Jest to mój pierwszy temat tutaj i zabierałem się do niego bardzo długo, ponieważ na własną rękę szukałem rozwiązania i odpowiedzi na moje pytanie.
Buduję już moją właściwie trzecią frezarkę cnc. Konstrukcja netto 1500x1000, brutto 1600x1200, pole robocze około X1380 x Y910 x Z180. Jednakże tym razem chcę zrobić elektronikę i elektrykę jak najbardziej po Bożemu. Poprzednie szafy nie były wykonane jakoś specjalnie ze sztuką (uczyłem się wciąż)
Moja szafa sterownicza będzie wykonana własnoręcznie, ponieważ nie chce odbierać sobie radochy z budowy i projektowania.
Maszyna będzie zbudowana na sprawdzonych już przeze mnie na poprzednich konstrukcjach komponentach:
-Własnoręcznie zaprojektowana płytka PCB z ESP32 na pokładzie i wgranym FluidNC - mózg maszyny
-Zasilanie sterowników 48V z zasilacza impulsowego skręconego na 42V
-Zasilanie 24V na czujniki indukcyjne (krańcówki)
-Zasilanie 12V na oświetlenie pola roboczego
-Zasilanie 5V do samego "mózgu"
-Sterowniki DM556
-Silniki NEMA23
-Typowy chiński falownik YL620-A
-Wrzeciono 2.2kW
Dla niektórych pytanie banalne, dla niektórych nie. Pytałem bardzo duże grono znajomych, przeszukiwałem internet i wprost mówiąc - nie dostałem JEDNOZNACZNEJ odpowiedzi.
Pytanie brzmi: Drogie Panie, drodzy Panowie - gdzie powinienem podłączyć ekran przewodów od krańcówek, ekran przewodów od silników krokowych oraz ekran przewodów od wrzeciona.
Czy powinienem "złapać" wszystkie ekrany w jednym punkcie i łopatologicznie mówiąc podłączyć je pod przewód PE w gniazdku?
Czy powinienem osobno złapać ekrany od krańcówek i podłączyć je pod masę zasilania stałego w zasilaczu 24V, osobno ekrany od kabli od silników i pod masę zasilacza 48V?
Czy przewody od wrzeciona (trzy żyły) powinny być odseparowane od siebie (każda z osobnym ekranem) i ekrany podłączone pod masę w falowniku? Czy wszystkie przewody razem i jeden ekran?
Oczywiście wiem, że ekran zamocowany tylko z jednej strony, żeby nie robić pętli.
Dodatkowo załączam, tak mi się wydaje, czytelny rysunek części z szafie sterowniczej.
Jeśli o czymś zapomniałem, albo mielibyście Państwo jakieś sugestie, krytykę lub pytania - proszę śmiało. Nie jestem alfą i omegą i chętnie nauczę się czegoś nowego od bardziej doświadczonych osób.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam