Sterowanie pilarką panelową
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Sterowanie pilarką panelową
Chciałbym zapytać czy można sterować posuw wózka w pillarce panelowej z komputera ?
Na razie wiem że potrzebny jest silnik z motoreduktorem , falownik i taśma magnetyczna z czujnikiem , i jak to sterować ? Są panele operatorskie ale to dosyć drogie.Najlepiej komputer , jakiś program i nie wiem co jeszcze . Jeśli ktoś by mi pomógł to byłbym wdzięczny .
Na razie wiem że potrzebny jest silnik z motoreduktorem , falownik i taśma magnetyczna z czujnikiem , i jak to sterować ? Są panele operatorskie ale to dosyć drogie.Najlepiej komputer , jakiś program i nie wiem co jeszcze . Jeśli ktoś by mi pomógł to byłbym wdzięczny .
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam.
co to jest "pilarka panelowa " .
czy chodzi o przypadek taki - plyta jest pionowo a pila przemieszcza sie w poziomie ?
jezeli tak to do przesuwu pily ( ruch ciecia ) mozna zastosowac ( np . ) pasek zebaty - a do przemieszczania pily w pionie ( ruch ustawczy ) srube - zeby calosc nie spadla .
sterowac to by mozna z kompa prostym programem za free - jest tego troche .
pozdrawiam .
co to jest "pilarka panelowa " .
czy chodzi o przypadek taki - plyta jest pionowo a pila przemieszcza sie w poziomie ?
jezeli tak to do przesuwu pily ( ruch ciecia ) mozna zastosowac ( np . ) pasek zebaty - a do przemieszczania pily w pionie ( ruch ustawczy ) srube - zeby calosc nie spadla .
sterowac to by mozna z kompa prostym programem za free - jest tego troche .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Z komputera mozna ale czy to na pewno najlepsze rozwiązanie ? Jesli to ma byc do drewna to powstaje problem zabezpieczenia komputera od pyłu itp. Pozatym to nie komputer tylko komputer , mysz klawiatura, monitor, i kupa kabli :d . Ja bym to zrobił znacznie prosciej, jesli ciecie ma sie odbywac na stałej długosci ( nie programowalnej ) to wystarcza krańcówki o regulowanym rozstawie i tyle
to wszystko skonfigurowac w małej szafce . Wyprowadzic potencjometr do regulacji predkości i dwa pprzycciski - np. ciecie w lewo i ciecie w prawo do krancówek. Jak ma byc odległosc programowana to moze wystarczyłby jakis licznik impulsów i enkoder, albo bardzo prosty PLC + enkoder np. logo z najmniejszym dostepnym panelem - 1liniowym. Mozliwosci jak PC , ale na pewno łatwiejsze w obsłudze , bardziej niezwodne i mniej miejca zajmuje. Cena ? byc moze bardzo zblizona
Oczywiscie zbyt mało szczeółów kolega podałe zeby mówic na 100% co i jak - ale domniemam ze tak to sie da zrobic

Oczywiscie zbyt mało szczeółów kolega podałe zeby mówic na 100% co i jak - ale domniemam ze tak to sie da zrobic
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Wytłumacz dokładnie co to piła panelowa najlepiej przykładowe zdjecie . z mojej strony polecam program wincut (spotkałem sie z nim w pile gabbiani)
[ Dodano: 2009-07-05, 15:24 ]
czy to piła jak ta?:
http://www.furniture.eu/gabbiani-macchi ... 26217.html
[ Dodano: 2009-07-05, 15:24 ]
czy to piła jak ta?:
http://www.furniture.eu/gabbiani-macchi ... 26217.html
-
Piła taka jak w linku GGG czyli jest to piła pozioma.Chodzi mi o prowadnicę a dokładnie jest to taki wózek który przeciąga płytę meblową na dokładny wymiar a później piła to przecina.
Chodzi mi o ten wózek ,z jaką dokładnością przeciągnie płytę taki będzie wymiar.Przesuwa to motoreduktor po listwie zębatej tylko trzeba mu w jakiś sposób zadać wymiar.Dlatego listwa magnetyczna ,tak też jest w fabrycznych maszynach.W takich maszynach jest komputer i program do optymalizacji który pokazuje jak daną płytę pociąć.Dla mnie wystarczyło by żeby na ekranie monitora były wypisane typowe wymiary i na nie trzeba by kliknąć.Ręczne wpisywanie jest dosyć kłopotliwe przy założeniu że dziennie trzeba by wpisać kilkaset wymiarów ,a każda pomyłka to zepsuty materiał.
Chodzi mi o ten wózek ,z jaką dokładnością przeciągnie płytę taki będzie wymiar.Przesuwa to motoreduktor po listwie zębatej tylko trzeba mu w jakiś sposób zadać wymiar.Dlatego listwa magnetyczna ,tak też jest w fabrycznych maszynach.W takich maszynach jest komputer i program do optymalizacji który pokazuje jak daną płytę pociąć.Dla mnie wystarczyło by żeby na ekranie monitora były wypisane typowe wymiary i na nie trzeba by kliknąć.Ręczne wpisywanie jest dosyć kłopotliwe przy założeniu że dziennie trzeba by wpisać kilkaset wymiarów ,a każda pomyłka to zepsuty materiał.
-
GGG napisał
Przy okazji czy listwa zębata o podziałce 1M była by odpowiednia czy są to już za małe zęby do tego typu przesuwu.Myślałem też o listwach M4 do bram przesuwnych ale to chyba nie jest dokładne.
Tu jest ciekawe rozwiązanie ale chyba dosyć drogie.
link
W czym to jest lepsze od listwy magnetycznej bo wydaje mi się że droższe rozwiązanie i mniej dokładne jeśli są luzy na zębatce napędzającej.Niekoniecznie listwa magnetyczna, wystarczy serwo motor z encoderem lub resolverem jako napęd tego wsówaka .Widziałem piły SELCO bez pomiaru magnetycznego i działały !
Przy okazji czy listwa zębata o podziałce 1M była by odpowiednia czy są to już za małe zęby do tego typu przesuwu.Myślałem też o listwach M4 do bram przesuwnych ale to chyba nie jest dokładne.
Tu jest ciekawe rozwiązanie ale chyba dosyć drogie.
link
-
Wszystko cacy ale zastanów się nad listwa zębata ze zębem skośnym "znacznie mniej gubi po drodze" a co do modułu zęba zależny od obciążeń.
[ Dodano: 2009-07-11, 10:03 ]
a jakim silnikiem chcesz to napędzać" ten wsówak " przecież nie indukcyjnym jeżeli mowa o dokładności a każde serwo powinno mieć jakiś układ pomiarowy czy to encoder czy to resolver w piłach tego typu a widziałem ich kilka zwykle jest to resolver bi,esse ,selco robi to na yaskawie -gabbiani czy schelling na lenze homa g na KEBie ale zawsze serwo
[ Dodano: 2009-07-11, 10:03 ]
a jakim silnikiem chcesz to napędzać" ten wsówak " przecież nie indukcyjnym jeżeli mowa o dokładności a każde serwo powinno mieć jakiś układ pomiarowy czy to encoder czy to resolver w piłach tego typu a widziałem ich kilka zwykle jest to resolver bi,esse ,selco robi to na yaskawie -gabbiani czy schelling na lenze homa g na KEBie ale zawsze serwo
-
Listwy zębate z zębem skośnym to pewnie ciężko dostać i są bardzo drogie. A konkretnie co to znaczy że
.Poza tym wydaje mi się że jeśli jest listwa magnetyczna to do niej powinien być ustawiony wymiar.Tylko że ja nie myślałem o enkoderze .Byłem w firmie Labster w Krakowie i oni mi mówią że wystarczy listwa magnetyczna z czujnikiem ,falownik i motoreduktor ze zwykłym silnikiem.Do tego tylko panel sterujący i można ustawiać wymiary.Zastanawiałem się tylko czy można by to sterować przez komputer bo takie panele kosztują około 1800 zł.Możliwe też że źle mnie zrozumieli i konieczny jest serwomotor z enkoderem."znacznie mniej gubi po drodze"
-
paul67 nie napisałeś ,że ma być tanio:) tanio oczywiście ze można dać "zwykłe " listwy zębate wałek silnik na środku wałek w przekładnie i jazda .Układ pomiarowy albo encoder na silniku albo listwa magnetyczna jak pisałeś albo już całkiem ekonomicznie czujnik indukcyjny na silniku i zamiast wiatraczka blaszka aby czujnik mógł zliczać impulsy sterowanie możesz dać proste plc i (zależy ile tam wymiarów chcesz ciąć dając sygnał na odpowiednie wejście wsowak robi taki lub taki taki ruch nawet sobie dasz 10 przycisków każdy to inny wymiar ale -SOBIE BYM TAK NIE ZROBIŁ