Dziś wpadłem na pomysł wykonania szyny prowadnicy z poliamidu. Materiał można mieć naprawdę tanio a i jest łatwy w obróbce. Myślę nad wyfrezowaniem z pręta szyny, z początku myślałem żeby zrobic coś na kształt jaskółczego ogona ale średnio widzę lekkość posuwów przy wózku też poliamidowym. Następnym pomysłem było wykonanie czegoś na kształ szyn i wózków z akcsoria.cnc lecz tam są jednak zbyt skomplikowane kształty a i sam wózek jest prowadzony przez 4 rzedy kulek to już robi się nie wykonalne w domu

Ale przedlądając katalog Hiwin zobaczyłem coś takiego jak " 1.2 Prowadnica z szyną profilową -
seria miniaturowa MG"
Katalog pod adresem http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... duktow.pdf
I teraz myślę wykonać coś takiego z poliamidu, szyne wykonam tylko myślę jak wykonać rowek pod kulki i jakie kulki zastosować, myślę nad jakimiś z roweru do tylnej piasty w górskim są małe kulki i powinny być dobrej średnicy z tego co pamietam ok 3mm. i wtedy
rowek będzie można wyfrezować frezem kulistym 3mm.
Wózek też z poliamidu z nawracaniem kulek itd tylko mam problem jak zrobić kasowanie luzu.
Taka prowadnica przykręcona np. co 5cm powinna być dość sztywna.
Chyba nie muszę pisać że nie stać mnie na szyny i wózki z prawdziwego zdażenia a maszynka nie bedzie obrabiać stali.
Napiszcie co o tym sądzicie i może jakieś wskazówki.
Pozdrawiam.