Suwmiarka / mikromierz lepszy niz 0.01mm?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Jesli mikromierz bedzie powtarzalnie i dokladnie pokazywal "co do setki"
to nie ma zadnego problemu dzielac ta setke na oko zejsc jeszcze do 0.005mm
czy nawet mniej.
Zreszta to troche nie na temat. Chodzi po prostu o dokladniejeszy pomiar niz
tania elektroniczna suwmiarka. Ta swietnie nadaje sie do stwierdzenia ze blacha
10mm ma tak maprawde 9.95 lub 10.2mm, ale juz nie nadaje sie do sprawdzenia
czy walek pod lozysko 5mm jest ok czy nie. Mikromierz (o ile bedzie sprawny)
bedzie jak najbardziej sie nadawal...
q
to nie ma zadnego problemu dzielac ta setke na oko zejsc jeszcze do 0.005mm
czy nawet mniej.
Zreszta to troche nie na temat. Chodzi po prostu o dokladniejeszy pomiar niz
tania elektroniczna suwmiarka. Ta swietnie nadaje sie do stwierdzenia ze blacha
10mm ma tak maprawde 9.95 lub 10.2mm, ale juz nie nadaje sie do sprawdzenia
czy walek pod lozysko 5mm jest ok czy nie. Mikromierz (o ile bedzie sprawny)
bedzie jak najbardziej sie nadawal...
q
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Nie żartuję sobie. Naprawdę mierzę. Oczywiście produkcja jednostkowa. Przecież po tzw. przejściu pomiarowym muszę czymś zmierzyć, bo gotowy wymiar i tak sprawdzam dodatkowo np. sprawdzianem.CFA pisze:Jasiu...? Ty naprawdę mierzysz produkcyjnie 20h6 mikrometrem?
Czy sobie żartujesz?
I ponieważ umiem to zrobić dobrze (a w mojej firmie i h5 się zdarza na rysunkach) stąd zarabiam odpowiednio do swoich umiejętności. Reklamacji podczas montażu nie ma, bo i być nie ma prawa.
Bo mikrometr to bardzo dokładny przedmiot pomiarowy, tylko trzeba powiedzmy przez kilkanaście lat przyzwyczaić się do jego używania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
Ja też mam jednostkową i dopuszczam mikromierz w 6 i 7 klasie tylko wtedy, kiedy trudno jest zmierzyć inaczej lub nie mam dostępu do sprzętu. Też nie mam jakoś reklamacji jakościowych (produkcja do Niemiec), ale jak miałbym dopuścić pomiar 20h6 mikromierzem, to szkoda by mi było czasu no i nie mógł bym spać spokojnie. Nawet jeśli mam jakieś tam doświadczenie w pomiarach. Mierzę po prostu - jeśli tylko się da - przyrządem o rząd dokładniejszym niż wymagana dokładność.jasiu... pisze:Nie żartuję sobie. Naprawdę mierzę. Oczywiście produkcja jednostkowa.CFA pisze:Jasiu...? Ty naprawdę mierzysz produkcyjnie 20h6 mikrometrem?
Czy sobie żartujesz?
Dlatego pisałem, że wtrącę swoje "trzy grosze" na temat mierzenia. Bo jak mam mierzyć
wymiar tolerowany na setki przyrządem w granicach dokładności tej setki, to mimo doświadczenia i twierdzeń, że można się "nauczyć" sprzęgiełka ja bym swojego paluszka pod tasak nie podłożył.
-
- Posty w temacie: 7
Za Wikipedią: "Zasadniczą częścią mikrometru jest precyzyjnie wykonana śruba mikrometryczna o skoku 0,5 mm (rzadziej 1 mm) i zakresie 25 mm (czasem 50 mm). Według PN dopuszczalny błąd wykonania pary gwintowej (tzn śruby wraz z nakrętką) nie przekracza 4 μm/25 mm [1] co limituje osiąganą niepewność pomiaru przyrządów mikrometrycznych. Mikrometr został wynaleziony przez Włocha naturalizowanego w Polsce Tytusa Liwiusza Burattiniego w wieku siedemnastym (choć równolegle wynalazek mikrometru przypisuje się Anglikowi Williamowi Gascoigne jako ulepszenie suwmiarki Verniera"
a dokładniej tu http://ioitbm.p.lodz.pl/Dydaktyka/MWG/INSMWG05.pdf
a dokładniej tu http://ioitbm.p.lodz.pl/Dydaktyka/MWG/INSMWG05.pdf
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
A jak zmierzysz wałek na szlifierce. Niczym szybciej i dokładniej nie zmierzysz niż dobrym mikrometrem z ruchomym kowadełkiem niesłusznie zwanym pasometrem. Przy odrobinie czucia w łapkach, dwa mikrony są do uchwycenia. Pomijam już mierzenie wału w kilku miejscach. Odchyłki masz na widelcu.donaks pisze:Witam,zrób sobie statyw do czujnika zegarowego i wyjdzie Cie to taniej i szybciej się mierzy.
.