Chodzi mi o jakieś stałe narzędzie na którym mógłbym obrabiać detal za pomocą papieru ściernego o granulacji 500 ,800, 1000 a nawet 2000,najlepiej wodnego,tarcz filcowych i futerkowych.I oczywiście przy użyciu odpowiednich past.
Wydaje mi sie ze najodpowiedniejszym narzędziem na moje potrzeby byłaby szlifierka prosta taka jak np ta :
szlifierka prosta celma
oraz szlifierka stacjonarna np. jak ta
szlifierka stołowa
O ile do szlifierki prostej znalazłem osprzęt do polerowania,tzw tarcze trzpieniowe polerskie i kamienie do do szlifierki stołowej nie wiem czy takie są.Chodzi mi szlifowanie papierem o różnej granulacji i tarcze polerskie do takiej szlifierki.
Pełno jest tego do wiertarek i szlifierek kątowych ale obrabianie deali takimi narzędziami mogło by być karkołomne.Znalazłem jeszcze coś takiego :
szlifierka uniwersalna
ale czy to nie jednorazowy chiński bajer ?
Chciałbym uzyskać w miarę ładny efekt i nie bawić się ręcznie.Może polecicie jakiś sprawdzony sposób i pasty polerskie?
Znalazłem na you tube filmik o polerowaniu dużej płyty alu za pomocą stołowej szlifierki i szlifierek prostych na sprężone powietrze
Ciekawe czy można u nas dostać takie tarcze i przystawki do innych narzędzi niż diaks,wiertarka czy polerka ręczna ??