi 33h14, l 1,6H13. Czy po operacji nacinania pasowanie będzie już odpowiednie?
Rozumiem, że w praktyce wygląda to inaczej, ale nie od dziś wiadomo, że ukończenie studiów nie sprawi, że przyjdziemy do pracy i wszystko wiemy.
W którym momencie procesu najlepiej byłoby wykonac to rowkowanie? Po toczeniu kształtującym powierzchni? Czy przy wykonywaniu podcięć?
U mnie wygląda to tak: toczę zgrubnie materiał. Następnie toczę podcięcia, toczę powierzchnie kształtująco, załamuję krawędzie, zaokrąglam co trzeba.
Po tym wykonuję wpusty, szlifuję, ale to jeszcze nie było moim zadaniem.
Do tego pytanie: jeżeli wykonuję rowek, to jaki parametr w tym wypadku podać? Chodzi mi o to, czy wystarczy zaznaczyć na rysunku wymagane wymiary, czy zapisać je w operacji? W moim przypadku wymiary wynoszą fi 33h14, l 1,6H13. Czy po operacji nacinania pasowanie będzie już odpowiednie?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
mercy pisze:Niestety, z tymi projektami właśnie tak jest. Korzystamy z takich źródeł, jakie nam podano i polecają wykładowcy - w moim wypadku jest to M. Feld "Podstawy projektowania procesów technologicznych typowych części maszyn". Używa się własnie takich określeń, jak:

Jednak kolega lolek1 ma rację ..... lepiej się nie wychylać.lolek1 pisze:..., a w tym przypadku najważniejsze jest to by Pan Profesor w technikum był zadowolony czyli nie należy wybiegać ponad jego wiedzę.

Po mojemu to wykonaj te rowki po cyklu kończącym.... W którym momencie procesu najlepiej byłoby wykonac to rowkowanie? Po toczeniu kształtującym powierzchni? Czy przy wykonywaniu podcięć?
U Ciebie wygląda , że operację tę masz wykonać po toczeniu kształtującym powierzchni.
.... możesz też użyć określenia ,,po obróbce wykańczającej''.
Zaznacz na rysunku wymagane wymiary (np.) ø 33h14 , a dobry operator będzie wiedział jak podejść do tego zadania.... Do tego pytanie: jeżeli wykonuję rowek, to jaki parametr w tym wypadku podać? Chodzi mi o to, czy wystarczy zaznaczyć na rysunku wymagane wymiary, czy zapisać je w operacji? W moim przypadku wymiary wynoszą fi 33h14, l 1,6H13. Czy po operacji nacinania pasowanie będzie już odpowiednie?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki