Witam serdecznie nosze się z zamiarem zakupu TL-1 maszyna nie ma słuzyć do produkcji seryjnej .
Budżet na zakup mam okrojony.
Bardzo proszę o ewentualne sugestnie co do konfiguracji maszyny oraz wyposażenie które muszę zamówić na starcie tak by móc pracować na niej z komputera.
Chodzi mi naprzykład o to czy- 1. Zestaw obudów na wiury jest niezbedny, 2.Czy potrzebna jest automatyczna głowica rewolwerowa, 3. Czy potrzebne są jakieś sądy, 4. Czy macra definiowane są niezbedne itp
Chodzi o to by ktoś uświadomił mnie co nastarcie należy dokupić do TL-1 by nie było niemiłego zaskoczenia.
Posiadam już frezarkę haas więc nie wszytko jest mi obce lecz niestety do tej pory tokarki mam tylko manualne i nie wiem z czym to się je.
Bardzo proszę o ewentualną pomoc w konfiguracji
Pozdrawiam
TL-1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Pytanie pierwsze.
Co chcesz mniej wiecej produkowac?
TLki maja tylko imaki, wiec przy bardziej skomplikowanym detalu i wiekszej ilosci opwracji roznymi narzedziami o seryjnej produkcji zapomnij.
Zresztą jak sama nazwa wskazuje Toolroom Lathe - tokarka narzedziowa, raczej do maloseryjnych prostych rzeczy
Co chcesz mniej wiecej produkowac?
TLki maja tylko imaki, wiec przy bardziej skomplikowanym detalu i wiekszej ilosci opwracji roznymi narzedziami o seryjnej produkcji zapomnij.
Zresztą jak sama nazwa wskazuje Toolroom Lathe - tokarka narzedziowa, raczej do maloseryjnych prostych rzeczy
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: TL-1
W tym wypadku wybór tokarki TL-1(maksymalna przestrzeń skrawania 406 x 762 mm, przelot 406 mm) moim zdaniem jest trafny .vaterlo pisze:Witam serdecznie nosze się z zamiarem zakupu TL-1, maszyna nie ma słuzyć do produkcji seryjnej ....
Nie , noże można mierzyć w inny sposób....Czy potrzebne są jakieś sądy...
Ale jak widać

Ale mój typ tokarki z Haas-a to ST-30 ( maksymalna przestrzeń skrawania 533 x 660 mm, przelot 806 mm) lub SL-30... ale ponoć budżet na zakup ma Pan okrojony.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
TL-1
Do małych serii się nadaje. Na koniu też fajnie się toczy mimo ze jest ręczny. Jest w wersji z imakiem ręcznym ale i pneumatycznym na 4 narzędzia (można sobie dorobić przystawki np. wiertarskie i zwiększyć liczbę narzędzi). Kiedyś imak był nieudany, teraz to poprawili - jest szybszy. Ogólnie maszyna udana. Jak za te cenę to bardzo sztywna i dokładna. U nas porobiła ze 3 lata, od roku jest u sąsiadów (WSK). Toczą na niej tuleje, drobne detale, śrubki itd. pod lotnictwo i inne. Uchwyt jest ręczny, ma zamykane drzwi i osłonę na uchwyt. Oczywiście można pościągać zabezpieczenia bo trochę trwa zamykanie ;P. Pasek na wrzecionie co roku trzeba zmieniać (rwie regularnie raz na rok). Jest trochę głośna w pracy. Przelot przez wrzeciono ma ponad 50mm, można dorobić redukcję, podtrzymkę i toczyć 1,5m pręty. Poza tym nie ma żadnych problemów. Jakiś czas temu mieli ją w warszawie w siedzibie Abplanalpu w parku maszyn wystawioną i podłączoną na pokazy.
Tu można zobaczyć ją przy produkcji części rowerowych
http://www.soul-kozak.com/cnc.htm
Dokładna obróbka alu i tytanu.
Można i do nas zajrzeć zobaczyć ją w akcji
Pozdrawiam!
Tu można zobaczyć ją przy produkcji części rowerowych
http://www.soul-kozak.com/cnc.htm
Dokładna obróbka alu i tytanu.
Można i do nas zajrzeć zobaczyć ją w akcji

Pozdrawiam!
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
"Uchwyt jest ręczny, ma zamykane drzwi i osłonę na uchwyt. Oczywiście można pościągać zabezpieczenia bo trochę trwa zamykanie ".
Zatem może warto by było zamówic maszynę bez osłon zawsze to 3k eu w kieszeni?
A jakie ewentualnie dodatki do niej są niezbedne?
Czy ta głowica automatyczna to coś za co warto zapłacic?
Jakie ewentualnie obcje układu sterowania nalezało by dokupic?
Z góry dziekuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Zatem może warto by było zamówic maszynę bez osłon zawsze to 3k eu w kieszeni?
A jakie ewentualnie dodatki do niej są niezbedne?
Czy ta głowica automatyczna to coś za co warto zapłacic?
Jakie ewentualnie obcje układu sterowania nalezało by dokupic?
Z góry dziekuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
c.d.
Z tego co wiem to bez osłon można ją dostać tylko w usa (tam są inne przepisy) Na europę występuje tylko z osłonami. Co do dodatków to jutro przejrzę umowę i oferty jakie dostaliśmy na tą maszynę. Zobaczę co dokładaliśmy do niej. Głowica która jest teraz sprawdza się (nazwę i symbol napiszę jutro). Poprzednia była zbyt wolna (10s do 15s na zmianę narzędzia) a do tego często się psuła (traciła pozycje narzędzi, palił się silnik oraz często wymienialiśmy oringi uszczelniające) Imak ręczny (podobno sztywniejszy) sprawdzi się w bardzo małych seriach albo w narzędziowni. Jeśli chodzi o sterowanie to na pewno teraz zmienili pulpit i dołożyli wejście usb. Poza tym nie trzeba nic w nim zmieniać. Sondy nie są potrzebne. Pomiar narzędzi odbywa się na dotyk do materiału (doświadczony operator potrafi szybko ustawić maszynę w ten sposób). Pamiętam że słabo w niej było rozwiązane doprowadzenie chłodziwa do miejsca obróbki (nie było mocowania odpowiedniego dla węży i dysz, musieliśmy sami kombinować, poza tym chłodziwo po załączeniu w maszynie pojawiała się po zbyt długim czasie na narzędziu, może to już dopracowali - trzeba ich zapytać) Pogadam jeszcze jutro z operatorami, może coś jeszcze dorzucą od siebie 
Pozdro!

Pozdro!