sterowniki PLC
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
sterowniki PLC
Witam,
Od dłuższego czasu przymierzam się do wykonania sterowania starej(używanej) termoformierki próżniowej na sterowniku PLC. W planach mam przerobienie jeszcze kilku maszyn na sterowanie PLC , jeżeli dam sobie radę z termoformierką.
Do tej pory nie miałem do czynienia ze sterownikami tego typu, jestem "zielony".
Mam zatem pytanie do kolegów :
- jaki sterownik wybrać , aby sobie poćwiczyć i później zainstalować go w maszynie.
Cena nie odgrywa pierwszorządnej roli , najlepiej gdyby soft był po polsku, firma sprzedająca organizował krótkie szkolenia, lub gdzie za niewielką opłatą można by było sie przeszkolić.
Za wszelkie informację będę wdzięczny.
Od dłuższego czasu przymierzam się do wykonania sterowania starej(używanej) termoformierki próżniowej na sterowniku PLC. W planach mam przerobienie jeszcze kilku maszyn na sterowanie PLC , jeżeli dam sobie radę z termoformierką.
Do tej pory nie miałem do czynienia ze sterownikami tego typu, jestem "zielony".
Mam zatem pytanie do kolegów :
- jaki sterownik wybrać , aby sobie poćwiczyć i później zainstalować go w maszynie.
Cena nie odgrywa pierwszorządnej roli , najlepiej gdyby soft był po polsku, firma sprzedająca organizował krótkie szkolenia, lub gdzie za niewielką opłatą można by było sie przeszkolić.
Za wszelkie informację będę wdzięczny.
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
przyznam się , że pierwszzy raz słyszę o tych sterownikach.
Byłem nastawiony, że będą polecane siemensy, Mollery oraz \fatek.
Właściwie, to już prawie zdecydowałem się na FATEK , cena też nie jest wysoka.
Jedyna wada to ,że nie ma oprogramowania po polsku.
Najbliższy kurs jednodniowy w W-wie (3-grudnia) - bezpłatny.
W najbliższym tygodniu będę musiał kupić do nauki jakiś model i zacząc ćwiczyć , żeby na kurs nie pojechać zupełnie zielony.
Czy na temat Fateka ktoś mógłby się wypowiedzieć ?
Odp. dla Piotra 3D:
W Ełku mieszkam i pracuję w wytwórni styropianu.
Byłem nastawiony, że będą polecane siemensy, Mollery oraz \fatek.
Właściwie, to już prawie zdecydowałem się na FATEK , cena też nie jest wysoka.
Jedyna wada to ,że nie ma oprogramowania po polsku.
Najbliższy kurs jednodniowy w W-wie (3-grudnia) - bezpłatny.
W najbliższym tygodniu będę musiał kupić do nauki jakiś model i zacząc ćwiczyć , żeby na kurs nie pojechać zupełnie zielony.
Czy na temat Fateka ktoś mógłby się wypowiedzieć ?
Odp. dla Piotra 3D:
W Ełku mieszkam i pracuję w wytwórni styropianu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Polecam simensa prosty może być np s-200
Mogę koledze przesłać dokumentacje i materiały do programowania tych sterowników w języku polskim bo miałem trochę do czynienia z PLC, również mam trochę o polskich sterownikach PLC, materiały te dotyczą programowania blokowego czyli najbardziej przyjaznego dla początkujących w tej dziedzinie
Pozdrawiam
Mogę koledze przesłać dokumentacje i materiały do programowania tych sterowników w języku polskim bo miałem trochę do czynienia z PLC, również mam trochę o polskich sterownikach PLC, materiały te dotyczą programowania blokowego czyli najbardziej przyjaznego dla początkujących w tej dziedzinie

Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Jeśli i ja mógłbym się podpiąć pod taką instrukcjęblue_17 pisze:Mogę koledze przesłać dokumentacje i materiały do programowania tych sterowników w języku polskim

pawel(malpka)campei.pl
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Jeśli pytanie było do mnie - to szukam wszystkiego na temat PLC - chcę wykorzystać takie cudo w swojej frezarce - jak na razie wciąż szukam dobrego rozwiązania , oraz osoby która może pomóc w zrobieniu programu do PLCblue_17 pisze:Dokładnie co kolegę interesuje bo mam tego 3 pojemne pdf-y
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Sterowniki FATEK są bardzo uniwersalne i w rozsądnych pieniądzach.
Robiłem kilka aplikacji na tych sterownikach.
Dwóch producentów polskich stosuje te sterowniki do termoformierek i działają.
Wsparcie techniczne jest, szkolenia gratis. Instrukcje po Polsku, niestety soft po angielsku.
Ja polecam sterowniki FATEK.
Rozsądna cena, duża uniwersalność, kilkadziesiąt różnych modułów, magazyn w Polsce.
Pozdrawiam
Robiłem kilka aplikacji na tych sterownikach.
Dwóch producentów polskich stosuje te sterowniki do termoformierek i działają.
Wsparcie techniczne jest, szkolenia gratis. Instrukcje po Polsku, niestety soft po angielsku.
Ja polecam sterowniki FATEK.
Rozsądna cena, duża uniwersalność, kilkadziesiąt różnych modułów, magazyn w Polsce.
Pozdrawiam