Projektuje proste maszynki (podajniki) na sterownikach plc firmy Mitsubishi modele FX3G. Coraz częściej potrzebuję w swoich maszynkach zastosowanie jakiejś prostej osi sterowanej. Dotychczas jak już zostałem zmuszony to musiałem kupić serwo Mitsubishi. koszt takiego ustrojstwa ze sterowaniem jest bardzo duży w stosunku do aplikacji jakie projektuje. Na 99% wystarczyłby mi silnik krokowy zamiast serwa. Jak podłączyć taki silnik krokowy do sterownika PLC?
http://www.plcs.net.pl/index.php/katalo ... 4-vdc.html
Kiedyś tam kupiłem od sponsora forum cały zestaw z jedną osią pod Macha więc chciałbym chociaż na próbę podłączyć jeden silnik krokowy do sterownika PLC firmy Mitsubishi.
Sterownik PLC posiada szybkie wyjścia no ale w mitsubishi powiedzieli mi że tych sygnałów nie podłącze do krokowca i mam sobie kupić serwo.

Drugie pytanie już bardziej rozszerzone czy jest prosta i ekonomicznie uzasadniona możliwość podłączenia enkodera do takiego krokowca oraz PLC aby pracowało to w sprzężeniu zwrotnym?
Ogólnie potrzebuję jakiegoś prostego sposobu na zbudowanie urządzenia z 1 maks 3 osiami z silnikami krokowymi, każda z osi może być sterowana niezależnie, dodatkowo minimum 20 wejść i 10 wyjść oraz możliwość programowania w systemie drabinkowym.