Toczenie długiej rury z nierdzewki - porady , pomoc

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
tok92
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Toczenie długiej rury z nierdzewki - porady , pomoc

Post napisał: tok92 » 31 gru 2017, 14:55

Witam wszystkich :) Przy okazji życzę SZczęśliwego Nowego Roku !!

Wracając do tematu...mam do przetoczenia rurę fi 101,6x4 o długości 1260 mm ze stali nierdzewnej 1.4301, na jej końcach są wspawane krążki z pełnego materiału w których muszę wykonać gniazda łożysk . Na końcach rury muszę wykonać beczki ( powierzchnia stożkowa ) o długości 420 mm , a pozostałą część na środku tylko wyrównać żeby nie było bicia . Większość tego co napisałem robię bez problemu jednak schody zaczynają się gdy oddalam się więcej niż te 420mm od punktu podparcia , ponieważ wtedy rura coraz bardziej się odkształca i zamiast niwelować bicie powstaje corar większe :( . Rolka może być wykonana w dwóch zamocowaniach ( po połowie z obracaniem ) jednak nie mam możliwości zamocowania jej w połowie i podparcia kłem gdyż przelot wrzeciona wynosi około 80 mm , więc musi być w całości nad łożem tokarki z jednej strony w uchwycie ,a z drugiej podparta kłem obrotowym . Próbowałem podpierać ją w środku podtrzymką stałą i niby przynosiło to porządany efekt jednak po uwolnieniu rury z podrzymki pojawiało się bicie . Podrzymka ruchoma nie wchodzi w grę ,bo za duże fi...
Ma ktoś doświadczenie z tego typu pracami ? Nie mam jakiegoś wielkiego doświadnienia bo tylko jakieś 4,5 roku , jednak 90% wykonywanych detali jest właśnie w nierdzewce i w większości przypadków nie sprawia mi problemów . Korzystam ze zwykłego noża z lutowaną końcówką , obroty to jakieś 400 obr/min , a posów to ciężko określić na konwencjonalnej tokarce ale coś koło 100 -130 mm/min . Narzędzie i parametry na pewno mają tutaj znaczenie i do tej pory moje doświadczenie wystarczało jednak przy tej długości detalu już go trochę zabrakło...wolałbym nie dochodzić do tego metodą prób i błędów bo koszt samego materiału to kilkaset złotych plus czas...
Będę wdzięczny za podpowiedzi bo mam do zrobienia 7 takich sztuk , a i czasu też nie za wiele...

Pozdrawiam !!

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Toczenie długiej rury z nierdzewki - porady , pomoc

Post napisał: jasiu... » 31 gru 2017, 15:07

Gdybyś miał więcej czasu, to mógłbyś przed obróbką nalać czegoś do rury, co w niej zastygnie, a później da się wytopić. Można to zrobić z ołowiem (czasem po wygrzaniu, żeby ołów wypłynął może troszkę się odkształcić), można zalać nawet woskiem, z tym że uważasz wtedy, żeby się rura nie zagrzała. Oczywiście tyle wosku, czy ołowiu nie masz, a więc do środka (4 mm grubosci sciani razy 2 odjąć od 101) czyli pręt stalowy 80-85 mm (90 może być za dużo). Wersja prostsza, ubij tam sporo piachu. Też trochę pomoże.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 31 gru 2017, 16:03

Zamocuj kawał blachy do boku suportu a do niej dwa ramiona z łożyskami. Dosuwasz łożyska do rury zaraz za nożem, zaciskasz i toczysz spokojnie. Mam taką podtrzymkę na porębie ale za późno na zdjęcia.
Tu trochę widać o co biega

Autor tematu
tok92
Posty w temacie: 2

Post napisał: tok92 » 01 sty 2018, 23:12

Dzięki ;) jutro pokombinuje i dam znać jakie efekty ;)

Barni
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Barni » 02 sty 2018, 11:58

Ja bym to toczył w uchwycie 4 szczękowym niezależnym dał podtrzymkę stałą i kieł obrotowy, jedziesz do podtrzymki i obracasz detal, ewentualnie to samo w 2 kłach. Nie musisz przemontowywać podtrzymki, uchwyt 4 szczękowy po obróceniu detalu ustawiasz z powrotem na 0 i masz wszystko osiowo

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”