Szlifowanie wałków na wodę bez emulsji
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Szlifowanie wałków na wodę bez emulsji
Witam
Mam pytanie do praktyków.
W nowej konstrukcji jest hartowany wał który powinien być cyklicznie zabielany na powierzchni. Ale demontaż będzie tak kłopotliwy ze sensowniej jest wstawć szlifierkę do wałków ( jako proces) w trzewia konstrukcji i szlifować wałek bez demontażu.
Ale nie mogę stosować emulsji.
Czy szlifowanie wyłącznie na wodę spowoduje jakieś wady na powierzchni? Sprawy korozji pomijam - myślę o zjawiskach typu zapychanie się ściernicy, tępa praca, czy cokolwiek innego.
Mam pytanie do praktyków.
W nowej konstrukcji jest hartowany wał który powinien być cyklicznie zabielany na powierzchni. Ale demontaż będzie tak kłopotliwy ze sensowniej jest wstawć szlifierkę do wałków ( jako proces) w trzewia konstrukcji i szlifować wałek bez demontażu.
Ale nie mogę stosować emulsji.
Czy szlifowanie wyłącznie na wodę spowoduje jakieś wady na powierzchni? Sprawy korozji pomijam - myślę o zjawiskach typu zapychanie się ściernicy, tępa praca, czy cokolwiek innego.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Dlaczego nie możesz stosować emulsji a możesz wodę? Z ciekawości pytam.
W starej firmie mechanicy szlifowali bez emulsji i niby wszystko było ok, tak mówili i twierdzili, pewnie tylko dlatego że wycieczka po olej który znajdował się w magazynie oddalonym o kilkadziesiąt metrów to dla nich była "strata czasu"
W starej firmie mechanicy szlifowali bez emulsji i niby wszystko było ok, tak mówili i twierdzili, pewnie tylko dlatego że wycieczka po olej który znajdował się w magazynie oddalonym o kilkadziesiąt metrów to dla nich była "strata czasu"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Kwestia predkości obwodowej ściernicy i ilości zbieranego naddatku, ale zazwyczaj ściernica po diamentowaniu jest dość ''śliska'' więc wytwarza dużo ciepla a wtedy lepiej chlodzić bo inaczej puchnie material i wymiar jest przypadkowy.frontside pisze:Jeżeli reczywiście chodzi tylko o odświerzenie to nawet bez chłodziwa powinno dac rade,