szczęki do imadła
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
szczęki do imadła
Witam, chcę dorobić szczeki do imadła ślusarskiego, i tu mam pytania:
- z jakiej stali
- jak ulepszyć
- czy "ząbki" naciąć po hartowaniu czy przed ?
a może dałoby rade zrobić z jakiejś stali bez ulepszania cieplnego, i spełniły by swoje zadanie.
Grzegorz
- z jakiej stali
- jak ulepszyć
- czy "ząbki" naciąć po hartowaniu czy przed ?
a może dałoby rade zrobić z jakiejś stali bez ulepszania cieplnego, i spełniły by swoje zadanie.
Grzegorz
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
W temacie powinienes dodac slowo : " ... tanio" heh 
A wiec tak, najlepiej byloby zebys wymyslil z kad wziasc kawalek jakiegokolwiek materialu o zawartosci wegla powyzej 0,4-0,6% ( stal weglowa, manganowa itp ) cokolwiek co bedziesz mogl zahartowac.
Jesli dostaniesz ten material w hurtowni to pewnie bedziesz mogl go od razu obrabiac bo bedzie odpuszczony, a pozniej juz tylko zagrzejesz powyzej 900st, potrzymasz w tej temperaturze i szybko schlodzisz, bedziesz mial przecudne szczeki. Jesli natomiast bedzie zahartowany to musisz go odpuscic, podgrzac, wytrzymac i powoli chlodzic. Jesli wiesz dokladnie jaki masz dostepny material to znajdziesz dokladne instrukcje obrobki cieplnej na google.
Hmm, mozesz jeszcze pomyslec o wykonaniu tego z aluminium ( albo chociarz okladzin aluminiowych ) - bardzo przydatne jesli bedziesz chcial sciskac w swoim imadle np nierdzewke i nie zostawiac sladow.
Pozdrawiam

A wiec tak, najlepiej byloby zebys wymyslil z kad wziasc kawalek jakiegokolwiek materialu o zawartosci wegla powyzej 0,4-0,6% ( stal weglowa, manganowa itp ) cokolwiek co bedziesz mogl zahartowac.
Jesli dostaniesz ten material w hurtowni to pewnie bedziesz mogl go od razu obrabiac bo bedzie odpuszczony, a pozniej juz tylko zagrzejesz powyzej 900st, potrzymasz w tej temperaturze i szybko schlodzisz, bedziesz mial przecudne szczeki. Jesli natomiast bedzie zahartowany to musisz go odpuscic, podgrzac, wytrzymac i powoli chlodzic. Jesli wiesz dokladnie jaki masz dostepny material to znajdziesz dokladne instrukcje obrobki cieplnej na google.
Hmm, mozesz jeszcze pomyslec o wykonaniu tego z aluminium ( albo chociarz okladzin aluminiowych ) - bardzo przydatne jesli bedziesz chcial sciskac w swoim imadle np nierdzewke i nie zostawiac sladow.
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 1
Zapomniałeś jedynie dodać - bardzo kruche. Ja mam bardzo złe doświadczenia z takim domowym hartowaniem. Kiedys jeden element zahartowalem dosłownie na szkło. Jedno stuknięcie i cały sie pokruszyłInzSpawalnik pisze:, a pozniej juz tylko zagrzejesz powyzej 900st, potrzymasz w tej temperaturze i szybko schlodzisz, bedziesz mial przecudne szczeki.
-
Zgadza sie Dudi, nie do konca poprawnie sie wyrazilem, schlodzil szybko z ponad 900 stopniDudi1203 pisze:Zapomniałeś jedynie dodać - bardzo kruche. Ja mam bardzo złe doświadczenia z takim domowym hartowaniem. Kiedys jeden element zahartowalem dosłownie na szkło. Jedno stuknięcie i cały sie pokruszyłInzSpawalnik pisze:, a pozniej juz tylko zagrzejesz powyzej 900st, potrzymasz w tej temperaturze i szybko schlodzisz, bedziesz mial przecudne szczeki.
a nastepnie ponownie podgrzal tym razem do temperatury ponizej krytycznych 900 stopni i schladzal wolno. Nie ma nic zlego w domowym hartowaniu tylko trzeba rozumiec co sie dzieje w metalu.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
dziękuje koledzy za odp.,
RomanJ4 kupiłbym chętnie ale jak już pisał kolega BYDGOST imadło jest wiekowe, niemieckie i takie połączenie kowalskiego ze ślusarskim, szczeki mam wymiary prawie ok lecz otwory sie nie zgadzają w imadle sa na 85mm a ja mam na 80mm, miałem zaślepić stare i wykonać nowe lecz w jednym z nich był złamany gwintownik wykruszyłem 10mm i udało sie nagwintować na M9 z M8 gwintu jest ok 8mm , ale wiercenie już odpada bo przez gwintownik złamany nie przejdę głębiej wiec gwintu byłoby za mało w nowych otworach.
Posiadam palenisko kowalskie, lecz mniej posiadam doświadczenia w hartowaniu, mam obawy że będą za kruche.
pozdrawiam.
Grzegorz
RomanJ4 kupiłbym chętnie ale jak już pisał kolega BYDGOST imadło jest wiekowe, niemieckie i takie połączenie kowalskiego ze ślusarskim, szczeki mam wymiary prawie ok lecz otwory sie nie zgadzają w imadle sa na 85mm a ja mam na 80mm, miałem zaślepić stare i wykonać nowe lecz w jednym z nich był złamany gwintownik wykruszyłem 10mm i udało sie nagwintować na M9 z M8 gwintu jest ok 8mm , ale wiercenie już odpada bo przez gwintownik złamany nie przejdę głębiej wiec gwintu byłoby za mało w nowych otworach.
Posiadam palenisko kowalskie, lecz mniej posiadam doświadczenia w hartowaniu, mam obawy że będą za kruche.
pozdrawiam.
Grzegorz