"bicie wału wyszło chyba coś koło 0,05 i 0,06 i ile pamiętam natomiast talerzyk 0,55 co widać..."
0,55mm to dużo. Proszę pamiętać, że na obwodzie ściernicy(duża średnica) będzie dużo więcej (myslę,że ok5-7X).
Kiedyś widziałem filmik rosyjskojęzyczny w którym autor pokazywał jak skutecznie skasować te odchyłki.
Sprowadzało się to do wypełniania luzów klejem (distal, epidian itp) a następnie delikatnego" skrobania talerzyków już na docelowej osi szlifierki.
szlifierka stołowa elna problem.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
wiem że to dużo dlatego czym prędzej ten szajs oddałem i kasę zwrócili, bo nie tego się spodziewałem po nowej maszynie a facet w serwisie powiedział że ten model ok 8/10 ma taki problem, ale jak w sklepie się człowiek pyta to mówią że wszystko jest cacy dobra maszyna itd - jednym słowem będzie Pan zadowolony a to tylko po to aby kupić
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
stało się rozebrałem szlifierkę i włożyłem w kły wał w tokarkę i sprawdziłem bicie
tylko coś mi się tu nie godzi bo jak maszyna była złożona bicie jak pisałem wcześniej wahało się mniej wiejącej po prawej jak i lewej stronie w granicach 0,02-0,03 mm
natomiast teraz jak przemierzyłem część tą na których opierają się łożyska to wyszło 0,04-0,06 mm a tam gdzie talerzyki coś kolo 0,04 - 0,05 mm
więc już nie wiem o co chodzi może te nakielki są lekko skrzywione
aha no i przejrzałem trochę internet w poszukiwania łącznika krzywkowego typu ŁK-15 i jestem zawiedziony bo nie ma nic w wymiarach oryginału
tylko coś mi się tu nie godzi bo jak maszyna była złożona bicie jak pisałem wcześniej wahało się mniej wiejącej po prawej jak i lewej stronie w granicach 0,02-0,03 mm
natomiast teraz jak przemierzyłem część tą na których opierają się łożyska to wyszło 0,04-0,06 mm a tam gdzie talerzyki coś kolo 0,04 - 0,05 mm
aha no i przejrzałem trochę internet w poszukiwania łącznika krzywkowego typu ŁK-15 i jestem zawiedziony bo nie ma nic w wymiarach oryginału

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Sprawdź może nakiełki mają lekko pozbijane krawędzie, bądź krzywo są ucięte czoła wałka(zdarza się), to wtedy też oś kłów się przesunie..neo_corporation pisze: jak przemierzyłem część tą na których opierają się łożyska to wyszło 0,04-0,06 mm a tam gdzie talerzyki coś kolo 0,04 - 0,05 mm

Naznacz ołówkiem lub cienkim flamastrem na powierzchni czopów pod łożyska i talerzyki punkty w których odchyłka jest największa (i zapisz obok ile)
Jeśli punkty leżą po tej samej stronie i w jednej linii, mają podobną lub symetryczną wartość stronami (przypadek 1.),

to oznacza, że albo nakiełki są pozbijane, niecentryczne do osi wału (jak wyżej), albo wałek jest lekko krzywy/wygięty. Można to nawet zostawić jak jest bo odchyłka na łożysku i ściernicy się pokrywa, więc w sumie dużego bicia ściernicy w zmontowanej szlifierce nie będzie
Jeśli punkty są rozrzucone po okręgu, maja różne wartości (przypadek 2.), to oznacza, że toczenie czopów (i ewentualne szlifowanie pod łożyska) odbywało się w różnych zamocowaniach, a nie w kłach.
Tu by trzeba albo przetoczyć wszystkie czopy w jednym zamocowaniu (w kłach, pod inne łożyska i talerzyki), albo przyjąć czopy pod łożyska(ich osie) za bazę do poprawiania czopów talerzyków (toczenie czopu talerzyków podpierając czop łożyska w podtrzymce stałej, bez podpierania konikiem w nakiełku).

Ale jak pisałeś, czopy talerzyków w zmontowanej szlifierce biły tylko 2-3 setki, co można by spokojnie zostawić bez poprawiania.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: szlifierka stołowa elna problem.
Dobrze sprawdź obroty bo coś zdaje mi się, że masz szlifierkę, która posiada tarcze ścierne 250x25x32.reggi pisze:Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z nowo zakupioną używaną szlifierką stołową ELNA SZ750/200.