Tani Enkoder
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Tani Enkoder
Dobry i tani enkoder o dobrych parametrach ,można zbudować samemu używając jako czujnika detektora szczelinowego z niektórych drukarek HP (te które zawierają serwo).Tak zbudowana jest większość drukarek HP nawet tych najtańszych .Czujnik ma wewnątrz struktury komparatory i logikę tak ,że na wyjściu mamy od razu TTL .Jest to detektor kwadraturowy .Rozdzielczość czujnika wynosi ok 300 DPI (podaję za gościem z elektrody).
Uzyskanie rozdzielczości 500 impulsów na obrót nie powinno być problemem dla tarczy o średnicy 3 cm .Dla większej średnicy tarczy rozdzielczość rośnie .Jakie jest pasmo tego czujnika to sprawdzę w najbliższym czasie .
Mam kilka pytań do kolegów :
Jak najłatwiej i najtaniej wykonać tarczę enkodera o dość dużej rozdzielczości , np. nadruk na foli - jaka jest trwałość takiego nadruku ?
Kto ma dostęp lub ma zbędne czujniki tego typu ,np. ze starych lub złomowanych drukarek.(kupię kilka sztuk)
Przykładowa nazwa czujnika Q9874 (charakterystyczne dla pracującego czujnika jest podświetlenie na czerwono szczeliny )
Chętnym podam rozkład końcówek czujnika.
Uzyskanie rozdzielczości 500 impulsów na obrót nie powinno być problemem dla tarczy o średnicy 3 cm .Dla większej średnicy tarczy rozdzielczość rośnie .Jakie jest pasmo tego czujnika to sprawdzę w najbliższym czasie .
Mam kilka pytań do kolegów :
Jak najłatwiej i najtaniej wykonać tarczę enkodera o dość dużej rozdzielczości , np. nadruk na foli - jaka jest trwałość takiego nadruku ?
Kto ma dostęp lub ma zbędne czujniki tego typu ,np. ze starych lub złomowanych drukarek.(kupię kilka sztuk)
Przykładowa nazwa czujnika Q9874 (charakterystyczne dla pracującego czujnika jest podświetlenie na czerwono szczeliny )
Chętnym podam rozkład końcówek czujnika.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
chyba chodzi o ten post 
oto :linkhttp://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 0f3e40f7b3
oraz zapozyczone zdjecie z forum elektrody:) bravo dla konstruktora jestem pod wrażeniem...

oto :linkhttp://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 0f3e40f7b3
oraz zapozyczone zdjecie z forum elektrody:) bravo dla konstruktora jestem pod wrażeniem...
- Załączniki
-
- enkoder_8655.jpg (53.28 KiB) Przejrzano 7368 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Dzięki za wskazówki .
Enkoder jest częścią większego projektu tzn. chcę zbudować jak najtańszym kosztem serwo.Ale o tym w innym wątku ,jeśli ktoś będzie zainteresowany proszę go śledzić .
Tani enkoder może się przydać także w innym celu np. jeśli chcemy znać dodatkowo położenie freza w swojej maszynie.Było tutaj kilka postów na temat wykorzystania w tym celu suwmiarki elektronicznej .
Po zamontowaniu enkodera (rozdzielczość 500 imp/obrót )na osi śruby napędowej skok 5mm mamy możliwość mierzyć ruch freza z "dokładnością" do 1/100 mm .Wystarczy dodać procesor zliczający impulsy i wyświetlający wartość na wskażniku LED lub LCD .
Enkoder jest częścią większego projektu tzn. chcę zbudować jak najtańszym kosztem serwo.Ale o tym w innym wątku ,jeśli ktoś będzie zainteresowany proszę go śledzić .
Tani enkoder może się przydać także w innym celu np. jeśli chcemy znać dodatkowo położenie freza w swojej maszynie.Było tutaj kilka postów na temat wykorzystania w tym celu suwmiarki elektronicznej .
Po zamontowaniu enkodera (rozdzielczość 500 imp/obrót )na osi śruby napędowej skok 5mm mamy możliwość mierzyć ruch freza z "dokładnością" do 1/100 mm .Wystarczy dodać procesor zliczający impulsy i wyświetlający wartość na wskażniku LED lub LCD .
-
To zależy od skomplikowania programu i od typu procesora ,jeśli program ma tylko zliczać i przedstawiać wynik na wyświetlaczu to do 10 kHz nie będzie problemu (dla procesora 2051).Powyżej tej częstotliwości albo szybszy procesor albo dzielnik częstotliwości przez 10, 100 lub inny. Zależy co chcesz mierzyć ,szybkich zmian i tak nie zobaczysz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Kiedyś myślalem o zrobieniu wyświetlacza pozycji maszyny poruszanej silnikami krokowymi, takie pseudo DRO.
Zastosowanie licznika sterowanego bezpośrednio ze sterownika bardzo upraszczalo uklad. Licznik liczy impulsy step , a impulsy dir powodują przelączenie z dodawania na odejmowanie.
Lecz aby to dzialalo jak należy, potrzebny jest licznik pracujący z częstotliwością dziesiątków kHz.
Zastosowanie licznika sterowanego bezpośrednio ze sterownika bardzo upraszczalo uklad. Licznik liczy impulsy step , a impulsy dir powodują przelączenie z dodawania na odejmowanie.
Lecz aby to dzialalo jak należy, potrzebny jest licznik pracujący z częstotliwością dziesiątków kHz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
pltmaxnc masz namiary na ten czujnik, interesowało by mnie cos takiego w miarę taniego
Zrobiłem tarcze do enkodera na kliszy drukarskiej dokładność 2600DPI ale można nawet na 6000DPI naświetlić
Chciałbym to wypróbować, z takim czujnikiem co daje od razu 5V na wyjście
Czy to można kupić Gdzieś w serwisie HP?
[ Dodano: 2006-04-20, 08:09 ]
Przepraszam pomyłka to raczej było do Adalber
Zrobiłem tarcze do enkodera na kliszy drukarskiej dokładność 2600DPI ale można nawet na 6000DPI naświetlić
Chciałbym to wypróbować, z takim czujnikiem co daje od razu 5V na wyjście
Czy to można kupić Gdzieś w serwisie HP?