Toczenie Miedzi
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Toczenie Miedzi
Witam
Mam do wykonania klika sztuk z miedzi Sf-Cu twarda. Czy ktoś obrabiał taki materiał?
Jak to się toczy , gwintuje , wytacza ? Będą to tuleje średnicy fi 80 z otworem fi 40 .
Czy miał ktoś z szanownych forumowiczów do czynienia z tym materiałem?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Mam do wykonania klika sztuk z miedzi Sf-Cu twarda. Czy ktoś obrabiał taki materiał?
Jak to się toczy , gwintuje , wytacza ? Będą to tuleje średnicy fi 80 z otworem fi 40 .
Czy miał ktoś z szanownych forumowiczów do czynienia z tym materiałem?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A próbowałeś płytkami diamentowymi? Idzie bardzo ładnie. Poza tym płytki polerowane (do aluminium) również całkiem dobrze się sprawdzają. http://www.poltra.pl/korloy/pdf/Korloy_ ... m_2011.pdf - przejrzyj, ja je cenię.kamar pisze:roboty płytkami nie widzę.
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Nie próbowałem. Do sporadycznych robot nie warto szukać ekskluzywnych wynalazków.
Lata temu przerabiałem tony prętów fi32 z gwintowaniem zewnętrznym, spęczaniem,podtaczaniem i polerką pod srebrzenie. Dobrze naostrzony HSS pracował praktycznie bez zużycia. Większość rozdzielni wysokich prądów w Iraku pracuje na moich sworzniach.
Lata temu przerabiałem tony prętów fi32 z gwintowaniem zewnętrznym, spęczaniem,podtaczaniem i polerką pod srebrzenie. Dobrze naostrzony HSS pracował praktycznie bez zużycia. Większość rozdzielni wysokich prądów w Iraku pracuje na moich sworzniach.
-
Tak, tylko że jeśli masz odpowiednią załogę (umieją ostrzyć), to możesz sobie okazjonalnie pozwalać na HSS. Płytka za to daje ci możliwość obróbki CNC, gdzie nie ustawiasz narzędzia, tylko zmieniasz płytkę i ewentualnie trochę poprawiasz korektorami. Poza tym, np. przy obróbce elektrod czasem warto zainwestować w jedną płytkę z diamentem. Chodzi o to, że taka płytka starczy na długo, a masz pewność co co promienia naroża, a to czasem przy elektrodach z ciekawym kształtem ważne. Co do płytek polerowanych, to też warto je mieć, nie tylko do miedzi, ale i do aluminium, czy choćby toczenia tworzyw. A może ja się po prostu przyzwyczaiłem do noży oprawkowych i stąd tak sądzę? Nie wiem, w sumie narzędzia ostrzę dobrze, ale płytki mimo to polecam.
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Re: Toczenie Miedzi
Dla mnie najważniejszym kryterium doboru narzędzia jest powyższe zdanie. (wprawdzie z błędem ale wiadomo o co chodzi) Pewnie że fajnie jest mieć do każdej obróbki jaka się trafi dedykowane narzędzie z najwyższej półki, tylko jak przy tym wyjść na swoje. Przy dużych seriach narzędzie zwraca się przyśpieszeniem i jakością obróbki, przy pojedyńczych sztukach trzeba sobie radzić tym co jest pod ręką.kris76 pisze: Mam do wykonania klika sztuk z miedzi Sf-Cu twarda.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 1
Kiedyś próbowałem, ale i tak od czasu do czasu wiór utykał i robiła się mordoklejka. Nie bardzo widzę, żeby udało to się puścić na CNC. Te same płytki szły w Al jak złoto. Unikam żeliwa i miedzi jak tylko mogęjasiu... pisze: płytki polerowane (do aluminium) również całkiem dobrze się sprawdzają

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ