Witam
Mam pytanie do osób budujących maszyny CNC, drukarki 3d czy inny sprzęt tego typu sprzęt.
Chciałbym zbudować stół do ręcznej piły tarczowej o mocy 1300 Watt. Stół miałby wymiary 120x60 cm. Coś jak to Piła będzie wykorzystywana hobbistycznie, może raz czy dwa na miesiąc, więc nie będzie to sprzęt do ciężkiej pracy. Planuję ciąć płyty meblowe 10-20 mm .
Myślałem, żeby dać 2 rury z nierdzewki jak na filmiku z youtube i 4 łożyska liniowe, ale łożyska wyjdą dość drogo. W związku z tym na prowadnice będą 2 profile o przekroju kwadratowym.
Mam pytanie jaki dobrać przekrój profili ze stali nierdzewnej aby całość za bardzo się nie uginała?
Stół do ręcznej piły tarczowej - pytanie dotyczące prowadnic
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Stół do ręcznej piły tarczowej - pytanie dotyczące prowadnic
lepsze do cięcia płyt będzie użycie piły stojącej i culagi, ewentualnie przeróbka na formatówkę. Do cięcia raz na miesiąc raz na tydzień wystarczy prowadnica do piły. Jest mała można ją schować, przewieźć. A i możesz ciąć kąty i inne takie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Łożyska liniowe fi20 w obudowie to koszt ~60zł za cztery sztuki. Jeśli to za drogo, to nie wiem jak kupisz pozostałe komponenty...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Mam prowadnice, ale nie sprawza się do drobnyh elementów. Można sobie przyciąć panel albo formatkę 50x50 .\\
Czy rura z nierdzewni o fi 20 będzie miała odpowiednią sztywność?
Czy rura z nierdzewni o fi 20 będzie miała odpowiednią sztywność?