Tanie serwa poszukiwane

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
geiger
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Tanie serwa poszukiwane

Post napisał: geiger » 06 gru 2006, 11:54

Witam !
Poszukuje do mojego projektu dwoch serwonapedow malej mocy ok 200 W, wraz z serwosilnikami. Chodzi o to, zeby calosc nie miala kosmicznej ceny i oferowala naprawde podstawowe funkcje - w zadzie wystarczy mi tylko naped z wejsciami kierunek, krok. Autotuningi itp zbedne.
Jeszcze jedno pytanko - kto wie gdzie mozna kupic u nas w karaju, albo skad szybko sprowadzic silniku DC z przekladnia i enkoderem ?

pozdrawiam
Przemek

Tagi:

Awatar użytkownika

TOMSON
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: TOMSON » 17 gru 2006, 16:43

Witam

Silniki tanie ale małej mocy z przekładnia i enkoderami mozna kupic tutaj
http://www.elemar.pl/ w zakładce silniki.
pozdr
Tomek.Z

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 18 gru 2006, 00:06

Ale kolega chyba wyraźnie napisał....około 200W..a ten link co dałeś to ..hm..

słuchaj, jeśli chcesz komplet w tej mocy i ma to być nowe..to przynajmniej 2,500 pln na jeden zestaw !!!!...pogadaj z gościem tu na forum, faniron bodajże ( przepraszm jesli prekreciłem), ma używane serwa z enkoderami i drivery do tego gdzieś w mocy ponad 100W i to bardzo tanio...serwa pewnie trzeba by regenerować...założysz nowe szaczotki, łożyska( i pewnie będzie trzeba przeszlifować -"przetoczyć" komutator, jeśli już nie był regenerowany, musiałbys to sprawdzić koniecznie!!!!!...)ale za sensowną cene można zrobić bardzo dobry zestaw

[ Dodano: 2006-12-18, 00:10 ]
tylko ze za te pieniadze masz 3 silniki 8 Nm z driverami do tego i to nowiuteńkie...pewnie wolnijsze jak serwa ( zależy czy chodzi o moment czy prędkośc) ale z takimi "gabarytami" można uzyskać już naprawde satysfakcjonujące prędkości!!
chyba ze złożysz sobie uhu...właściwie za śmieszne pieniadze ( nie liczac twojej robocizny)!!
acha i jeszcze jedno....hah serwo 200W to nie jest małą moc...od tego powinienem zacząć!!!! taki silnik potrafi poruszyć i to bardzo szybko sporą maszynę ( chyba ze to nie o ploter chodzi)

[ Dodano: 2006-12-18, 00:19 ]
jak znajde czas i ten katalog, to podam ci linki na cały rynek dotyczący serwo w Polsce, szkoda ze przgapiłęś Energetab w Bielsko Białej pare miechów temu...
tych linków jest ze 20

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 18 gru 2006, 07:04

wood carver pisze:acha i jeszcze jedno....hah serwo 200W to nie jest małą moc...od tego powinienem zacząć!!!! taki silnik potrafi poruszyć i to bardzo szybko sporą maszynę ( chyba ze to nie o ploter chodzi)
panowie można zobaczyć do mojego wątku założyłem serwa od kolegi Faronira 160 W i maszynę chcę przewrócić a na dodatek miałem silniki krokowe i nie za bardzo sobie dawały rady przy szybszych prędkościach ..

https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1651
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 18 gru 2006, 10:32

https://www.cnc.info.pl/download.php?id=2959

link bezpośrednio do filmu z pracy serwa kolegi gmaro...

apropo silników krokowych....osobiście powiem , że silnik np. 4.5 Nm to już wiele nie mówiąc o silniku 8Nm!!! ja rozważałem również propozycje zakupu tych używanych serw, ale ostatecznie zdecydowałem sie na nowe krokowce 2x 8Nm + 4.5Nm.....jest moc i jest prędkość ...i są nowe!! przede wszystkim......i szczerze powiem, ze pierwszej rzeczy jakiej powinien dowiedzieć się ktoś kto przychodzi po raz pierwszy na forum to fakt, że jeśli się chce zbudować konkretny ploter na krokówkach to poniżej 3Nm nie ma się co ogląda, bo z tego pieca nie będzie chleba! chyba ze chce zbudować zabawkę, albo będzie to mały ploterek lub steroploter

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 18 gru 2006, 11:07

jesli zbudujesz maszyne, ktora chodzi plynnie i nie walczy sama z soba, to silniki ok 2Nm juz wystarczaja do wiekszosci prac, mozesz frezowac aluminium frezem o srednicy do kilkunastu mm, planowac powierzchnie frezem o srednicy 20mm, wiercic mniejsze srednice no i oczywiscie obrabiac na lzuie tworzywa sztuczne. silniki 8nm (tyle, ze servo a to jednakkolosalna roznica) bywaja stosowana w naprawde duzych tokarkach cnc, na ktorych mozna toczyc grubym wiorem. reasumujac, wolal bym silnik servo majacy w szczycie powiedzmy 2Nm, niz silnik krokowy majcy moment trzymajacy 8Nm.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 18 gru 2006, 11:48

tak masz racje...tylko ja buduje poważny ploter do drewna , gdzie w gre wchodzą większe średnice frezów...frezowanie do 5 cm w głąb i twarde drewno......ja chce na tym zarabiać a nie patrzyć i podziwiać ,że się porusza!!!!!!
pole pracy 1200mm / 1200mm / 100mm

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 18 gru 2006, 11:54

to zdecydowanie zmienia postac rzeczy, chocby z uwagi sa wymagane predkosci posuwow
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 18 gru 2006, 12:04

Dzisiaj może uda się mi nakręcić film z pracy serwa w osi Z z zamocowanym wrzecionem które warzy 20 kilo.

Szkoda,że ceny nowych serw są tak duże w porównaniu z silnikami krokowymi , ale za to sterownik np : UHU wychodzi bardzo tanio ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

APY
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: APY » 31 mar 2007, 05:49

Witam!
Potrzebuję pomocy w doborze systemu sterowania.Czy możecie mi wskazać firmę gdzię kupię wszystko tzn. servomotory, sterowniki, enkodery.Chodzi mi o to żeby moja rola ograniczyła się do podpięcia kompa i przykręcenia silniów do maszynki:).Nieprzekraczalny budżet 10kzł.
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”