Szlifierka optyczna SWPO-80 co to za czary?

Co to jest? Do czego to służy?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
WojciechLegerski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Szlifierka optyczna SWPO-80 co to za czary?

Post napisał: WojciechLegerski » 30 mar 2022, 16:59

Dzień dobry,

mam zagwozdkę - posiadam odziedziczoną po dziadku szlifierkę optyczną do profili (tyle udało mi się znaleźć w internecie na ten temat) numer SWPO-80.

Nigdzie jednak nie mogę znaleźć do czego ona faktycznie służy - jakich profili? Jakich narzędzi?
Zastanawiam się po pierwsze czy mi się może przyda na warsztacie, a po drugie ile ewentualnie jest warta przy sprzedaży. Czy ktoś się orientuje czy to jeszcze jest aktualnie używany sprzęt?

Obrazek

Dzięki i pozdrawiam,
Wojtek

sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: Szlifierka optyczna SWPO-80 co to za czary?

Post napisał: sssTOMEKsss » 30 mar 2022, 17:24

kozacki sprzęt, urządzenia zawsze takie są używane i przydatne, raczej do ostrzenia narzędzi skrawających z płytkami wlutowanymi lub wierteł HSS czy z węglika. Frezy pewnie też da rade naostrzyć. Ceny różne google znajduje 2 oferty - jedna za 4900zł druga za 21000zł więc rozrzut spory. Kwestia ile kto za to może zapłacić.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 30 mar 2022, 18:03

To jest maszynka do szlifowania profili. Robisz na kalce rysunek np. jakiegoś fikuśnego stempelka do wykrojnika, a później do cienia szlifujesz.

Kiedyś to był niezastąpiony sprzęt w narzędziowniach, dziś raczej zastępuje się to szlifierkami CNC. Wartość? Hmmm, dość duża, jak to robili w NRD, to koszt był wcale nie mały, tylko, że dziś mało kto potrzebuje takiej szlifierki, kształtowe stemple wycina się na gotowo na drutówkach.

Awatar użytkownika

Autor tematu
WojciechLegerski

Post napisał: WojciechLegerski » 01 kwie 2022, 13:19

Badzo dziękuję za info! Miałby ktoś do tego instrukcję obsługi i DTRke?
Dzięki i pozdrawiam,
Wojtek

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 01 kwie 2022, 14:02

A sam się zarejestruj i sobie ściągnij, nie wiem, w jakim języku: https://www.chipmaker.ru/files/file/14414/ Jest jeszcze https://www.chipmaker.ru/files/file/5716/

Acha, może od początku, to jest takie forum, jak nasze, tylko w innym języku. google translator pomaga. I poliki są z tego wątku - od tego zacznij: https://www.chipmaker.ru/topic/174408/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”