Witam,
obecnie zajmuję się projektem stanowiska montażowego - montaż zamków do drzwi. Zamki te będą montowane na stole obrotowym, który powinien być napędzany pneumatycznie. Stół ma się obracać w jednym kierunku (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) co 90 stopni. Ważna jest duża precyzja i stabilność układu. Obciążenie stołu jest niewielkie.
Rozwiązanie powinno być możliwie proste i tanie oczywiście. Czy stosowaliście Panowie jakąś aplikację tego typu i możecie polecić jakieś sprawdzone rozwiązanie? Albo coś zaproponować?
Pozdrawiam
stół obrotowy z napędem pneumatycznym
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jest odgórny nakaz żeby był jednak napęd pneumatyczny.
zastanawiam się nad następującymi opcjami:
1. siłownik pneumatyczny pchający listwę zębatą (na prowadnicy) a w osi stołu koło zębate i sprzęgło jednokierunkowe
2. pneumatyczny napęd wahadłowy z obrotem 90 stopni (lub większym) i sprzęgło jednokierunkowe
3. pneumatyczny stół obrotowy - ale za drogi
dosyć tajemniczy jest dla mnie mechanizm zapadkowy jednokierunkowy. można prosić o jakiś konkretny przykład?
A tak poza pneumatyką jakie by było najtańsze i najlepsze rozwiązanie? Motoreduktor i stół osadzony na jego wale wyjściowym?
zastanawiam się nad następującymi opcjami:
1. siłownik pneumatyczny pchający listwę zębatą (na prowadnicy) a w osi stołu koło zębate i sprzęgło jednokierunkowe
2. pneumatyczny napęd wahadłowy z obrotem 90 stopni (lub większym) i sprzęgło jednokierunkowe
3. pneumatyczny stół obrotowy - ale za drogi
dosyć tajemniczy jest dla mnie mechanizm zapadkowy jednokierunkowy. można prosić o jakiś konkretny przykład?
A tak poza pneumatyką jakie by było najtańsze i najlepsze rozwiązanie? Motoreduktor i stół osadzony na jego wale wyjściowym?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Piasta tylnego koła od roweru?kuri pisze:dosyć tajemniczy jest dla mnie mechanizm zapadkowy jednokierunkowy. można prosić o jakiś konkretny przykład?

A tak do mojej wiadomości bo specem nie jestem - od kiedy pneumatyka jest obdarzona dużą dokładnością?? No chyba żeby ją traktować od oporu do oporu.
Pozdrawiam
FDSA