System chłodzenia mgłą olejową
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 13
System chłodzenia mgłą olejową
Używa ktoś może takiego cuda?
https://pl.aliexpress.com/item/32464275218.html
A może nie warto tyle inwestować i są lepsze sposoby? Od razu dodam, że nie szukam mgły do małej amatorskiej frezarki tylko do dużej maszyny i poważnych robót. Dlatego interesuje mnie coś co będzie można puścić i się nie martwić że co chwila się zatka i przestanie lecieć.
https://pl.aliexpress.com/item/32464275218.html
A może nie warto tyle inwestować i są lepsze sposoby? Od razu dodam, że nie szukam mgły do małej amatorskiej frezarki tylko do dużej maszyny i poważnych robót. Dlatego interesuje mnie coś co będzie można puścić i się nie martwić że co chwila się zatka i przestanie lecieć.
Re: System chłodzenia mgłą olejową
Znasz zagrożenia mgły olejowej dla zdrowia?
Tak tylko pytam, bo nie każdy zdaje sobie sprawę.
Ja akurat jestem zwolennikiem prawie topienia elementów w natrysku.
Może być i 50l/min

Takim strumieniem można na koniec całą maszynę opłukać przed bazowaniem.
Jak jeszcze użyć jakiegoś nowoczesnego polimeru to praktycznie nie ma co sprzątać.
-
Mam chłodzenie pod niskim ciśnieniem na maszynie i mam też pompę wysokiego ciśnienia (25 bar) o naprawdę sporym wydatku (na tyle sporym, że zbiorniki 100l są trochę małe dla niej i będzie trzeba coś dołożyć). Ale przy obróbce materiałów hartujących się takie chłodzenie nie wchodzi w grę. Wydziela się na tyle dużo ciepła że takie chłodzenie tylko hartuje materiał bezpośrednio przed narzędziem dlatego stosuje się brak chłodzenia lub właśnie mgłę olejową. Maszyna będzie w całości zabudowana i ma mieć odciąg wraz z separatorem właśnie z tego względu że to szkodliwe a i pół warsztatu potem tłuste (chociaż ten problem występuje także w przypadku chłodzenia cieczą).
-
Nie korzystałem. Ale nie brzmi zachęcająco:
"Produkt przeznaczony jest tylko do obróbki aluminium, stali nierdzewnej i tytanu. Konieczne jest stosowanie wody zdemineralizowanej."
U mnie większość obróbki to jednak stal. Ogólnie chłodziwo się sprawdza ale nie w przypadku właśnie stali które się hartują. Tam mgła olejowa sprawdza się naprawdę dużo lepiej. Szukam tylko czegoś sprawdzonego. Na yt pełno pająków z wężyków i innych cudów. Ja szukam czegoś gotowego do montażu.
"Produkt przeznaczony jest tylko do obróbki aluminium, stali nierdzewnej i tytanu. Konieczne jest stosowanie wody zdemineralizowanej."
U mnie większość obróbki to jednak stal. Ogólnie chłodziwo się sprawdza ale nie w przypadku właśnie stali które się hartują. Tam mgła olejowa sprawdza się naprawdę dużo lepiej. Szukam tylko czegoś sprawdzonego. Na yt pełno pająków z wężyków i innych cudów. Ja szukam czegoś gotowego do montażu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Do swojej amatorskiej roboty mam takie proste ustrojstwo.
mgla-olejowa-t20202-40.html
jaki-kompresorek-do-mgly-olejowej-t68891.html

https://www.otelo.pl/produkty/pneumatyc ... 1-skg.html
Zdaje egzamin również z emulsją i chłodzeniem samym powietrzem...
mgla-olejowa-t20202-40.html
jaki-kompresorek-do-mgly-olejowej-t68891.html

https://www.otelo.pl/produkty/pneumatyc ... 1-skg.html
Zdaje egzamin również z emulsją i chłodzeniem samym powietrzem...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Nic się nie zatyka? Działa to dobrze? U mnie będzie do tego z 5-6 metrów przewodów jeszcze. Z tego co widziałem są dwa rozwiązania. Pierwsze z nadciśnieniem w zbiorniku z olejem (to ustrojstwo z mojego linku) i drugie z elektryczną pompką zębatą. To drugie jest 3 razy droższe. Dysza na końcu wygląda tak jak u Ciebie w obu przypadkach. Skłaniałbym się ku tej tańszej opcji bo jedno kosztuje ok 400zł a drugie 1200zł.
-
- Posty w temacie: 4
To może na początek zamiast pompki zębatej ogarnij na testy ze szrotu pompę ABS za 2 dyszki. Pompki są tłoczkowe (zazwyczaj dwu), ciśnienie znacznie ponad 100bar, mała wydajność w l/min.
Do wydmuchiwania wiórów można dać niezależną dyszę powietrzną.
Do wydmuchiwania wiórów można dać niezależną dyszę powietrzną.
-
Szczerze? Mógłbym to poskładać ale po prostu nie mam ani ochoty ani czasu
Wolałbym kupić coś gotowego. Może źle sformułowałem swoją myśl. 1200zł jest do przeżycia. Pytanie czy ktoś używał tego ustrojstwa od chińczyków i ma z tym jakieś doświadczenia ;p Bo podejrzewam, że takie za 400zł może działać równie dobrze
Jak nikt się nie odezwie to pewnie będę musiał przetestować na sobie
plusem gotowego rozwiązania jest to, że wpinam wężyki, przewody i mam. Jest czujnik poziomu oleju itd. a na tym mi zależy.

Ogólnie z jakimi pompami macie do czynienia i się sprawdzają? Sory maciek95k że Ci offtopic robię ale sam będę potrzebował niedługo 
Fajną wydajność i cenę mają pompy do C.O. Tylko czy polubią takie lekkie chłodziwa do alu jak Synergy. No i są trwałe.

Fajną wydajność i cenę mają pompy do C.O. Tylko czy polubią takie lekkie chłodziwa do alu jak Synergy. No i są trwałe.