Suszarka do piasku.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Suszarka do piasku.
Witam
Mam pytanko do kolegów.
Czy ktoś wie jak ludzie co zajmują się piaskowaniem suszą piasek?
Szukałem w google i jedynie co znalazłem to zdjęcia czegoś w stylu
długiej rury o średnicy ze 70cm pochylonej kilka stopni.
Z jednej strony się wsypuje piach ,rura się kręci a z drugiej wychodzi wysuszony.
Oczywiście rura chyba grzana gazem? miałem?
Cholera wie...
Jeśli ktoś ma jakieś pożyteczne informację to proszę się podzielić...
Mam piaskarkę własnej konstrukcji...
A do marketu gdzie sprzedają piach workowany mam 70km:(
Dlatego chciałbym na własną rękę trochę posuszyć piachu...
Pozdrawiam
Mam pytanko do kolegów.
Czy ktoś wie jak ludzie co zajmują się piaskowaniem suszą piasek?
Szukałem w google i jedynie co znalazłem to zdjęcia czegoś w stylu
długiej rury o średnicy ze 70cm pochylonej kilka stopni.
Z jednej strony się wsypuje piach ,rura się kręci a z drugiej wychodzi wysuszony.
Oczywiście rura chyba grzana gazem? miałem?
Cholera wie...
Jeśli ktoś ma jakieś pożyteczne informację to proszę się podzielić...
Mam piaskarkę własnej konstrukcji...
A do marketu gdzie sprzedają piach workowany mam 70km:(
Dlatego chciałbym na własną rękę trochę posuszyć piachu...
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Tak betoniarka palnik na ropę skierowany w środek betoniarki. Na lufę do palnika zakładasz pokrywę od beczki z otworem żeby ciepło odbite nie uszkodziło palnika i całego syfu nie zaciągał. Albo jak ja wsypujesz wywrotkę piachu pod dach w takie upały jak teraz 2 3 tyg i suchutki raz tylko trochę rozgarnięty. Zależy ile piaskujesz jak bardzo dużo możesz zamówić w jakiejś otaczarce pobliskiej piach i ci za dobrą flaszkę 30ton wysuszą.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Z mojego wlasnego doswiadczenia z piaskowaniem i innymi materialami podpowiem Ci takie cos. Nie baw sie w zadne piasku i suszenie. Piasek ktorego uzywasz to pewnie zwykly zolty piach ktory kupiles w skladzie budowlanym ? Jesli tak to poczytaj sobie o chorobie zwanej "krzemica". Nie truj siebie i innych !
Jedynym piaskiem jaki mozna legalnie uzywac ( ze wzgledow bezpieczenstwa ) jest garmet ( czerwony ). Nie tylko jest bezpieczny bo nie zawiera krzemu ale rowniez jest znacznie bardIej efektywny ni jakis tam piasek rzeczny !!!
A od siebie powiem Ci tak : uzywaj srotu stalowego, mozesz go wielokrotnie uzywac, jest bardzo wydajny, nie musisz sie martwic o wilgoc, i jest bezpieczny dla zdrowia.
.... I jeszcze cos ci dodam, jest rowniez taki material jak " chilled iron " , jest to nic innego jak stal weglowa w postaci takich krysztalow (rzypominaja gwiazdki, jakies polamane krysztalki ), jest to niesamowicie wydajne do "blastowania" ale jedna sprawa, jak ci sie to dostanie do oczu to jest to bardzo trudno z tamtad wyjac ! Dlatego srot stalowy jest lepszy.
No i najwazniejsza sprawa !!! BHP !!! Piaskowanie jest niebezpieczne !! Potrzebne sa specjalne srodki ochronne . Ale napewno nie wolno uzywac zwyklego piasku !!
Jedynym piaskiem jaki mozna legalnie uzywac ( ze wzgledow bezpieczenstwa ) jest garmet ( czerwony ). Nie tylko jest bezpieczny bo nie zawiera krzemu ale rowniez jest znacznie bardIej efektywny ni jakis tam piasek rzeczny !!!
A od siebie powiem Ci tak : uzywaj srotu stalowego, mozesz go wielokrotnie uzywac, jest bardzo wydajny, nie musisz sie martwic o wilgoc, i jest bezpieczny dla zdrowia.
.... I jeszcze cos ci dodam, jest rowniez taki material jak " chilled iron " , jest to nic innego jak stal weglowa w postaci takich krysztalow (rzypominaja gwiazdki, jakies polamane krysztalki ), jest to niesamowicie wydajne do "blastowania" ale jedna sprawa, jak ci sie to dostanie do oczu to jest to bardzo trudno z tamtad wyjac ! Dlatego srot stalowy jest lepszy.
No i najwazniejsza sprawa !!! BHP !!! Piaskowanie jest niebezpieczne !! Potrzebne sa specjalne srodki ochronne . Ale napewno nie wolno uzywac zwyklego piasku !!
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
To teraz powiedz mi np jak jadę do kogoś piaskować naczepę czy coś takiego...No i najwazniejsza sprawa !!! BHP !!! Piaskowanie jest niebezpieczne !! Potrzebne sa specjalne srodki ochronne . Ale napewno nie wolno uzywac zwyklego piasku !!
To czego mam użyć zamiast piasku rzecznego ( kalibrowany 1mm)
Bo chyba nie ww ścierniw o których pisałeś....
Po pierwsze są drogie , po drugie nie odzyskuje ich w ogóle wtedy...
Argumenty typu krzemica średnio mnie przekonują tym bardziej ,że operator
piaskarki jest wyposażony w hełm ze świeżym powietrzem...
-
Taaaa, juz to widze, nowoczesny sprawny helm ze swiezym powietrzem ( z kad to powietrze ? ), i jeszcze moze z czystymi filtrami ( odpwiedńio dobranych ) a piaskuja zwyklym piachem , czyli krzeminka ??? Bzdura !
KORUND ! Jak juz sie uparles na ten piasek i nie chcesz uzywac Garnetu sprowadzanego.
Korund, garnet, CS ( coper slag ), CI ( chilled iron ), sruty roznej masci , gabki z inkludowanym scierniwem, dwutlenek wegla w postaci stalej.... Teraz jest do wyboru do koloru. Ale jedno jest pewne zwykly nieszkodliwy piasek zamienia sie w toksyczny material kiedy rozbijasz go o powierzchnie metalu!
Srut stalowy mozesz uzywac w nieskonczonosc wiec nie mow o kosztach ! ( zdrowie jest najwazniejsze ! )
KORUND ! Jak juz sie uparles na ten piasek i nie chcesz uzywac Garnetu sprowadzanego.
Korund, garnet, CS ( coper slag ), CI ( chilled iron ), sruty roznej masci , gabki z inkludowanym scierniwem, dwutlenek wegla w postaci stalej.... Teraz jest do wyboru do koloru. Ale jedno jest pewne zwykly nieszkodliwy piasek zamienia sie w toksyczny material kiedy rozbijasz go o powierzchnie metalu!
Srut stalowy mozesz uzywac w nieskonczonosc wiec nie mow o kosztach ! ( zdrowie jest najwazniejsze ! )
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Zwłaszcza jeśli śrutujesz komuś naczepę na świeżym powietrzu...InzSpawalnik pisze:Srut stalowy mozesz uzywac w nieskonczonosc wiec nie mow o kosztach ! ( zdrowie jest najwazniejsze ! )

To całe zabranianie piasku mnie trochę śmieszy...
Równie dobrze mogą zakazać używać samochodów i motocykli bo są wypadki.. śmiertelność itp...
Piasek jest szkodliwy tylko jeśli się to robi bez zabezpieczeń....
Właśnie tak , po to są filtry itp....
Właśnie po to żeby filtrowały powietrze do hełmu..
-
czasami piszesz ciekawe rzeczy ale teraz to już pieprzysz bez sensu !InzSpawalnik pisze:Taaaa, juz to widze, nowoczesny sprawny helm ze swiezym powietrzem ( z kad to powietrze ? ), i jeszcze moze z czystymi filtrami ( odpwiedńio dobranych ) a piaskuja zwyklym piachem , czyli krzeminka ??? Bzdura !
( zdrowie jest najwazniejsze ! )
nie widziałeś hełmu do piaskowania a się wypowiadasz
czyste świeże powietrze jest ... z kompresora !
-
Chlopaki : numerek, 251mz. Ja wam tylko jedno chce zyczyc w takim razie : duzo zdrowia wam zycze bo widze ze lubicie sie narazac .... Pozyczylbym madrosci ale coz ....
Na krzemice sie umiera, i jednym z powodow dla ktorych nie jest juz taka czesta choroba jest wlasnie fakt zaprzestania uzywania piasku krzemowego do piaskowania. Filtry i maski nie daja 100% zabezpieczenia. Sponrzcie jakie sa wymogi przy pracy z azbestem, myslicie ze wystarczy wlozyc maske z filtrem i mozesz bezpiecznie pracowaz z azbestem ? Bzdura !!! Jak masz takie podejscie to zycze cie wlasnie duzo zdrowia.
Kolejna sprawa, " swieze powietrze " - zadaliscie sobie jeden z drugim pytanie z kad ten kompresor pobiera to wasze swieze powietrze ktore pompuje do tej maski ? Pewnie nie, a ja sie zaloze ze stoi w tym samym pomieszcEniu gdzie ta piaskarka ktora uzywacie.
I znowu... Kompresor, czyli oleje ktore smaruja ta maszyne, jesli nie masz odpowiedniego filtra WLASNIE do aerozolu oleju to to NIE jest swieze powietrze tylko syf ktory niszczy pluca operatorowi takiej maszyny.
To co pisze to nie sa jakies bzdety albo glupoty, zanieczyszczone powietrze jest najwiekszym zabojcom dzisiejszego swiata: spaliny, pyly przemyslowe, zwiazki siarki, a w fabrykach i warsztatach miedzy innymi to o czym tu piszemy.
Na krzemice sie umiera, i jednym z powodow dla ktorych nie jest juz taka czesta choroba jest wlasnie fakt zaprzestania uzywania piasku krzemowego do piaskowania. Filtry i maski nie daja 100% zabezpieczenia. Sponrzcie jakie sa wymogi przy pracy z azbestem, myslicie ze wystarczy wlozyc maske z filtrem i mozesz bezpiecznie pracowaz z azbestem ? Bzdura !!! Jak masz takie podejscie to zycze cie wlasnie duzo zdrowia.
Kolejna sprawa, " swieze powietrze " - zadaliscie sobie jeden z drugim pytanie z kad ten kompresor pobiera to wasze swieze powietrze ktore pompuje do tej maski ? Pewnie nie, a ja sie zaloze ze stoi w tym samym pomieszcEniu gdzie ta piaskarka ktora uzywacie.
I znowu... Kompresor, czyli oleje ktore smaruja ta maszyne, jesli nie masz odpowiedniego filtra WLASNIE do aerozolu oleju to to NIE jest swieze powietrze tylko syf ktory niszczy pluca operatorowi takiej maszyny.
To co pisze to nie sa jakies bzdety albo glupoty, zanieczyszczone powietrze jest najwiekszym zabojcom dzisiejszego swiata: spaliny, pyly przemyslowe, zwiazki siarki, a w fabrykach i warsztatach miedzy innymi to o czym tu piszemy.