Witam
Mam coraz więcej zapytań dotyczących możliwości szlifowania . Postanowilem wiec rozglądnąć się za szlifierką magnesową do plaszczyzn. jako że nigdy z tymi maszynami nie miałem do czynienia chciałbym zasięgnąć porad w zakresie kupna takiej szlifierki , na co zwrócić uwagę , jak sprawdzić taką maszynę i czy można na niej przykładowo planować głowice aluminiowe?
Szlifierka magnesowa do płaszczyzn.
Na co zwrócić uwagę przy kupnie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Szlifierka magnesowa do płaszczyzn.
Planowanie robi się narzędziem (głowica jako narzędzie) do planowania na frezarce.
Na szlifierce są operacje szlifowania narzędziem jest ściernica.
Mocowanie detalu do obróbki to inna bajka i takowe na obydwu typach maszyn jest niezbędne.
Frezowanie 0.1 aluminium na frezarce to jedno przejście, kilka minut.
Szlifowanie to kilkadziesiąt minut.
Na szlifierce są operacje szlifowania narzędziem jest ściernica.
Mocowanie detalu do obróbki to inna bajka i takowe na obydwu typach maszyn jest niezbędne.
Frezowanie 0.1 aluminium na frezarce to jedno przejście, kilka minut.
Szlifowanie to kilkadziesiąt minut.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
Jak chcesz szlifować aluminium na szlifierce, to koniecznie musi być chłodzenie. Na sucho się nie przeszlifuje.
Kolego zibi,aby planować na frezarce jednym przejściem to trzeba maszynę z idealną geometrią i bez luzów. Po przejściu musi zostać kratka. Inaczej, będzie to tylko wyglądać na a zrobione dobrze, ale będzie tylko zabielone.
Na szlifierce łatwiej uzyskać pożądany rezultat.
Stosowałem obie metody.
Kolego zibi,aby planować na frezarce jednym przejściem to trzeba maszynę z idealną geometrią i bez luzów. Po przejściu musi zostać kratka. Inaczej, będzie to tylko wyglądać na a zrobione dobrze, ale będzie tylko zabielone.
Na szlifierce łatwiej uzyskać pożądany rezultat.
Stosowałem obie metody.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Kolego orion32 mam na myśli sprawną maszynę ze średniej półki z potwierdzoną dokładności a nie klamota, czy ploter ze sklejki i operator, który potrafi używać narzędzi pomiarowych i sprawdzać płaskość powierzchni.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
Na ploterze, to raczej jednym przejściem nie zrobisz. Taka maszyna frezarka o takich parametrach jest droga, więc pozostaje pytanie o sens inwestycji. Pozostaje szlifierka, bo to co uzyskasz na jakieś klamotowatej szlifierce, wymaga dobrej frezarki.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Zgłoś się do Fas Głowno - jedyny producent szlifierek w Polsce (dawny Jotes Łódź już nie istnieje, a Fas był w grupie i tylko oni pozostali). Robią szlifierki i remontują m.in. do płaszczyzn, jak się dogadasz to zrobią ci próby szlifowania tego co chcesz, a później zdecydujesz.