Suwmiarka elektroniczna z górnej pólki

Mitutoyo/Holex/TESA

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

the.bear
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Re: Suwmiarka elektroniczna z górnej pólki

Post napisał: the.bear » 06 paź 2021, 08:53

szopenn pisze:
06 paź 2021, 07:22
a no właśnie, take tematy uświadamiające nie są nikomu potrzebne, nam w szczególności. Zanim pojawił się ten temat tutaj to VIS sylvac kosztował na olx czy innych portalach 100 zł uzywka, góra 200 zł nowy leżak, teraz 200 zl używaka, 500 zł leżak, i po co to uświadamianie było?
Obawiam sie ze te ceny były juz takie przed ta dyskusja tutaj. Poza tym cenę kształtuje popyt a nie taka dyskusja. Ktoś cenę podniesie i jeden kupi a drugi nie. Jak długo sie nie sprzeda, to cena pewnie spadnie.

Dla mnie (amatora obróbki) ta dyskusja akurat dużo wniosła, a ceny to rzecz indywidualna.

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: orion32 » 06 paź 2021, 15:58

To forum, kształtuje ceny rynkowe narzędzi. To przecież niebywały sukces.Może jednak tylko odlot niektórych.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: szopenn » 06 paź 2021, 16:12

wyjaśnię ci najpierw grzecznie, tak... fora, dyskusje internetowe mają wpływ na rynek gratów używanych, zwiększają tudzież chodliwość itp., niejednokrotnie dostaje w odpowiedziach z olx linki uzasadniające np cenę, bo sprzedawca jak się okazuje trzymał coś w szafie, dopiero dana dyskusja, wpis na fb uświadomiła go że to coś może mieć wartość i można za to śpiewać. Sytuacja jest bardzo podobna na złomach. Dopóki "cieć" myśli że to co bierzemy to tylko złom, mamy to coś po 2zł za kg, ale jak już cieć wie co to jest to nagle "panie, a wiesz ile to kosztuje?", i na nic zdadzą się tu tłumaczenia że to tylko złom. Później już jest z górki, jeden śpiewa 500 - sprzedało się, następny będzie śpiewał 550 itp. bo inflacja i jedziemy. Cene kształtuje popyt, ale gdzieś to wszystko ma swój początek, i przy okazji dokładają się do tego różne zmienne. Teraz, niech handlarz narzędzi używanych, trafi na ten wątek, w ręku trzyma poprzecieranego visa z zatartym napisem sylvac, styranego jak chabeta. Popatrzy... no... toż to na tej samej liście co mitutuyo na tak fachowym forum, ale mam wisienkę w ręku - 500.

a niegrzecznie, z tobą się nie dyskutuje, bo ty dalej żyjesz mentalnie w epoce, w której ceny były kształtowane odgórnie, i tak ci pozostało... i chętnie do tego byś wrócił, ale tak już nie ma.... więc nie wiem kto ma tu odlot wobec tego. NIe pozdrawiam, tak po katolicku to... odczep się, czy tam odwal się, jak wolisz, lub zastanów się zanim skomentujesz tak albo inaczej.

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: orion32 » 06 paź 2021, 16:31

Tak samo kształtuje, jak forum bankiera, ceny akcji. Tam w jednej spółce więcej wpisów niż tu na całym forum.Dwoją się i troją, aby przekonać innych, i nic to nie daje. Możesz jednak wierzyć, w co chcesz.
Daj linki, do tych używek visa po 200 i leżaków po 500,z olxa.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jasiu... » 06 paź 2021, 16:51

szopenn pisze:
05 paź 2021, 21:29
i na pewno gdybym prowadził poważniejszy biznes i musiałbym polegać na narzędziach pomiarowych, to po tym co wiem, nie kupowałbym mitutoyo przynajmniej suwmiarek, mija się to z celem.
A widzisz, a niektórzy mają biznesy i to ogromne i suwmiarki mitutoyo kupują. Podejrzewam, że nie miałeś w ręku tych narzędzi więc tak trochę teoretycznie mówisz. A porównując samochody, to czemu niektórzy kupowali citana, jeśli dacia dokker to to samo? Miałem okazję się przejechać. Nie to samo :mrgreen:

Co do Sylvaca, to jeśli mają patent, to każdy, kto chce podobną technologię wykorzystać musi płacić. Albo wymyślić swój sposób na takie narzędzie, ale czy jest sens np. opracowywać sposób mocowania narzędzi we wrzecionie, czy nie lepiej zapłacić firmie np. SECO za Seco-Capto™ i z tym systemem produkować swoje obrabiarki? DMG tak robi, płaci!
szopenn pisze:
06 paź 2021, 16:12
tak... fora, dyskusje internetowe mają wpływ na rynek gratów używanych, zwiększają tudzież chodliwość itp.
Oczywiście, że tak. Tylko pytanie, komu ma się opłacać. Czy sprzedawca nie powinien znać wartości przedmiotu, który sprzedaje, żeby przedmiot sprzedać za cenę uczciwą? Pewnie, że kupujący często szukają jeleni, wyzbywających się wartościowych przedmiotów poniżej ich ceny. Tylko czy musimy zawsze trzymać stronę tych cwańszych? A czemu nie mają uczciwie zapłacić tyle, ile powinni?

Z drugiej strony jest mnóstwo fałszywej reklamy w internecie. Kupowanie fałszywych opinii, fałszywe zachwalające wpisy na temat różnych produktów. To wszystko sprawiło, że w dyskusji przynajmniej ja często używam: zapłacę tyle i tyle, bo dla mnie to ma właśnie taką wartość. Jeśli sprzedawca nie chce (zakładam, że moja oferta cenowa jest uczciwa), to do transakcji nie dochodzi. Szukam następnego.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 paź 2021, 19:27

orion32 pisze:woją się i troją, aby przekonać innych, i nic to nie daje. Możesz jednak wierzyć, w co chcesz.
Daj linki, do tych używek visa po 200 i leżaków po 500,z olxa.

https://sprzeedajemy.pl/suwmiarka-vis-e ... nr64790602

https://sprzeedajemy.pl/suwmiarka-elekr ... nr64357729

https://sprzeedajemy.pl/suwmiarka-elekr ... nr64357712

ty jednak żyjesz w jakimś odlocie, a z archiwum google potrafisz korzystać? a ceny... ahh święta idą zapomniałem :D

jasiu... pisze:Oczywiście, że tak.

w odniesieniu do depresji oriona tyle wystarczy, dziękuje... oczywiście dalsze spostrzeżenia też podzielam.
jasiu... pisze: porównując samochody, to czemu niektórzy kupowali citana, jeśli dacia dokker to to samo? Miałem okazję się przejechać. Nie to samo

tu się nie zgodzę.. jeszcze jest wielu takich ludzi którzy nie mieli sprintera, wiedzą że powiedzmy jest dobry, może a może i na pewno już mieli okazje prowadzić, ale skoro stary LT35 robi to czego od niego wymagają to nie widzą potrzeby zmieniać, i znam takich mnogo, ostatnio taki mi kciuki z lasu przywiózł, a inny wciąż robi dostawy żukiem. TYlko że w odniesieniu do suwmiarek TESY nie da się porównywać do żuka, to jest suwmiarka pierwsza liga a nie amatorska, i nie musowo kupować mitutuyo, to tylko suwmiarka. Ta suwmiarka co pokazał bear też pewnie jest świetna, jeszcze 2 czy 3 lata temu oryginalne sylvac były na alledrogo po 500. Pamiętam przewijała się wtedy jeszcze marka asimeto, asimoto coś takiego, to chyba tez lepszy sort chińczyka - i chyba była asimeto na sylvac. Nie mylić tutaj zakłądu który kupuje hurtem i wtedy suwmiarke jako narzędzie niskiego poziomu (sortu) dostaje za 50% albo gratis. Może w ogóle poważni klienci dostają suwmiarkę mitutuyo zamiast dlugopisów z logiem firmy, kto wie, ale.... Klienci są różni, mi ta firma nie odpowiada jeśli chodzi o zakup suwmiarki 150mm, i amatorom odradzam, niezależnie co dyktuje rynek to mając do wyboru na powyższym portalu mitutuyo 100% gwarancja ori z fakturą, i tego sylvaca z visa - który już był tu chwalony i to jest jeszcze prawdziwy vis, to wiesz co bym kupił, tego visa nie podrabiają, on jest dobry i nie jest amatorski, to tylko suwmiarka.

przepraszam lt28
Ostatnio zmieniony 06 paź 2021, 19:47 przez szopenn, łącznie zmieniany 1 raz.

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: orion32 » 06 paź 2021, 19:46

the.bear pisze:
17 wrz 2021, 09:49

Swoją drogą mam kilka starych VIS i są mega, ale takie 200/50 i więcej (mechaniczne) a coś takiego 150/200 lepszego (nie górna półka) też by mi się przydało, więc wątek ciekawy.
Sopennie, wpis z 17 września. Wcześniej, nikt, w tym wątku o Visie nie pisał. Linki, które dałeś do tych leżaków, po 450 i 550 PLN, są z 13 września. Facet antycypował i dał wyższe ceny. Taki to jest wpływ dyskusji, na ceny, wg ciebie.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2021, 19:51 przez orion32, łącznie zmieniany 1 raz.

sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: sebasbox » 06 paź 2021, 19:48

the.bear pisze:
05 paź 2021, 22:32
To dorzucę taką fotę:
Obrazek
Obrazek

Nie wiem czy akurat ta, czy pozostałe typy na patencie Sylvaca robią, ani czy sami robią czy ktoś im robi.
Ta suwmiarka wygląda tak jak mój sylvac tylko w innych kolorach, z tym, że u siebie mam jeszcze bluetooth który akurat w powertools jest niedostępny.
Z tego co twierdzą w Powertools to schodzi to z linni produkcyjnych sylvaca.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 paź 2021, 19:50

orion32 pisze:wpływ dyskusji, na ceny, wg ciebie.

nie wiem czy zauważyłeś, ale ja nigdzie nie napisałem że ten konkretny handlarz podniósł cenę po przeczytaniu zestawienia w tym temacie, napisałem że "ten temat nam niepotrzebny i może odnieść dla nas odwrotny skutek". Na to bear napisał, że (mimo że co napisałem może mieć wpływ - wnioskuje tak bo nie nazwał mnie idiotą z marszu tak jak ty) to jednak w tym przypadku nie ma to potwierdzenia. Po czym przychodzisz ty twierdząc, że mam odlot, ale jasiu przyznaje mi racje - czy on też ma odlot wedlug ciebie? Internet, i takie dyskusje, poszukiwania lepszych rozwiązań mogą prowadzić do popytu i zwiększenia cen. Zaś prosząc o linki visów za 500 zł z serwisów ogłoszeniowych to uprzejmie podałem... odlot???? Czy gdybym napisał "może odnoszę błędne wrażenie, ale wydaje mi się, że nasza dyskusja i podniesienie rangi starego visa do poziomu mitutoyo zwiększa nam cene visów na serwisach ogłoszeniowych :D " brzmiałoby dla ciebie lepiej? Ehhh... szkoda mi już energii marnować na tłumaczenie prostych rzeczy...

sebasbox pisze:Z tego co twierdzą w Powertools to schodzi to z linni produkcyjnych sylvaca.

eeeee... to tylko amatorszczyzna za 420zł :) tzn taką cene wyświetla mi wyszukiwarka grafiki google, nie rejestrowałem się na stronie, to taniej niż tesa value line, która w ostatnim wypuście z tego co widzę dostała ip67, to ciekawe bo tego nie było w tej serii narzędzi.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2021, 20:10 przez szopenn, łącznie zmieniany 1 raz.

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: orion32 » 06 paź 2021, 20:09

Przeczytaj może te swoje wpisy, bo pisałeś co innego, a interpretacja, już inna. Zacytuj może ten wpis, z tego wątku, gdzie nazwałem, cię idiotą, bo nie mogę znaleźć. Ślepota jakaś, czy co?Może czytasz, w myślach, ja nie wiem?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”