Sztywność blachy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
ProXar
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10

Sztywność blachy

Post napisał: ProXar » 24 sie 2011, 05:13

Cześć.
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie :wink:
Ostatnio wpadł mi do głowy taki pomysł żeby zrobić sobie talerz do perkusji elektronicznej a talerz taki powinien być cichy a najlepiej bezgłośny.Teoretycznie da się to osiągnąć jeśli po uderzeniu go pałką nie będzie wibrował i rezonował.I tu moje pytanie:jaki rodzaj blachy stalowej,aluminiowej lub z jakiegokolwiek innego metalu będzie po uderzeniu rezonował najsłabiej,czyli będzie najsztywniejszy :mrgreen: Blacha powinna mieć od 0,8mm do maksymalnie 1,2mm grubości.Talerz będę próbował robić na prasie,na dzień dzisiejszy mam podnośnik 12 ton a matrycę jeszcze nie wiem z czego zrobię.I tu kolejne pytanie czy ten podnośnik da radę i z czego matrycę zrobić?Myślałem nad jakimś "pancernym" betonem albo czymś podobnym ale szczerze mówiąc nie znam się na tym :cry: Macie jakieś pomysły i czy to wszystko ma jakikolwiek sens? :???:

Tagi:

ilove810T
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ilove810T » 24 sie 2011, 15:42

takie rzeczy to tylko z gumy, albopaleczka z gumowa koncowka

makero
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: makero » 24 sie 2011, 16:20

daruj sobie z gory.
narobisz sie i wyjdzie kwas(forma na pewno nie z betonu ;)
kup sobie lepiej gotowe bo bedzie taniej

Autor tematu
ProXar

Post napisał: ProXar » 24 sie 2011, 23:47

Chodzi o to że właśnie nie chcę z gumy czy jakiegokolwiek innego tworzywa tylko z metalu,pałki z gumową główką są do kupienia ale nie służą do gry na zestawie,więc odpada.Jeśli chodzi o gotowe to zestaw trzech takich blach kosztuje prawie 2050zł(Alesis Surge) a mi trzeba o wiele więcej niż trzy .Czasu i zapału mi nie brakuje więc chciałbym jednak pokombinować :smile:
Z tego co wiem to te alesis'y są robione ze stopu mosiądzu i czegoś tajnego,dlatego są ciche.A odnośnie metalu-polecacie jakąś blachę,jej grubość?.
Myślałem jeszcze nad jednym "patentem" :roll: ,ale to plan awaryjny.Wytłaczam dwa takie talerze z cienkiej blachy np.0,4 i robię przekładańca-blacha z góry i dołu a w środek guma mikroporowata,albo coś innego jako wytłumienie.Czy ta opcja jest bardziej realna?

melonmelon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

pokrycie

Post napisał: melonmelon » 25 sie 2011, 07:45

czy pokrycie talerza jakimś plastomerem?
czyli pokryć gumą/choćby silikonem czy uszczelniaczem podobnym do gumy
powinno cosik tam dać, ale to tylko pomysł do zweryfikowania

pozdro

Autor tematu
ProXar

Post napisał: ProXar » 26 sie 2011, 22:47

Kiedyś przypadkiem próbowałem,ogólnie chciałem zrobić formę silikonową a póżniej talerz z laminatu(żywca+włókno),wstyd o tym gadać bo to kompletny niewypał :lol: Po pierwsze silikon nie taki bo sanitarny ale forma nawet wyszła,a po drugie laminat 5mm strzelił po kilku minutach napier@@@@ :shock: Ale kiedy uderzałem w normalny talerz który był wzorem dla formy,oblepiony silikonem to efekt dzwiękowy był całkiem całkiem... ale wizualny tragiczny.
Widziałem wczoraj na You tube genialną machinę do formowania blachy-wyoblarka,więc pomysł z prasą i pancerną formą odchodzi w niepamięć.Szukałem na forum czegoś na jej temat i są dwa tematy ale nic ciekawego w nich nie ma.Jej konstrukcja jest dosyć prosta więc mam nadzieję że dam rade coś takiego skonstruować :wink: Szukałem też informacji o tych nieszczęsnych blachach o których ciągle nic nie wiem.Jest całe mnóstwo informacji na ten temat ale każda wygląda tak samo:"blacha stalowa xyz27abc" i jeszcze 1000 innych rodzai,ale mi to nic nie mówi.

donaks
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: donaks » 27 sie 2011, 10:00

Witam. Widzę,że masz zapał ale zielonego pojęcia o obróbce. Pobawić się owszem możesz. Można zrobić talerze ze sklejki,z plastikowej podstawy od doniczek albo kupić ale nie takie drogie jak zapodałeś,są bo przed chwilą oglądałem.
Pozdrawiam

Autor tematu
ProXar

Post napisał: ProXar » 27 sie 2011, 10:27

Jakie inne widziałeś?Podaj jakiś przykład.A odnośnie podstawek pod doniczki :grin: -termoformowanie też już przerabiałem i nie chwaląc się wyszło bardzo ładnie,ale to ciągle jest tworzywo a mi chodzi tylko i wyłącznie o sam metal.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 27 sie 2011, 10:42

witam.
może z cyny/ołowiu zrób :shock:
ołowianych dzwonów niema - więc będzie ok .
do wyoblenia ( drykowania ) takiego talerza wystarczy tokarka , forma drewniana i narzędzie do wyoblania - wyoblak :lol:
no i oczywiście jakiś tokarz który wie jak się za to zabrać .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
ProXar

Post napisał: ProXar » 27 sie 2011, 10:49

a jest na świecie blacha z cyny?Bo z ołowiu to raczej na pewno.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”