sterowanie silnikiem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
sterowanie silnikiem
witam, z silnikami krokowymi mało miałem do czynienia jednak w elektronice trochę działam. Piszę ponieważ muszę skonstruować stolik obrotowy o średnicy ok 30cm obracający się cyklicznie o 15 stopni. Rozumiem że realizacja tego musi być oparta na silniku krokowym. Osobiście posiadam silnik krokowy 55spm25d7za wyciągnięty z drukarki hp o dosyć dużych wymiarach. Problem polega na sterowaniu tym silnikiem. Jeden krok tego silnika to 7.5 stopnia a ja potrzebuję uzyskać 15. czy wobec tego istnieją sterowniki silników krokowych realizujące obrót o 2 kroki a nie o jeden, czy konieczne jest znalezienie silnika o kroku równym 15 stopni. Proszę o opinie, jaki sterownik wybrać aby możliwy był obrót o 15 stopni.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
było o tym sporo .
może coś takiego - http://www.elektronika.ba/832/turntable ... equipment/
robiłem taką tylko trochę większą.
możesz zastosować silnik krokowy z odpowiednią przekładnią i wtedy silnik robi ileś tam kroków na jedno ujęcie - w zależności od przekładni.
pozdrawiam.
było o tym sporo .
może coś takiego - http://www.elektronika.ba/832/turntable ... equipment/
robiłem taką tylko trochę większą.
możesz zastosować silnik krokowy z odpowiednią przekładnią i wtedy silnik robi ileś tam kroków na jedno ujęcie - w zależności od przekładni.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
A co na tym stole ? Sugerowałbym jednak przełożenie... Taki stoliczek bezpośrednio na napędzany silnikiem to chyba słaby pomysł... Chyba, że waży kilka gramów...gentki pisze: Piszę ponieważ muszę skonstruować stolik obrotowy o średnicy ok 30cm

Ponadto krok 7,5 stopnia to dużo - strasznie będzie tym szarpało...
Pomyślałbym raczej o typowym silniku 1,8 stopnia i znacznym przełożeniu
Pozdrawiam.
Tomek.
-
na stoliku miały by się znajdywać przedmioty o masie nie przekraczającej 0.5kg. Zasada działania jest prosta- wciskam przycisk stolik obraca się o 15 stopni i się zatrzymuje. właśnie chciałem uniknąć przekładni. Martwi mnie to szarpanie o którym piszecie. Nie musi być to na moim silniku o którym pisałem, może to być gotowy sterownik z silnikem z allegro, ważny jest obrót o te 15. Problem w tym że sam nie wiem jaki silnik i sterownik wybrać.
-
witam.
czasami chce się czegoś uniknąć a tu - kicha.
jak to sobie wyobrażasz bez przekładni ?
start - dup ( jeden krok 15 stop.) - stop - start - dup i tak dalej.
pomijają fakt że przed zrobieniem ujęcia przedmiot musi stanąć - a nie telepać się na ośce silnika.
weź silnik 48 kr/ob do tego odpowiednią przekładnię i dopiero tak zadziała .
w linku masz automat - czego więcej potrzeba ?
pozdrawiam.
czasami chce się czegoś uniknąć a tu - kicha.
jak to sobie wyobrażasz bez przekładni ?
start - dup ( jeden krok 15 stop.) - stop - start - dup i tak dalej.
pomijają fakt że przed zrobieniem ujęcia przedmiot musi stanąć - a nie telepać się na ośce silnika.
weź silnik 48 kr/ob do tego odpowiednią przekładnię i dopiero tak zadziała .
w linku masz automat - czego więcej potrzeba ?
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 2
Ewentualnie silnik prądu stałego z przekładnią i krańcówki na stoliku co 15 stopni.
Krańcóweczki wszystkie nc połączone szeregowo. Dajesz impuls na przekaźnik z samopodtrzymaniem, zasilający silnik, a krańcówki włączone w obwód podtrzymania będą wyłączać napęd co 15 stopni. Taki pomysł na cito
- prościej już chyba nie można...
Pozdrawiam.
Tomek.
Krańcóweczki wszystkie nc połączone szeregowo. Dajesz impuls na przekaźnik z samopodtrzymaniem, zasilający silnik, a krańcówki włączone w obwód podtrzymania będą wyłączać napęd co 15 stopni. Taki pomysł na cito

Pozdrawiam.
Tomek.
-
- Posty w temacie: 1
Silnik krokowy można też strować mikrokrokami. Praktycznie oznacza to że nie pracujemy 1 cewka załączoan, 2 cewka wyłaczona, tylko mamy jeszce stany pośrednie.gentki pisze:witam, z silnikami krokowymi mało miałem do czynienia jednak w elektronice trochę działam.
Taki krok możemy podzielić praktycznie nawet na 256 mikrokroków. Aby uzyskać mikrokrok trzeba posiadać tzw. sterownik silnika krokowego. Sterownik ten steruje się impulsami, tzn. 1 impuls jeden mikrokrok.
Do sterowania takim sterownikiem potrzebne jest oprogramowanie na PC i kawałek hardware. Pewnie 99% rynku ten hardware to port LPT. Inne rozwiązanie to np. PicoCNc ( opis na forum) czyli sterowanie po USB. Dla jednego silnika to nawet na RS232 można zrobić.
Mając dużo mikrokroków , to nawet dla takiego silnika można zrobić stop i start łagodny. Ale może się jednak się okazać że pasek i kółka są nie zastąpione.
-
ok rozumiem że przekładnia jest wskazana, mam jeszcze jednak pytanie: mając ten silnik krokowy chciałbym go "potestować", rozumiem że to silnik unipolarny posiadający 5 wyjść. Czy taki najprostszy sterownik z allegro http://allegro.pl/avt1525-b-sterownik-u ... 08011.html umożliwi mi jednym naciśnięciem przycisku obrót o jeden krok czyli 7.5 stopnia?
-
witam.
ten sterownik jest już z generatorem i raczej się nie nada .
do tego co chcesz - jeden krok - wystarczy jakikolwiek sterownik przystosowany do starowania zewnętrznego - step / dir.
do wejścia step doprowadzasz jeden impuls ( z przycisku np ) i silnik robi jeden krok.
może to być np. ster na l297/298 - są również na allegro.
pozdrawiam.
ten sterownik jest już z generatorem i raczej się nie nada .
do tego co chcesz - jeden krok - wystarczy jakikolwiek sterownik przystosowany do starowania zewnętrznego - step / dir.
do wejścia step doprowadzasz jeden impuls ( z przycisku np ) i silnik robi jeden krok.
może to być np. ster na l297/298 - są również na allegro.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 1
A może po prostu:
1. silnik DC + jakakolwiek przekładnia (nawet paskowa, niezębata)
2. mechanizm maltański (zwany też genewskim)
3. transoptor szczelinowy
W takim układzie jest o tyle dobrze, że nie ma potrzeby precyzyjnie zatrzymywać silnika - byle się załapać na odpowiednią fazę obrotu krzywika napędowego - stół i tak zatrzyma się idealnie (w granicach tolerancji wykonania).
http://en.wikipedia.org/wiki/Geneva_drive
To rozwiązanie powinno być dość tanie w wykonaniu, o ile mechanizm ten nie ma mieć nie wiadomo jakiej precyzji i nie przenosi dużych sił.
1. silnik DC + jakakolwiek przekładnia (nawet paskowa, niezębata)
2. mechanizm maltański (zwany też genewskim)
3. transoptor szczelinowy
W takim układzie jest o tyle dobrze, że nie ma potrzeby precyzyjnie zatrzymywać silnika - byle się załapać na odpowiednią fazę obrotu krzywika napędowego - stół i tak zatrzyma się idealnie (w granicach tolerancji wykonania).
http://en.wikipedia.org/wiki/Geneva_drive
To rozwiązanie powinno być dość tanie w wykonaniu, o ile mechanizm ten nie ma mieć nie wiadomo jakiej precyzji i nie przenosi dużych sił.