Walcowany nie jest ,,gładki ''...... , ciągniony już bardziej.

Mariusz.
Walcowany nie jest ,,gładki ''...... , ciągniony już bardziej.
Autor tematu mało się sprecyzował.Duszczyk_K pisze: ↑04 lis 2019, 07:39Być może "gładki" oznacza że nie jest to tzw."żebrówka". Nawet na stronie hurtowni stali jest napisane
"Pręt gładki okrągły o średnicy 20 mm. Wykonany ze stali gatunku S235JR w technologii walcowania."
Niemniej jaki to nie był by pręt to w mojej opinii jeśli kolega ma do pocięcia 10 ton i jest to jednorazowa akcja to wbrew pozorom najsensowniejsze może być kupienie tego w już pociętych kawałeczkach ze składu stali. Często składy mają takie usługi.
Cięcie na tokarce z podajnikiem.... a ile taka tokarka i podajnik będzie kosztował?
Piła taśmowa (z ręcznym podawaniem) przez chwilę sama tnie, więc jest chwilka na odetchniecie, podanie kolejnego pręta, odbiór poprzedniego pręta. Nówkę można kupić za 2k, lepszą za 5k i jedziesz...
Ty znowu zaczynasz pier...dolić farmazony?? Widział Ty kiedy jak się profesjonalnie tnie w zakładzie??strikexp pisze:Piła ukośnica, gumówka lub z tarczą z węglika. Plus oczywiście podajnik na rolkach z powodu długości i ciężaru pręta, z blokadą na długości 60cm. Chociaż nie jestem pewny czy tarcza z węglika poradzi sobie z tak grubym materiałem.
też kiepsko... koszt płytek duży, a szybkość ciecie wolna no i po jednym pręcie to do zaj..ania jeden krok.WZÓR pisze:Tokarka z podajnikiem pręta.
Mariusz.
zdecydowanie takkamar pisze: Taśmówka z podaniem i pakiet.
nie no co Ty Jasiu mówisz?? przecież to badziewie wolne ze 40 lat temu to jeszcze miało prawo bytu ale żeby teraz.... na tym...jasiu... pisze:Ja taką robotę robiłem na zwykłej ramówce.
ja w sumie sobie wyobrażamjasiu... pisze:Tokarki z podajnikiem pręta nie polecam. Jeśli odcinki mają mieć 60 cm, to ja sobie nie wyobrażam za bardzo ich odcinania na tokarce.
0pomógł
numerek pisze:tnę pręty fi 25 od kilku lat na zwykłej gilotynie do zbrojenia
no i jest - no może nie całkiem bo zgniot na poziomie 0.5 - 1 mm to chyba nie jest wielka krzywda ?