Witam,
Kierowany chęcią wymiany krokowców w swojej frezarce na jakieś serva przegrzebuje trochę internet ostatnimi czasy. Natknąłem się przez to na coś wydaje mi się ciekawego:
http://www.aliexpress.com/item/1000W-31 ... d70ace130f
Silniczki BLDC, moce spore, z tego co poszperałem takie serwa nie ustępują za bardzo serwom AC, do tego są w wersjach na 310 V co jak mi się wydaje upraszcza delikatnie kwestie zasilania 230v x 1,41 = 324V nie potrzeba transformatora. Czy któryś z szanownych kolegów spotkał się ze sterownikami o takich mocach na takie napięcia ?
Mi chodzi właściwie o sterownik silnika a nie o typowy servowzmacniacz który czyta enkoder i sam kontroluje błąd. Tym może zająć się linuxcnc.
Pozdrawiam
Sterownik do mocnego silnika BLDC na 310 V
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Powiem tak silniki BLDC są fajne
każdy o tym wie są w quadrokopterach (tzw dronach) napędach DVD deskorolkach itp.
Problem z nimi jest taki że sterowniki są drogie, nie widziałem sterowników do takich dużych silników jak pokazujesz w linku ale zapewne musi to być sterowane jak serwo a nie jak silnik krokowy.
Te subtelne różnice poznasz czytając forum
Miłego czytania

Problem z nimi jest taki że sterowniki są drogie, nie widziałem sterowników do takich dużych silników jak pokazujesz w linku ale zapewne musi to być sterowane jak serwo a nie jak silnik krokowy.
Te subtelne różnice poznasz czytając forum

Miłego czytania
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Te subtelne różnice doskonale znam. W maszynie mam sprzężenie zwrotne realizowane przez linuxa który pędzi krokowce. Mi potrzebna jest tylko końcówka mocy + logika realizująca komutacje, resztę załatwi linux. Sądzę że sterowanie takim silnikiem z czujnikiem Hala nie powinno być szczególnie trudne, nawet atmega powinna sobie poradzić ale nie chciałbym się za to zabierać i tracić czas jeśli miało by się okazać że da się coś takiego kupić w sensownych pieniądzach. Taki silnik nawet przy zwykłym sterowaniu na podstawie czujnika Halla powinien robić nieporównywalnie większą awanturę niż krokowiec (ja mam chińskie 11 NM i szału nie ma).blue_17 pisze:Powiem tak silniki BLDC są fajnekażdy o tym wie są w quadrokopterach (tzw dronach) napędach DVD deskorolkach itp.
Te subtelne różnice poznasz czytając forum![]()
Miłego czytania
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Sterowanie BLDC nie należy do prostych rzeczy.
Może dobrze napisany soft na atmegę dał by radę.
Przy małych silnikach i mocach są dedykowane układy np jak w dysku twardym, przy dużych mocach w grę wchodzą bardzo szybkie końcówki mocy, na forum również były tematy o tym.
Silniki fajne ale sensowne sterowniki do CNC nie są tanie
Szybciej i taniej będzie jeśli wymienisz na serwa, temat dobrze rozpoznany i nieco tańszy, oczywiście decyzja należy do ciebie.
Pozdrawiam
Może dobrze napisany soft na atmegę dał by radę.
Przy małych silnikach i mocach są dedykowane układy np jak w dysku twardym, przy dużych mocach w grę wchodzą bardzo szybkie końcówki mocy, na forum również były tematy o tym.
Silniki fajne ale sensowne sterowniki do CNC nie są tanie
Szybciej i taniej będzie jeśli wymienisz na serwa, temat dobrze rozpoznany i nieco tańszy, oczywiście decyzja należy do ciebie.
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."