Zajmuję się drobnymi naprawami mechanicznymi (w sumie mydło i powidło)
Do tej pory jak coś potrzebowałem przeszlifować to zawoziłem do zakładu zajmującego się regeneracją wałów i głowic.
Problem jest taki że coraz częściej trafiają się "pilne naprawy na wczoraj".
W zakładzie gdzie zawożę elementy do naprawy czasami da radę coś zrobić "od ręki" a czasami trzeba czekać...
Licząc czas potrzebny na zawiezienie / przywiezienie plus oczekiwanie na wykonanie usługi widzę że chyba warto by kupić szlifierkę na własność.
W temacie szlifierek jestem świeży i nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę przy sprawdzeniu/zakupie.
Wszelkie informacje, uwagi i porady mile widziane

Przeglądałem znane portale ogłoszeniowe i im więcej przeglądam tym więcej pytań i wątpliwości się pojawia.
pytania:
1/. Jaka jest różnica między szlifierkami poziomymi / pionowymi, do jakich prac wykorzystuje się jedne i drugie (wady/zalety)?
2/. Czy są jakieś systemy montażu ściernic których unikać/ bądź szukać? Na przykład jakiś dziwny typ mocowania ściernic którego unkać?
3/. Czy szlifierki posiadaj systemy wyważania ściernic, statyczny/dynamiczny?
4/. Na co zwrócić uwagę i jak sprawdzić przy zakupie czy szlifierka będzie "równo szlifować" w całym zakresie?
Detale które potrzebuję przeszlifować w większości przypadków nie przekraczają wymiarów 300x200x200mm (większy zakres pracy nie przeszkadza a nawet wskazany)
Może ktoś poleci jakiś model za którym warto się rozglądać lub ma na sprzedaż szlifierkę w przyzwoitym stanie technicznym ze stołem magnesowym?
Może być do naprawy elektryki/hydraulik bo to sam dam radę naprawić, mechanika powinna być w stanie pozwalającym na dalszą eksploatację

Szukam w obrębie do ~100km od Radomia (Warszawa/Kielce/Lublin/Łódź)
Budżet ~10000zł