Tekstolit - pękający frez
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Tekstolit - pękający frez
Witam
Obrabiam płytę tekstolitową. Drugi raz zdarzyło mi się, że podczas frezowania pękł mi frez o średnicy 3mm, 2-piórowy, fi uchwytu 3mm. Parametry obróbki jakie były to:
-posuw 1mm/s
-zagłębienie - brałem co 2mm
-prędkość obrotowa 20t obr/min
Frezuję również frezem fi 2mm i nie zdarzyło się aby pękł, co prawda o fi uchwytu 4mm.
Będę wdzięczny za porady.
Pozdrawiam
Obrabiam płytę tekstolitową. Drugi raz zdarzyło mi się, że podczas frezowania pękł mi frez o średnicy 3mm, 2-piórowy, fi uchwytu 3mm. Parametry obróbki jakie były to:
-posuw 1mm/s
-zagłębienie - brałem co 2mm
-prędkość obrotowa 20t obr/min
Frezuję również frezem fi 2mm i nie zdarzyło się aby pękł, co prawda o fi uchwytu 4mm.
Będę wdzięczny za porady.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Textolit (zbrojony warstwowo i chaotycznie) jest materiałem niejednorodnym i w czasie obróbki występują naprężenia zmienne w narzędziu(efekt:piski) co może powodować przyspieszone zmęczenie materiału narzędzia.
Ukryte wady materiału w narzędziu mogą dodatkowo wpływać na jego zniszczenie pod wpływem zmiennych obciążeń.
Zastosowanie innego frezu ( lecz nie 2piórowy) powinno rozwiązać problem, a dodatkowo chłodzić narzędzie wodą w czasie obróbki tekstolitu.
Ukryte wady materiału w narzędziu mogą dodatkowo wpływać na jego zniszczenie pod wpływem zmiennych obciążeń.
Zastosowanie innego frezu ( lecz nie 2piórowy) powinno rozwiązać problem, a dodatkowo chłodzić narzędzie wodą w czasie obróbki tekstolitu.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
dot. tekstolitu
My zastosowaliśmy taki tekstolit http://poliplex.com.pl/tekstolit.html i podczas obróbki nic się z nim nie działo. Może zakupiłeś jakiejś słabej jakości?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Witam
Użyj freza spiralo-zębatego lub dwupiórowego tylko zmniejsz odległosć między przejściami z dwóch milimetrów do pół milimetra. Ja kiedyś miałem zrobić podstawkę z takiego tekstolitu i zakładałem rózne frezy i wszystkie pękały. Dopiero metodą prób i błedów zmniejszyłem odległość odległość między przejściami i wyszło idealnie. Fakt czasami tekstolit jest okropny w obróbce.
robert
Użyj freza spiralo-zębatego lub dwupiórowego tylko zmniejsz odległosć między przejściami z dwóch milimetrów do pół milimetra. Ja kiedyś miałem zrobić podstawkę z takiego tekstolitu i zakładałem rózne frezy i wszystkie pękały. Dopiero metodą prób i błedów zmniejszyłem odległość odległość między przejściami i wyszło idealnie. Fakt czasami tekstolit jest okropny w obróbce.
robert