Toczenie gwintu wewnętrznego M40 - TUD 40
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Toczenie gwintu wewnętrznego M40 - TUD 40
Witam,
potrzebuje zrobić kilkadziesiąt gwintów m40 o skoku 3 w tulejach 90mm. Napotkałem następujący problem i potrzebuje porady w czym robię błąd.
Tokarka konwencjonalna, nóż składak do gwintów wewnętrznych 25x25 22ir Płytki o skoku od 3-4 (testowałem każdą na każdej powiela sie ten sam problem. Obroty 180
Toczę w następujący sposób :
Pierwszy przejazd ustawiam 1,5 mm,drugi 1 mm, i kolejne po 0,5 mm przy czym dwa ostatnie przejazdy robię dwukrotnie na tym samym wymiarze. Problem polega na tym że przy ostatnim i przedostatnim przejeździe robi mi się narośl z materiału na płytce noża i "niszczy" mi cały gwint (robi zadziory, strzępi) i muszę ostatni wymiar przejeżdżać na nowo kilka razy żeby jakoś ten gwint wyglądał bo wkręca się normalnie. Zauważyłem również że wióry wciąga mi pod płytkę i też niszczy gwint.
Oczywiście gwintuję z chłodziwem.
I tu proszę o pomoc:
Czy mam źle dobrane parametry pod taki nóż?
Czy za dużo zbieram materiału na jeden przejazd ?
Płytki 22 IR firmy KORLOY- z moich obserwacji wynika że łamacz wiórów w tych pyłkach nie zawija wióra w spirale tylko go łamie na krótko i wpada pod płytkę. W płytkach 16 ir skok 3 firmy KYOCERA jest inny łamacz, robi wiór w spiralkę ale też robi się na nim narośl na ostatnim przejeździe i niszczy gwint.
Prosze o pomoc gdzie robię bład.
potrzebuje zrobić kilkadziesiąt gwintów m40 o skoku 3 w tulejach 90mm. Napotkałem następujący problem i potrzebuje porady w czym robię błąd.
Tokarka konwencjonalna, nóż składak do gwintów wewnętrznych 25x25 22ir Płytki o skoku od 3-4 (testowałem każdą na każdej powiela sie ten sam problem. Obroty 180
Pierwszy przejazd ustawiam 1,5 mm,drugi 1 mm, i kolejne po 0,5 mm przy czym dwa ostatnie przejazdy robię dwukrotnie na tym samym wymiarze. Problem polega na tym że przy ostatnim i przedostatnim przejeździe robi mi się narośl z materiału na płytce noża i "niszczy" mi cały gwint (robi zadziory, strzępi) i muszę ostatni wymiar przejeżdżać na nowo kilka razy żeby jakoś ten gwint wyglądał bo wkręca się normalnie. Zauważyłem również że wióry wciąga mi pod płytkę i też niszczy gwint.
I tu proszę o pomoc:
Czy mam źle dobrane parametry pod taki nóż?
Czy za dużo zbieram materiału na jeden przejazd ?
Płytki 22 IR firmy KORLOY- z moich obserwacji wynika że łamacz wiórów w tych pyłkach nie zawija wióra w spirale tylko go łamie na krótko i wpada pod płytkę. W płytkach 16 ir skok 3 firmy KYOCERA jest inny łamacz, robi wiór w spiralkę ale też robi się na nim narośl na ostatnim przejeździe i niszczy gwint.
-
Re: Toczenie gwintu wewnętrznego M40 - TUD 40
Tak dokładnie płytki o pełnym zarysie. Zapomniałem napisać. I jednej i drugiej firmy.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Moim zdaniem ilość przejazdów i głębokości skrawania nie te.Marcink1992 pisze: ↑19 lip 2019, 22:57.....
I przejeździe i niszczy gwint.
....
p.s.
Zerknij na tabelę.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... yyvVOnv7DF
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Przepraszam bardzo jeden rodzaj plytki jest w pełnym zakresie A drugi w zakresie V. Po zwiększeniu ilości przejazdów jest troszkę lepiej ale jeszze niekiedy robi się nagra na ostatnich przejściach. Może być to spowodowane za mała ilością chłodziwa?
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Dopiero wstałem .... , nockę miałem i dobrze jeszcze nie widzę.

P.s.
Ja bym trochę obroty zaniżył.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki