Szlifierka do noży tokarskich / stalki HSS
Co kupić?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Szlifierka do noży tokarskich / stalki HSS
Panowie jestem właśnie na etapie kupna szlifierki typowo pod ostrzenie noży tokarskich, stałej HSS, wierteł. Z tego co się dowiedziałem (gdzieś tam coś tam wyczytałem) powinna być to szlifierka cojanmniej 700-1000wat z obrotami 2800 i Jeszcze najlepiej aby była 3F. Problem jednak jest z tym, że do 500zl można kupić jedynie stara ciężką szlifierkę PRL typu Elena. Zastanawiam się czy faktycznie taka kupić czy jednak jest coś na rynku z współczesnych maszyn wartego kupna? Czy 3f czy może wystarczy 1F? Na co patrzeć, co wybrać?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Szlifierka do noży tokarskich / stalki HSS
Szlifierka stołowa wcale nie musi być o mocy 700-1000W, np. moja szlifierka starej daty ma moc 250W- 2800obr. ściernice 2 x ⌀170 i przy normalnym stosowaniu nie sposób jej zatrzymać. Ostrze na niej stal HSS jak i węgliki spiekane, a jak trzeba to i siekierę naostrzę.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)

Człowieku , większość na nożach z płytkami wymiennymi jeździ , a o stalkach nie ma zielonego pojęcia.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
A jakie noże chcesz ostrzyć - stałki 8x8 do minilathe czy pełnowymiarowe noże do tokarki przemysłowej?
Bo 8x8 spokojnie da się obrobić na pratycznie każdej szlifierce stołowej - na upartego nawet na proxxon sp/e (nie twierdzę że to praktyczne rozwiązanie, ale się da)
Bo 8x8 spokojnie da się obrobić na pratycznie każdej szlifierce stołowej - na upartego nawet na proxxon sp/e (nie twierdzę że to praktyczne rozwiązanie, ale się da)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Na moje oko zainteresowany dopiero będzie uczył się noże ostrzyć.grg12 pisze: ↑16 paź 2022, 18:47A jakie noże chcesz ostrzyć - stałki 8x8 do minilathe czy pełnowymiarowe noże do tokarki przemysłowej?
..... , jakby już to umiał i robił , to zapewne wiedziałby jaka szlifierka jest Jemu do tego potrzebna.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Szlifierka jak szlifierka, ważne jest żeby była dwa rodzaje kamienia jeden do zgrubnego ostrzenia i drugi drobny do wygładzenia, oraz była opcja regulowania kąta podstawki, ale to chyba większość posiada.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
A to ciekawy zestaw .....

Ja miałem jedną ( białą) do ostrzenia wierteł HSS , itd. , drugą zaś szarą do ostrzenia węglika.
Starzy wyjadacze wiedzą jakiej te tarcze były gradacji.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
kolego szlifierką na 230V możesz ostrzyć siekiery, noże i małe wiertła i jeszcze mniejsze nożyki tokarskie. Jak chcesz coś na serio robić to szliferka jakaś porządna właśnie z PRL typu ELNA. Kamień 200mm biały o drobnej gradacji do HSS, wierteł itp. i szary do węglika oraz czerwony do zjeżdżania zgrubnego trzonków. Do tego koks i diament do wyrównywania. Ja używam zarówno stalki sw7, sw8, hss, m2, jak i nożów z wlutowanymi płytkami węglikowymi. Dużo cierpliwości Ci życzę bo nauka ostrzenia narzędzi to nie łatwy kawałek chleba - zacznij od starych wierteł których Ci nie będzie szkoda jak Ci pękną w momencie kontaktu z materiałem