Toczenie + dłutowanie
Porada z zakresu obróbki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 11
Toczenie + dłutowanie
Witam,
Posiadam tokarkę numeryczną Mazak SQT 10 ze sterowaniem Mazatrol T32-3.
Maszyna nie posiada opcji dłutowania, ale z tego co się orientuję da się to wykonać w g kodach.
Otrzymałem zapytanie na wykonanie załączonego detalu.
Czy da radę wykonać detal za pomocą dłutowania? Materiał to stal nierdzewna 1.4037.
Martwi mnie materiał oraz długość wybrania, 70mm.
Z góry dziękuję za pomoc.
Posiadam tokarkę numeryczną Mazak SQT 10 ze sterowaniem Mazatrol T32-3.
Maszyna nie posiada opcji dłutowania, ale z tego co się orientuję da się to wykonać w g kodach.
Otrzymałem zapytanie na wykonanie załączonego detalu.
Czy da radę wykonać detal za pomocą dłutowania? Materiał to stal nierdzewna 1.4037.
Martwi mnie materiał oraz długość wybrania, 70mm.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Re: Toczenie + dłutowanie
Po co Y? Fakt, że łożyska przysiądą, i trzeba będzie powolutku, dlatego w kwasówce wydajność będzie kiepska, ale nie wiem, czy drutówka wygra z tym enyłej.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Niby kalkuluje, tylko pozostaje kwestia że nigdy tego nie robiłem...
Jakiej klasy maszyna pozwoli mi uzyskać tolerancję? +/- 0,1 to dużo przy tym procesie?
Jakiej klasy maszyna pozwoli mi uzyskać tolerancję? +/- 0,1 to dużo przy tym procesie?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Jeśli chciałbyś dłutowac tak szerokim narzędziem to będzie się mocno odpychać.
Robiłem. Kanalki 20p9 na hitachi seiki hicell ca40 to mieliśmy ugięcie nawet 2.5mm.jak już płytka była tępa.
Może chińska drutówka?
Robiłem. Kanalki 20p9 na hitachi seiki hicell ca40 to mieliśmy ugięcie nawet 2.5mm.jak już płytka była tępa.
Może chińska drutówka?
-
- Posty w temacie: 3
Jeśli to będzie lecieć cały czas przez dłuższy okres czasu, to ja bym się zastanowił na twoim miejscu nad wykonaniem przeciągacza. Dłutowanie też zajmie trochę czasu. Dodatkowo jest to na dużej głębokości. Z autopsji... Dobra dłutownica to połowa sukcesu albo i nawet mniej. Najważniejsze i tak jest narzędzie a z nimi bywa różnie. Dobre noże do dłutowania też są bardzo drogie. Przy drutówce będzie szło ale znowu wydajność dość kiepska.
-
Ciekawi mnie ten pomysł przeciągarki, poszukam coś w tym temacie.
Tylko przeciągarka nie rozwiąże mi problemu drugiego detalu, nie wrzucałem go bo stwierdziłem że jak ogarnę 70mm kwasiaka to wpust w stali to pikuś
Tylko przeciągarka nie rozwiąże mi problemu drugiego detalu, nie wrzucałem go bo stwierdziłem że jak ogarnę 70mm kwasiaka to wpust w stali to pikuś
- Załączniki
-
- 340805 (1) (2).pdf
- (73.39 KiB) Pobrany 105 razy
-
- Posty w temacie: 3
No tam Ci już zostaje tylko dłutowanie raczej. Ale mimo wszystko warto iść w dwóch kierunkach. Do tego pierwszego przeciągacz, a do drugiego detalu dłutownica. Jest nawet jedna w dziale giełda obecnie. Niestety zarówno dłutownice jak i noże do nich są dość drogie.