Szlifierka do płaszczyzn
Akcesoria i informacje
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Szlifierka do płaszczyzn
Witam
Zakupiłem jakiś czas temu szlifierkę do płaszczyzn Union http://www.lathes.co.uk/uniontool&cuttergrinder/
Czy ktoś jej używał, więcej informacji na jej temat? Zakupiłem ją bez dodatkowego osprzętu a chciałbym to skompletować.
W zestawie do niej było imadło typ80cns Cislo 689 zna ktoś te imadła?
Zakupiłem jakiś czas temu szlifierkę do płaszczyzn Union http://www.lathes.co.uk/uniontool&cuttergrinder/
Czy ktoś jej używał, więcej informacji na jej temat? Zakupiłem ją bez dodatkowego osprzętu a chciałbym to skompletować.
W zestawie do niej było imadło typ80cns Cislo 689 zna ktoś te imadła?
-
Re: Szlifierka do płaszczyzn
W opisie można wyczytać, że za dopłatą dostępny był stół magnetyczny i ściernica do szlifowania płaszczyzn, do tego posuw osi x to ponad 300mm. Więc myślę, że w zamyśle mogła to być ostrzałka do narzędzi i szlifierka do płaszczyzn.
Dodane 57 minuty 31 sekundy:

Dodane 57 minuty 31 sekundy:

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Oczywiście, że każdą ostrzałką przeszlifujesz płaszczyznę, ale co się przy tym nakręcisz, to Twoje.
Poza tym nie ma chlodzenia i to nie ta waga, co płaszczyznówki.
Poza tym nie ma chlodzenia i to nie ta waga, co płaszczyznówki.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
To bardzo fajna szlifierka narzędziowa i można na niej naprawdę bardzo dużo osiągnąć. Wyszlifujesz wiele kształtów. Będzie pasował osprzęt od innych szlifierek narzędziowych o podobnych wymiarach. Problem w tym, żeby ktoś, kto się nią zajmie, wiedział, jak to się robi. Tu potrzebny przede wszystkim szlifierz narzędziowy.
Cóż z tego, że kupisz np. ekran optyczny do obciągania ściernicy, jak nie będziesz umiał tego wykorzystać.
Na marginesie, szlifierki narzędziowe nie mają ani chłodzenia, ani posuwu.
A tak wygląda oprzyrządowanie do takich szlifierek:
Cóż z tego, że kupisz np. ekran optyczny do obciągania ściernicy, jak nie będziesz umiał tego wykorzystać.
Na marginesie, szlifierki narzędziowe nie mają ani chłodzenia, ani posuwu.
A tak wygląda oprzyrządowanie do takich szlifierek:
-
Rozumiem, że to narzędzie najlepiej będzie współpracowało z wykwalifikowanym operatorem, jak każde inne, od szpadla po prom kosmiczny.
Nie chcę na niej osiągać precyzji rzędu tysięcznych części milimetra, będzie używana raczej do nauki, ostrzenia i sporadycznego szlifowania płaszczyzn (hobbystycznie)
Poszukam do niej jakiegoś osprzętu, dobrze wiedzieć, że prawie każdy będzie pasował.
Co do obciągania, czy potrzebny jest ekran optyczny?
W 8:21 jest pokazany proces obciągania ściernicy.
Nie chcę na niej osiągać precyzji rzędu tysięcznych części milimetra, będzie używana raczej do nauki, ostrzenia i sporadycznego szlifowania płaszczyzn (hobbystycznie)
Poszukam do niej jakiegoś osprzętu, dobrze wiedzieć, że prawie każdy będzie pasował.
Co do obciągania, czy potrzebny jest ekran optyczny?
W 8:21 jest pokazany proces obciągania ściernicy.