Pracuję na maszynach konwencjonalnych i CNC - tokarki i frezarki, zależnie od potrzeby. Głównie przy produkcji. Ustawię sobie, ale mam tylko rok doświadczenia, a technologię obróbki dobiera zawsze ktoś bardziej doświadczony. Przeanalizowałem już poradnik frezera i tokarza. Zam podstawy, ale teraz szukam nowszych i bardziej zaawansowanych materiałów. Takich, w których znajdę informację o nowszych typach narzędzi (nie takich z lat 70-90 jak są w starych poradnikach), wiertłach, nożach tokarskich, frezach, głowicach. Jakie są rodzaje tych narzędzi, które stosować w jakiego typu materiałach (przykładowo ostatnio miałem wywiercić otworki przelotowe śr. 1,5 mm w nierdzewce - głębokość 10mm - a nie wiedziałem jakim wiertłem to robić... bo zwykłe szybko strzelały). Fajne byłoby by mieć też materiały pomagające ustalać technologię obróbki. Czyli po prostu jest jakiś detal do zrobienia i co w jakiej kolejności planować, frezować/toczyć zgrubnie, wykańczająco, dobór narzędzi, oprzyrządowania, parametrów. Czyli tak jak to jest w normalnej pracy samodzielnego frezera/tokarza.
Materiały obojętne czy www, PDF, czy jakaś dobra książka.
Z góry dzięki, pozdrawiam