Stół stalowy vs żeliwny vs aluminiowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Stół stalowy vs żeliwny vs aluminiowy
Witam,
Nigdzie w internecie nie mogę znależć informacji jakie zalety posiada stół stalowy we frezarkach , jaką przewagę ma nad żeliwnym i jakie wady w stosunku do innych.
Nigdzie w internecie nie mogę znależć informacji jakie zalety posiada stół stalowy we frezarkach , jaką przewagę ma nad żeliwnym i jakie wady w stosunku do innych.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Stół stalowy vs żeliwny vs aluminiowy
Aluminium jest miękkie, będzie się odgniatać. Żeliwo wysezonowane jest stabilne, a poza tym nadaje się do bezpośredniej współpracy (prowadzenie ślizgowe). Stół stalowy jest najtańszy i może współpracować z blokami tocznymi, ewentualnie z innym łożyskowaniem.
Generalnie w frezarkach przemysłowych najczęściej masz stoły żeliwne, bo żeliwo dodatkowo tłumi drgania.
Generalnie w frezarkach przemysłowych najczęściej masz stoły żeliwne, bo żeliwo dodatkowo tłumi drgania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tak z ciekawości - dlaczego stół stalowy jest tańszy od żeliwnego? Żeliwo powinno być znacznie tańsze od stali a na dodatek znacznie "wydajniejsze" bo sporo elementów można zrobić podczas odlewania w formie zamiast obróbką skrawaniem...
Chodzi o zupłenie inna konstrukcję (np. stalowy nie wymaga takiej samej masy materiału) czy w tej chwili żeliwo jest droższe od stali?
Chodzi o zupłenie inna konstrukcję (np. stalowy nie wymaga takiej samej masy materiału) czy w tej chwili żeliwo jest droższe od stali?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Wszystko zależy pewnie od tego jak ciężkie elementy będziesz wykonywał. Jak już wspomnieli u góry ALU będzie się odkształcać, a co dopiero jak coś cięższego przypadkowo upadnie na stół...
Nigdy nie pracowałem na ALU i nie do końca wydaje mi się to dobrym pomysłem ale może dlatego, że miałem do czynienia ze stołami 2500x800 minimum.
Nigdy nie pracowałem na ALU i nie do końca wydaje mi się to dobrym pomysłem ale może dlatego, że miałem do czynienia ze stołami 2500x800 minimum.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Tak, najprostszy sposób, to robisz belkę z konkretnego materiału, wprawiasz ją w drgania (choćby uderzając) i rejestrujesz czas w którym belka przestanie drgać. Można dużo prościej, wykorzystując ultradźwięki. Zauważono, że tłumienie drgań odpowiada pochłanianiu ultradźwięków. I wówczas wystarczy sprawdzić sondą ultradźwiękową, jak przez określoną grubość materiału ultradźwięki przechodzą. Też się tak bada. Sorry za trochę trywialne tłumaczenie.
Bo nie wymaga całego procesu odlewania, w tym przygotowania modelu. Stół stalowy jest najczęściej spawany. Co do obróbki, to płaszczyzny, rowki teowe itp, obojętnie czy w żeliwnym, czy stalowym muszą być obrabiane.
Patelnie żeliwne też są droższe od tych z blachy.
Szukałbym żeliwa.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Chodzi o to że mam teraz aluminiowy , dostałem propozycję wymiany go bezpłatnie na stalowy. Ten aluminiowy mam z rowkami teowymi w dwóch osiach , ten stalowy będzie miał tylko w jednej. Nie powiem bo rowki w dwóch osiach fajnie się sprawdzają , ten aluminiowy mam dosyć gruby bo po planowaniu zostało mi 87mm. I teraz zastanawiam się czy warto