Witam
mam obrabiarkę CNC Morbidelli author 510 przy załączeniu agregatów frezowanie / wiercenie sterowanie się wyłancza zmierzyłem napięcie około 190 więc raczej za małe niestety prawdopodobnie wynika to z tego że jestem na końcu linii energetycznej dużego osiedla
moje pytanko czy jak podłącze sterowanie (komputer) przez ups da radę wyeliminować wyłanczanie się sterowania ?
zawsze jak sterowanie się wyłączy wygląda jak by po prostu został wylączony z hebla
zerowanie i wszystko od początku
pozdro i czekam na rady
Sterowanie się wyłancza przy spadku napięcia
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Sterowanie się wyłancza przy spadku napięcia
Po jakim czasie się wyłącza a po jakim wyłancza ? Jakie są różnice czasowe?szpaku-666 pisze:Witam
mam obrabiarkę CNC Morbidelli author 510 przy załączeniu agregatów frezowanie / wiercenie sterowanie się wyłancza zmierzyłem napięcie około 190 więc raczej za małe niestety prawdopodobnie wynika to z tego że jestem na końcu linii energetycznej dużego osiedla
moje pytanko czy jak podłącze sterowanie (komputer) przez ups da radę wyeliminować wyłanczanie się sterowania ?
zawsze jak sterowanie się wyłączy wygląda jak by po prostu został wylączony z hebla
zerowanie i wszystko od początku
pozdro i czekam na rady
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
W jakim punkcie dokonywano pomiaru napięcia i czym?
Ten spadek był przy maszynie czy na wejściu w obiekt. To ważne by ustalić to jednoznacznie za nim przyjmie się wytłumaczenie
Może problem jest w samym agregacie - czy tam jest falownik który nim steruje?
UPS ma jakiś czas przełączenia ale co gorsza histereze. I może zdażyć się tak że spadek będzie za niski by wyzwolić UPS-a a za wysoki by twoja maszyna pracowała prawidłowo.
Słowem więcej danych i pisz od razu czy pomiary robił ktoś kto potrafi je interpretować czy tylko robić?
Ten spadek był przy maszynie czy na wejściu w obiekt. To ważne by ustalić to jednoznacznie za nim przyjmie się wytłumaczenie
Czy ten spadek jest na wszystkich fazach? Czy nie można przepiąć sterowania na inną?prawdopodobnie wynika to z tego że jestem na końcu linii energetycznej dużego osiedla
Może problem jest w samym agregacie - czy tam jest falownik który nim steruje?
UPS ma jakiś czas przełączenia ale co gorsza histereze. I może zdażyć się tak że spadek będzie za niski by wyzwolić UPS-a a za wysoki by twoja maszyna pracowała prawidłowo.
Słowem więcej danych i pisz od razu czy pomiary robił ktoś kto potrafi je interpretować czy tylko robić?
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Tria 7500 już jest zasilane napięciem ze stabilizatora, który daje napięcie 230V +/- 3%. UPS pomoże Ci tylko w tym, by nie resetował się komputer. Przy cienkich przewodach zasilających maszynę napięcie także może siadać a prąd rozruchu wrzeciona będzie gwałtownie rósł. Falownik może odstawić to z dwóch powodów - zbyt niskiego napięcia zasilania lub zbyt wysokiego prądu rozruchowego (gdyż mamy zbyt niskie napięcie na szynie prądu stałego). Jeśli przy okazji gaśnie także monitor to, stabilizator nie daje rady lub napięcie zasilania siada na zasilaniu maszyny. Trzeba zmierzyć napięcie zasilania maszyny przy rozruchu wrzeciona na wszystkich trzech fazach i wszystko będzie jasne. Może się nagle okazać ,że mamy doziemienie na jednej z faz. Pozdrawiam