Toczenie rowka pod pierścień segera. Proces technologiczny.

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
mercy
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4

Toczenie rowka pod pierścień segera. Proces technologiczny.

Post napisał: mercy » 19 lis 2011, 21:41

Przygotowuję projekt procesu technologicznego wałka. Obecnie jestem na etapie obróbki kształtującej. Nie wiem jak wytoczyć rowek pod pierścień segera. Podałam przykład w załączniku. Chodzi o to, że rowek pod ten pierścień będzie równiez podlegał obróbce wykańczającej i nie wiem jak dobrać naddatki.
Nie mogę przecież napisać po prostu w operacjach: toczyć podcięcie fi [średnica]. Musze uwzględnić oba pasowania.

Prosze o pomoc, jak to wykonać.
Załączniki
pow [50%].JPG
pow [50%].JPG (20.41 KiB) Przejrzano 16087 razy

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Toczenie rowka pod pierścień segera. Proces technologicz

Post napisał: WZÓR » 20 lis 2011, 09:23

mercy pisze:... Nie wiem jak wytoczyć rowek pod pierścień segera. (....) Chodzi o to, że rowek pod ten pierścień będzie równiez podlegał obróbce wykańczającej i nie wiem jak dobrać naddatki.
Rowki segera nie wytacza się tylko nacina.
Takiej operacji nie dzielisz na zgrubną i wykańczającą.
Nie mogę przecież napisać po prostu w operacjach: toczyć podcięcie fi [średnica]. ....
... a czego nie?

przypadek skrajny
Wyobraź sobie rowek o szerokości 0.6 mm i masz go wykonać w dwóch operacjach ..... jak i czym chcesz to wykonać?
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
mercy

Post napisał: mercy » 20 lis 2011, 13:22

Rozumiem. Nie znalazłam żadnego podobnego przykładu w książkach do mojego. Więc zwracam się z pytaniem: jak zapisać tę operację? I na jakim etapie obróbki się to wykonuje? Przy obróbce kształtującej, tak?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 20 lis 2011, 16:28

Studenci , uczniowie Technikum , itd. - proszę Was piszcie na jakiego typu obrabiarki wykonujecie te procesy technologiczne.

Czytam uważnie Wasze ,,wypociny'' i spotykam się z takimi sformułowaniami;
,,Toczenie zgrubne i wykańczające powierzchni czołowych. ''
,,Obróbka otworu.''
,,Toczenie kształtujące powierzchni zewnętrznych.''
,,Przy obróbce kształtującej.''
itd.

Nie ma czegoś takiego .... przynajmniej na obrabiarkach CNC.

Moim zdaniem takie sformułowania będą bardziej fachowe.... i na ewentualne pytania będzie łatwiej odpowiedzieć.

Cykl usuwania materiału ze średnicy zewnętrznej/średnicy wewnętrznej
Cykl usuwania materiału z powierzchni czołowej
Cykl rowkowania czołowego powierzchni końcowej
Cykl rowkowania w średnicy zewnętrznej/średnicy wewnętrznej
Cykl gwintowania, przejście wielokrotne
Cykl standardowy nawiercania
Cykl standardowy nawiercania wstępnego
Cykl standardowy nawiercania precyzyjnego
Cykl standardowy gwintowania
Cykl standardowy wytaczania
Cykl gwintowania
Cykl kończący
itd.

mercy pisze:Rozumiem. Nie znalazłam żadnego podobnego przykładu w książkach do mojego. Więc zwracam się z pytaniem: jak zapisać tę operację? I na jakim etapie obróbki się to wykonuje? Przy obróbce kształtującej, tak?
Napisz cykl rowkowania , a będzie dobrze. :smile:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
mercy

Post napisał: mercy » 20 lis 2011, 17:45

Niestety, z tymi projektami właśnie tak jest. Korzystamy z takich źródeł, jakie nam podano i polecają wykładowcy - w moim wypadku jest to M. Feld "Podstawy projektowania procesów technologicznych typowych części maszyn". Używa się własnie takich określeń, jak:
toczyć czoło, zachowując wymiar X
toczyć zgrubnie fi X na długości X, itp.
Rozumiem, że w praktyce wygląda to inaczej, ale nie od dziś wiadomo, że ukończenie studiów nie sprawi, że przyjdziemy do pracy i wszystko wiemy.

W którym momencie procesu najlepiej byłoby wykonac to rowkowanie? Po toczeniu kształtującym powierzchni? Czy przy wykonywaniu podcięć?
U mnie wygląda to tak: toczę zgrubnie materiał. Następnie toczę podcięcia, toczę powierzchnie kształtująco, załamuję krawędzie, zaokrąglam co trzeba.

Po tym wykonuję wpusty, szlifuję, ale to jeszcze nie było moim zadaniem.

Do tego pytanie: jeżeli wykonuję rowek, to jaki parametr w tym wypadku podać? Chodzi mi o to, czy wystarczy zaznaczyć na rysunku wymagane wymiary, czy zapisać je w operacji? W moim przypadku wymiary wynoszą fi 33h14, l 1,6H13. Czy po operacji nacinania pasowanie będzie już odpowiednie?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 20 lis 2011, 18:05

mercy pisze:Niestety, z tymi projektami właśnie tak jest. Korzystamy z takich źródeł, jakie nam podano i polecają wykładowcy - w moim wypadku jest to M. Feld "Podstawy projektowania procesów technologicznych typowych części maszyn". Używa się własnie takich określeń, jak:
toczyć czoło, zachowując wymiar X
toczyć zgrubnie fi X na długości X, itp.
:arrow: https://www.cnc.info.pl/topics108/jak-z ... 762,10.htm
lolek1 pisze:..., a w tym przypadku najważniejsze jest to by Pan Profesor w technikum był zadowolony czyli nie należy wybiegać ponad jego wiedzę.
Jednak kolega lolek1 ma rację ..... lepiej się nie wychylać. :mrgreen:
... W którym momencie procesu najlepiej byłoby wykonac to rowkowanie? Po toczeniu kształtującym powierzchni? Czy przy wykonywaniu podcięć?
U mnie wygląda to tak: toczę zgrubnie materiał. Następnie toczę podcięcia, toczę powierzchnie kształtująco, załamuję krawędzie, zaokrąglam co trzeba.
Po mojemu to wykonaj te rowki po cyklu kończącym.
U Ciebie wygląda , że operację tę masz wykonać po toczeniu kształtującym powierzchni.
.... możesz też użyć określenia ,,po obróbce wykańczającej''.
... Do tego pytanie: jeżeli wykonuję rowek, to jaki parametr w tym wypadku podać? Chodzi mi o to, czy wystarczy zaznaczyć na rysunku wymagane wymiary, czy zapisać je w operacji? W moim przypadku wymiary wynoszą fi 33h14, l 1,6H13. Czy po operacji nacinania pasowanie będzie już odpowiednie?
Zaznacz na rysunku wymagane wymiary (np.) ø 33h14 , a dobry operator będzie wiedział jak podejść do tego zadania.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
mercy

Post napisał: mercy » 20 lis 2011, 18:13

Dziękuję, jestem już trochę mądrzejsza :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”