THK KR20 jako oś Z i KR46 jako X lub Y

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
kolbotn
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

THK KR20 jako oś Z i KR46 jako X lub Y

Post napisał: kolbotn » 01 kwie 2016, 09:38

Witam.

Mam osie THK KR. Jedna to KR20. Śruba kulowa o średnicy 6 mm i skoku 1 mm. Wg katalogu nośność statyczna całej prowadnicy to 6300N, dynamiczna 3590. Chciałbym zastosować ją jako oś Z (frezarka/ploter frezujący(?), również aluminium, wrzeciono Kress). Wygląda bardzo delikatnie (wózeczek ma otwory na śrubki M3), więc bezpośrednio jako taka oś chyba nie bardzo by się sprawdziła. Sprzedawca tej osi podesłał mi link z takim jej zastosowaniem:

Obrazek

Czy wg. Was w takim układzie mogłoby to pracować? Pytam głównie o sens "podpierania" takiej osi dodatkową prowadnicą z wózkiem - czy takie rozwiązanie faktycznie wzmocni całość, czy nie wprowadzi przypadkiem dodatkowych problemów?

Drugie pytanie: prowadnica THK KR46. Solidna, duża. Nośność statyczna 45500N, dynamiczna 27400N. Śruba kulowa 15, o skoku 10mm. Czy taki zespół mógłby być samodzielną osią X (Y)? A jeśli nie, mam prowadnice THK SHS35 (nośności odpowiednio 96600N i 42500N). Czy jak wyżej byłby sens łączenia takich dwóch prowadnic?

Po co tak kombinuję? Powyższe osie i prowadnice już mam, inne rozwiązania, które można spotkać na tym forum wymagają zakupu prowadnic, śrub kulowych, bloków łożyskujących.
Załączniki
THK KR.pdf
(70.74 KiB) Pobrany 240 razy

Tagi:

raftor
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: raftor » 04 kwie 2016, 21:00

To chodzi Co o osie czy o prowadnice

Prowadnice czy to hiw20 czy thk 20 wytrzymają jeśli o śrubę to jeśli nie dowalisz na posuwie to też da radę
Bo życie to tylko zabawa

paros
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: paros » 05 kwie 2016, 07:21

Chodzi mi o sens podpierania prowadnicy THK KR20 dodatkową prowadnicą z wózkiem, jak na załączonym zdjęciu. Nie znam się na mechanice i dlatego pytam. Obrazowo: gdyby zapytano mnie o sens łączenia szeregowo dwóch bezpieczników jeden na 1A a drugi na 6A odpowiem, że to nie ma sensu - układ przestanie działać po przekroczeniu 1A... Na zdjęciu śruba nie znajduje się pośrodku prowadnic tylko na jednej z nich, obawiam się w tym przypadku zjawisk, których nie znam.

raftor
Posty w temacie: 2

Post napisał: raftor » 05 kwie 2016, 07:45

Na fotece masz coś ale mix śróby z prowadnicą, jest to nakrętka która porusza się w łożu i samodzielnie może robić jako prowadnica coś ala stolik igusa SWL

jeśli masz zwykłą śróbę to dwie prowadnice są wskazane.
Bo życie to tylko zabawa

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”