Szlifierka do walkow wrzeciono
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Szlifierka do walkow wrzeciono
Witam !
Zakupiłem ostatnio szlifierke do walkow dosyć starej konstrukcji. Maszyna prosta bez żadnej hydrauliki. Poniższe zdjęcie przedstawia maszynę.
https://m.fotosik.pl/zdjecie/pelne/3dc41da649304bc7
Mój problem to wrzeciono główne maszyny.
Zuzyte panewki powodują bicie stożka na, którym osadza się zabierak z tarczą szlifierska. Zastanawiam się jak pokonać ten temat. Dorabiać panewek wolałbym uniknąć, A najchętniej to całkowicie je wywalić. Myślę nad zastosowaniem w miejsce wrzeciennika, wrzeciona szlfierskiego. Może ktoś przerabiał podobny temat? Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w temacie.
Pozdrawiam
Zakupiłem ostatnio szlifierke do walkow dosyć starej konstrukcji. Maszyna prosta bez żadnej hydrauliki. Poniższe zdjęcie przedstawia maszynę.
https://m.fotosik.pl/zdjecie/pelne/3dc41da649304bc7
Mój problem to wrzeciono główne maszyny.
Zuzyte panewki powodują bicie stożka na, którym osadza się zabierak z tarczą szlifierska. Zastanawiam się jak pokonać ten temat. Dorabiać panewek wolałbym uniknąć, A najchętniej to całkowicie je wywalić. Myślę nad zastosowaniem w miejsce wrzeciennika, wrzeciona szlfierskiego. Może ktoś przerabiał podobny temat? Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w temacie.
Pozdrawiam
Re: Szlifierka do walkow wrzeciono
Przerabiali kiedyś w FUM, w Pabianicach,przy okazji remontu szlifierki, ale firmy chyba już nie ma. Wytoczyli korpus i zamontowali wrzeciono szlifierskie. Nie pamiętam jak było unieruchomione w korpusie.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
Jest właśnie taki pomysł aby tak zrobić. Wrzeciona szlifierskie są stosunkowo nie drogie.
Zastanawia mnie tylko jedna kwestia jak takie wrzeciono szlifierskie będzie się zachowywać z założona tarczą 250x76x25, bo z reguły takie wrzeciona mają założone małe kamyczki oraz mają małe stożki. Co do samego zablokowania fortunka jest to do zrobienia bez najmniejszego problemu.
Nikt nie przerabiał podobnego tematu ?
Pozdrawiam
Zastanawia mnie tylko jedna kwestia jak takie wrzeciono szlifierskie będzie się zachowywać z założona tarczą 250x76x25, bo z reguły takie wrzeciona mają założone małe kamyczki oraz mają małe stożki. Co do samego zablokowania fortunka jest to do zrobienia bez najmniejszego problemu.
Nikt nie przerabiał podobnego tematu ?
Pozdrawiam
Są też duże.Tamto miało120może 150 średnicy, długie ok 300
stożek do mocowania oprawy ściernicy 300.
stożek do mocowania oprawy ściernicy 300.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Myślę, że niepotrzebnie się martwisz, na pewno coś dobierzesz http://www.flt.krasnik.pl/images/upload ... zecion.pdf ch
są przecież do nich zabieraki SWR...100 do średnic ściernic (garnkowych i innych) średnicy do ø200mm(a myślę, że i 250 by poszło)

Myślę, że do tego żeliwnego korpusu

da się coś dopasować albo bezpośrednio, albo z jakąś tuleją redukcyjną...
są przecież do nich zabieraki SWR...100 do średnic ściernic (garnkowych i innych) średnicy do ø200mm(a myślę, że i 250 by poszło)

Myślę, że do tego żeliwnego korpusu

da się coś dopasować albo bezpośrednio, albo z jakąś tuleją redukcyjną...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Więc sprawy mają się tak. Rozebralem dzisiaj ten wrzeciennik. Maksymalna fortunka która można było by tutaj wstawić może mieć 80-90mm średnicy na 100mm było by już ciężko. Zabierak do tarczy zrobił bym raczej sam. Ciągle martwi mnie żywotność takiego rozwiązania. Czy ta fortunka o średnicy 80mm wytrzyma pracę z ściernica 200-250mm.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Przy tak małej fortunce problem będzie ze sztywnością 80tka była w ostrzałkach nua25 stożek z tego co pamiętam miała 18 mm w najgrubszym miejscu, porównaj to rozmiarowo ze swoim...Krokodylek pisze: ↑31 gru 2019, 12:24Ciągle martwi mnie żywotność takiego rozwiązania. Czy ta fortunka o średnicy 80mm wytrzyma pracę z ściernica 200-250mm.
Musisz szukać fortunki niskoobrotowej ze zbliżonym rozmiarowo stożkiem.
Dlaczego nie chcesz wyremontować oryginału?