Szlifowanie - ostrzenie nożyczek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Szlifowanie - ostrzenie nożyczek
Witam
Mam zamiar zacząć ostrzyć nożyczki fryzjerskie i chciałbym się zapytać was jakich ściernic używać dodam że nożyczki fryzjerskie to dość drogie "narzędzia " i muszą byś naostrzone perfekcyjnie szlifierkę narzędziową mam nad osprzętem pomyśle tylko jakich ściernic mam używać.
Może ktoś ma jakieś doświadczenie z ostrzeniem??
Mam zamiar zacząć ostrzyć nożyczki fryzjerskie i chciałbym się zapytać was jakich ściernic używać dodam że nożyczki fryzjerskie to dość drogie "narzędzia " i muszą byś naostrzone perfekcyjnie szlifierkę narzędziową mam nad osprzętem pomyśle tylko jakich ściernic mam używać.
Może ktoś ma jakieś doświadczenie z ostrzeniem??
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Kiedyś ostrzyłem takie nożyczki z ręki, na ściernicy garnkowej diamentowej pochodzącej zza Buga.
Ziarnistości niestety nie pamiętam, ale efekt był rewelacyjny.
Zakładałem ściernicę w uchwyt na tokarce, więc obroty nie były specjalnie duże, może z tysiąc na minutę, szlifowało się na sucho bez przypaleń i wychodziło lustro.
Tokarka była o tyle dobrym rozwiązaniem, że miałem prawe i lewe obroty, więc nie robiłem akrobacji.
.
Ziarnistości niestety nie pamiętam, ale efekt był rewelacyjny.
Zakładałem ściernicę w uchwyt na tokarce, więc obroty nie były specjalnie duże, może z tysiąc na minutę, szlifowało się na sucho bez przypaleń i wychodziło lustro.
Tokarka była o tyle dobrym rozwiązaniem, że miałem prawe i lewe obroty, więc nie robiłem akrobacji.
.
-
- Posty w temacie: 4
Tu masz wytyczne doboru narzędzi ściernych:
http://www.fram.net.pl/fachowiec.php
A sposobów ostrzenie jest wiele. Mi spodobał się ten:
http://www.fram.net.pl/fachowiec.php
Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, 16:49 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Posty w temacie: 3
Pierwszy link oczywiście nie działa.BYDGOST pisze:Tu masz wytyczne doboru narzędzi ściernych:
https://www.cnc.info.pl/posting.htm?mode=reply&t=31112
A co do drugiego, to przy odrobinie wprawy można robić to z ręki, tylko wtedy są właśnie potrzebne prawe i lewe obroty, bo jak się szlifuje "pod włos" to potrafi szarpnąć.
Oczywiście mechanizacja jest jak najbardziej wskazana, ale sukces leży przede wszystkim we właściwej tarczy i właściwych obrotach.
Należy pamiętać, że szczególnie czubek jest wyjątkowo łatwo przypalić.
.
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
O ile z nożyczkami krawieckimi i do "byle czego" nie ma problemu to nożyczki fryzjerskie wymagają więcej fantazji. Jeśli mamy naostrzyć nozyczki Jaguar, Cerena to pół biedy bo ceny jak za nożyczki fryzjerskie to jeszcze ujdzie, ale niektóre są znacznie droższe. Jeśli popatrzymy na nowe nozyczki fryzjerskie to na pierwszy rzut oka widać że to inne ostrzenie.

Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, 21:58 przez ALZ, łącznie zmieniany 7 razy.