Toczenie mimośrodu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Toczenie mimośrodu
Witam, przymierzam się do toczenia mimośrodu w sposób jak na filmie:
Mam do dyspozycji dwie tokarki cnc dwuosiowe na sinumerik 810d i 840d, czy ktoś wykonywał może taki program? Zdaję sobie sprawę, że bez r-parametrów się nie obejdzie, zachęcam do rozmowy, za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Mam do dyspozycji dwie tokarki cnc dwuosiowe na sinumerik 810d i 840d, czy ktoś wykonywał może taki program? Zdaję sobie sprawę, że bez r-parametrów się nie obejdzie, zachęcam do rozmowy, za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Tagi:
-
- Kontakt:
Właśnie o napisanie takiego programu mi chodzi. Rozrysowałem sobie punkt styku i odległość między płaszczyznami czopów, pojawia się kolejny problem związany z kątem przystawienia ostrza, może się okazać że krawędź natarcia straci kontakt z obrabianym przedmiotem (na załączonym pdfie widać o co mi chodzi) Ma ktoś jakiś pomysł na rozpisanie wzoru na odległość płaszczyzn czopów na podstawie czterech danych? (kąt obrotu, średnica czopa 1, średnica czopa2, odległość osi czopów)?
[ Dodano: 2013-09-02, 20:45 ]
Dodam, że alternatywnie wyfrezuję w szczękach kieszeń z przesunięciem osi obrotu podeprę koniem i wykonam obróbkę przerywaną.
[ Dodano: 2013-09-02, 20:45 ]
Dodam, że alternatywnie wyfrezuję w szczękach kieszeń z przesunięciem osi obrotu podeprę koniem i wykonam obróbkę przerywaną.
- Załączniki
-
- MIMOSROD Model (1).pdf
- (7.96 KiB) Pobrany 575 razy
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Na 50 sztuk to opłaca się zrobić przyzad bo frezować szczeki to nie bardzo choć mocowanie jest wtedy najpewniejsze . Zrób sobie coś podobnego do tego z zdjęcia 1-2 . Ten wycięty fragment ustawia się pod jedna szczękę , w szczeliny wklejam kawałki gumy żeby się to nie rozlatywało . Tego typu przyzad ma tez taka zelete ze wyrównuje masę mimośrodu . Taki kawałek pięćdziesiątki może ładnie zabujać maszyną .
- Załączniki
-
- Schowek02.jpg (48.31 KiB) Przejrzano 7020 razy
-
- Schowek01.jpg (50.03 KiB) Przejrzano 7021 razy
-
- Schowek04.jpg (45.66 KiB) Przejrzano 7019 razy
-
- Schowek03.jpg (45.16 KiB) Przejrzano 7019 razy
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Kontakt:
Tomcat65, właśnie ta całą reszta to pikuś, dodajesz tylko pętlę w r-parametrach dodającą określoną wartość. Wszystko rozchodzi się o ten wzór, kolega matematyk głowi się już drugi dzień (podobno jest bliski rozwiązania), ja też główkuję. Uczynię honory w Twoją stronę jak tak łatwo Ci pójdzie i rozgryziesz to (jak coś to będę wdzięczny jak zamieścisz)tomcat65 pisze:Napisanie samego wzoru na mimośród to nie jest jakiś wielki problem.
Więcej zabawy z dopisaniem całej reszty, czyli zbierania naddatków aż do docelowego wymiaru.
Skoti, robiłbym to na maszynie z napędzanymi narzędziami i nimi wyfrezowałbym wnękę w szczękach z przesunięciem osi, byłoby precyzyjniej i raczej taniej niż takim przyrządem, ale dzięki za rady.skoti pisze:Na 50 sztuk to opłaca się zrobić przyzad bo frezować szczeki to nie bardzo choć mocowanie jest wtedy najpewniejsze . Zrób sobie coś podobnego do tego z zdjęcia 1-2 . Ten wycięty fragment ustawia się pod jedna szczękę , w szczeliny wklejam kawałki gumy żeby się to nie rozlatywało . Tego typu przyzad ma tez taka zelete ze wyrównuje masę mimośrodu . Taki kawałek pięćdziesiątki może ładnie zabujać maszyną.