Toczenie aluminium
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Toczenie aluminium
Witam. Mam do wytoczenia troche tulejek aluminiowych i mam problem tym że wiór mi się nie łamie. Na nożu nie mogę wyszlifować łamacza gdyż używam noży 10x10 i na tych płytkach nie ma miejsca na łamacz . Tokarka TSA 16 . I stąd moje pytanie co mogę poradzić na to by wiór się łamał . aluminium PA 4
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Użyj noża z HSS - "stalki" (bo mniemam, że toczysz z płytką) i wtedy ładny rowek wiórowy spokojnie zrobisz
co i jak znajdziesz też tu (tak gdzieś poniżej środka -pod materiałem o ściernicach i szlifowaniu)
http://pfmrc.eu/index.php?/topic/60403- ... y-romanj4/

co i jak znajdziesz też tu (tak gdzieś poniżej środka -pod materiałem o ściernicach i szlifowaniu)
http://pfmrc.eu/index.php?/topic/60403- ... y-romanj4/
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
jest tez taki trick
Mozna lamacza zrobic samemu nawet i w płytce z węglika i maleńkim nożyku
wystarczy mieć taka o końcówkę diamentowa do dremela ( kilka złotych kosztuje)
na zdjeciu sa dwa identyczne nozyki 10x10mm w tym czarnym zrobiłem łamacz tą końcówka i działa rewelacyjnie (fotke mozna sobie powiekszyc by oglądnąć lepiej)
(dremel fajna zabawka czesto sie przydaje
)

Mozna lamacza zrobic samemu nawet i w płytce z węglika i maleńkim nożyku
wystarczy mieć taka o końcówkę diamentowa do dremela ( kilka złotych kosztuje)
na zdjeciu sa dwa identyczne nozyki 10x10mm w tym czarnym zrobiłem łamacz tą końcówka i działa rewelacyjnie (fotke mozna sobie powiekszyc by oglądnąć lepiej)
(dremel fajna zabawka czesto sie przydaje

-
- Znawca tematu (min. 80)
Długie są te tulejki? Toczyłem trochę rzeczy z miedzi i aluminium na TSB20 i szczerze mówiąc nie jest to jakoś bardzo uciążliwe. Można tak dobrać parametry, że wiór sam będzie się urywał (z tego co pamiętam to nieduża głębokość skrawania i stosunkowo szybki posuw). Wiór jest ciężki, ale ma mały przekrój i sam się urywa co kawałek. Tego akurat nie polecam. Wolę toczyć na wolnym posuwie i głębokości 1.5-2mm, wtedy są takie długie sprężyny, ale dzieje się to na tyle powoli, że nie ma problemu, żeby zareagować. Czasem się fajnie zwija samo do wanny.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Kiedyś je już toczyłem i po raz kolejny tą robote mam i toczyłem je zbierając po 3,5 mm na strone (7 ze średnicy ) posów około 0,25 mm powierzchnia elegancka wychodziła, tylko że uciążliwe było to że wiór owijał się na imaku poźniej na wałku i czasami uchwyt wiór złapał i latało troche wiórów po warsztacie. Nóż który używałem był z płytką lutowaną i ciężko jest tam wyszlifować łamacz bo jest zbyt mała płytka. Myślałem też żeby coś do noża przykręcić by było jak w nożach składanych ale nie bardzo mam pomysł co, bo przykręciłem blaszke wygiąłem odpowiednio, ale po czasie i tak wiór podrywał blaszke i wchodził pod nią.